Dosao mi je u posed ovaj aparat,neispravan po nekoj simbolicnoj ceni pa me interesuje ima li neko iskustva sa tim modelom?
KEMPPI-Migomat,200A
Koliko vidim, nema mogucnosti za finu kontinualnu regulaciju brzine zice, vec samo stepenastu (5 polozaja).
Cini mi se da je ovo deda "synergic" aparata. Izaberes jedan parametar, a aparat sam izabere sve ostale optimalno... (kod modernih, izaberes materijal, debljinu materijala, gas, precnik zice, a aparat sam izabere najoptimalnije brzine zice, napone, impedanse itd...)..
Prema onome na plocici, izgleda, kada odaberes neku amperazu (recimo 120 A), aparat sam daje 23.5V otvorenog kola. Ako uzmemo da je pad napona 4V, ispada da je radni napon 19-20V sto i jeste neki idealni napon za 120A...
A zasta je onaj drugi prekidac? Za impedansu?
Hvala Zorane
U medjuvremenu i ja sam malo eksperimentisao i dosao do nekih zakljucaka koristeci iskustvo i logiku.Idemo redom:
Onaj prekidac sa pet polozaja ustvari ima jos jedan polozaj skroz desno koji je po meni samo provera gasa.Ostalih pet polozaja su amperaza,s tim da peti polozaj 200A s tackom verovatno koristi za punktovanje u sprezi sa odgovarajucim polozajem na levom prekidacu.E sad taj levi prekidacsa 4 polozaja:Prvi polozaj"0"-aparat ugasen.Drugi polozaj-aparat vari kontinuirano.Treci polozaj-aparat vari sa ujednacenim prekidima iako drzimo pritisnut prekidac na pistolju.Cetvrti polozaj-pomenuto punktovanje.Iznad ovog prekidaca levo(ne vidi se na slici)nalazi se jedan potenciometar za koga sam ja pogresno mislio da regulise brzinu zice i da je pokvaren ,medjutim skuzio sam da je ispravan i da se njim steluju intervali tackastopg varenja i punktovanja.
Ono sto mene zbunjuje je ustvari onaj(nazovi potenciometar)iznad desnog prekidaca.Ustvari vise me zbunjuje nesto drugo.Taj "potenciometar" je nabudzen-naknadno ugradjen a po mom skromnom samoukom misljenju fina regulacija nije ni postojala nego se povecanjem amperaze(desnim prekidacem)srazmerno povecavala i brzina zice sto se i sada desava ali iz mog iskustva ta bi brzina trebalo da bude znatno veca(na prvom polozaju motor stoji,na drugom tek-tek se pokrece i tek na 160 i 200 ampera moze da se vari).Usput da kazem onaj nabudzeni potenciometar moze da smanji brzinu ali po meni treba brze. Ne znam,u moj mentalni sklop ne ide nikako ta fiksirana brzina zice(preporucena da)i onaj "nabudzeni" ima mesto po meni samo kad bi nominalne brzine bile malo vece.
I da,impedansa!Ima dva mesta za ubadanje mase,skracenje prigusnice,a to je valjda to?Tako je i na mom "zmaju".
Da preciziram:Interesuje me da li na ovom aparatu postoji potenciometar odnosno fina regulacija brzine zice ili je za svaku amperazu predvidjena optimalna brzina?
P.S.Zorane i. pomagaj!
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/