Imam analogni Marantz tuner sa antenskim ulazom od 300oma. Hteo bih da postavim neku od krovnih radio antena koje su 75 om-ske. Vidim da se u tom slucaju koristi adapter tj. balun 1:4 koji bi uskladio tuner sa kablom i antenom. Problem je sto ga kod nas nema u prodaji. Nasao sam na nekim sajtovima seme za samogradnju ovih baluna od feritnog prstena i namotaja bakarne zice. Ima li neko iskustva u ovome? Mozda se ipak mogu kod nas negde kupiti, naruciti...?
Antenski adapter sa 75 na 300 oma
Da ali na njima ne pise kojeg su tipa, a vazno je da li su 1:1, 1:4 ili drugi... Tih feritnih prstenova sa namotajima ima i na monogim maticnim plocama ali opet ne znam kakvi su i cemu sluze.
Ne bih ti napisao da ne znam o cemu govorim !
Ja sam ti predlozio da upotrebis adapter sa plocice pojacavaca panel antene, a ne ferite sa maticne ploce koji imaju sasvim drugu ulogu.
Evo "slucajno" imam originalni "adapter" 75/300 (1:4) oma na slici desno i plocicu pojacavaca na slici levo ... uporedio sam i video da je isto ... a ti uradi kako hoces.
Da li su panel antene one pravougaone-mrezaste?
A zasto je potreban adapter ako je ulaz impedanse 300 oma i ako je impedansa polutalasnog dipola 300 oma?????Ne postoji 75-to -omska antena vec ona ima "balun" ili transformator koji 300 oma svodi na 75 oma-standard ulaz za mnoge aparate....nekada je impedansa antene i 400 oma i koristi se trafo drugacijeg odnosa....
Ako se neko seca starih crno-belih televizora....koji su imali ulaz za 300 oma pa je kao antenski vod koriscen tkzv "tvinlid" ????Nesto tako je potrebno u ovom slucaju...
Pa mislim...citajte....covek kaze da ima ulaz 300 oma...On samo treba da skine ferit za antene...dobije trazenih 300 oma...i onda da se bavi nabavkom kabla za tu impedansu....ili da doda pre ulaza joj jedan prilagodni transformator za tjuner ali okrenutog naopako....i dobije 300 oma....
Zar ne???A gde naci trafo??Skinuti sa stare ostecene antene...obratiti se radio-amaterima...napraviti "baloon" od parceta koaksijalnog kabla koji na polutalasnom dipolu ima odnos transformacije impedanse 1:4...
A zasto je potreban adapter ako je ulaz impedanse 300 oma i ako je impedansa polutalasnog dipola 300 oma?????Ne postoji 75-to -omska antena vec ona ima "balun" ili transformator koji 300 oma svodi na 75 oma-standard ulaz za mnoge aparate....nekada je impedansa antene i 400 oma i koristi se trafo drugacijeg odnosa....
Ako se neko seca starih crno-belih televizora....koji su imali ulaz za 300 oma pa je kao antenski vod koriscen tkzv "tvinlid" ????Nesto tako je potrebno u ovom slucaju...
Pa mislim...citajte....covek kaze da ima ulaz 300 oma...On samo treba da skine ferit za antene...dobije trazenih 300 oma...i onda da se bavi nabavkom kabla za tu impedansu....ili da doda pre ulaza joj jedan prilagodni transformator za tjuner ali okrenutog naopako....i dobije 300 oma....
Zar ne???A gde naci trafo??Skinuti sa stare ostecene antene...obratiti se radio-amaterima...napraviti "baloon" od parceta koaksijalnog kabla koji na polutalasnom dipolu ima odnos transformacije impedanse 1:4...
Potpisujem
E bas nista ne razumem!? Sta bi bilo kada bih jednostavno prikacio novu spoljasnju antenu na ovaj moj radio?
E bas nista ne razumem!? Sta bi bilo kada bih jednostavno prikacio novu spoljasnju antenu na ovaj moj radio?
Mozes da probas nista te ne kosta.
Posto ne razumes najbolje poseti nekog majstora koji moze recimo da otvori taj tvoj Marantz tuner sa antenskim ulazom od 300oma i dogradi ulaz od 75oma na njemu.
Onda mozes imati dva ulaza pa mozes koristiti koji ti je volja tj. samo bocnes odgovarajucu antenicu u odgovarajuci prikljucak i sve sljaka ok.
Imas ti feriti sa namotajima na plocici za panel TV antenu ... samo odlemis.