potrebna mi je sema za pretvarac sa 1.5v na 300v.Koliko namotaja zice treba da bi dobio 300v
pretvarac sa 1.5v na 300v
Pitanje je postavljeno toliko šturo (ni kakav napon - jednosmeran/naizmeničan, ni kolika snaga, ni za koju namenu), da se može samo odgovoriti sa:
"Mož' da bidne, al' ne mora da znači"
Naizmenicni mi treba da napajam fluo cev.Hocu da napravim radi ucenja.Struja da je 0.5A.pozz
Šta reći na ovu ideju? Genijalno! Idem da napravim proračun za trafo.
Ideja.Treba mi kao panik lampa.Po kojoj semi se racuna.Treba mi od 0,1-1A da bi mogao bilo koju fluo cev da stavim kao od 7-25W i vise.I da je napon od 250V-360V.Koja frekfrencija treba da bi upalio fluo cev?
pomoc sta bi gde je proracun
A gde nadje da od 1.5v pravis 300v, zasto ne koristis 12v jer lakse mozes naci izvor napajanja za to cudo, a i semu ces lakse naci?
Ali posto trazis proracun evo ti link za kalkulator ispod
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/transf.html#c3
Bas mi treba proracun za trafo sa 1.5v-3v.Hocu da bude prenosna lampa.
Teško će taj napon da pokrene neonku da svetli.Struje koje su potrebne iznose nekoliko stotina miliampera, a to je prevliki zalogaj za malu bateriju od 1.5 ili 3 V.
Kako je covek na YOUTUBE nakacio na sklop od blica koji radi na 1.5V i radi.
Bogdane , Bogdane samo te posmatram pa zar i ovde ...........
Pa pitam lepo kad me vi na forumu ES zajebavali i zezali sa sve sto pitam .mozda ima ovde i pametnih ljudi mislim na pojedince.
Ja sam licno pravio pretvarac sa 12 v jednosmerno na bog te pita koliko V naizmenicno . Zavisi koliko sam zice namotavo na feritno jezgro . A freqvencija je bila ako se ne varam neka 33kHz. Nasao sam neku semu sa tranzistorom ako se ne varam 2n3055 tako nesto . Hteo sam da obicne neonke palimu na akumulator . I zezo sam se neko vreme sa time i posle lepo otiso na buvljak i za male pare kupio sve gotovo bez po muke . Kinezi vec napravili a ja izmisljam toplu vodu. Jes da nema ove neonke od 60 cm ali .... i ovako moj pretvarac nije imao dovoljno snage a tranzistor je se grejo ko lud
A jel bi mogao da možda upotrebiš elektroniku od nekog starog blica fotoaparata, samo on radi na 3v ako nije problem ?