Pozdrav !
Pošto sam novi na forumu i ovo mi je prvi post ovdje, želio bih da se predstavim i da pozdravim sve ljude dobre volje koji sudjeluju u radu foruma i svojim nesebičnom radom pomažu drugima u rješavanju problema koji ih muče.
Zovem se Dubravko, mjestostanovanja mi je Nova Gradiška , Hrvatska.
E sad da pređem na stvar.Radi se o veš mašini Gorenja WA-683.Mašina ima taj problem da na kraju pranja pri centrifugiranju ostaje velika količina pjene (veš nije dobro ispran), te na kraju kad završi sa radom na dnu bubnja ostane uvijek vode te je veš mokar i nije dobro izcentrifugiran.
Najprije sam očistio i sve gumene cijevi od bubnja i pumpe, cjevi od presostata, provjerio odvod u zidu i sve je u savršenom redu.
Probao sam staviti crijevo za izbacivanje vode u kadu da se ovjerim da pumpa radi dobro.
Kako se ništa nije dogodilo ovim čišćenjem promjenio sam Askol pumpu jer sam mislio da povremeno zataji i da ne radi dobro.Svi problemi su ostali isti.
Zatim sam zamjenio presostat jer sam pročitao negdje na forumu da i u njima može biti problem.Naime događalo se to da kad sam skinuo cjevčicu presostata, puhnuo u nju da čujem ona dva klika i poslije ga vratio nazad veš mašina bi uredno oprala veš.koko sam to probao 3 puta bio sam uvjeren da taj presostat ne valja pa sam ga zamjenio (to je onaj koji je bliži zadnjoj strani mašine.Vijci su mu markirani crvenom bojom.Ima još jedan koji je markiran žutom bojom.
No niti nakon njegove zamjene ništa se nije dogodilo.Programator sam isključio iz mogućih grešaka jer je i na drugom programu isti problem, dakle veš ostaje vlažan i pun pjene.Kada se odvija zadnje centrifugiranje cjedi se velika količina pjene iako se deteržent stavlja uvjek u istim količinama.
Sad me zanim dali bi trebao zamjeniti i taj drugi presostat koji je markiran žutim oznakama.S obzirom da je ovaj kojega sam skinuo najvjerovatnije ispravan zanima me mogu li njega staviti na mjesto prvog odnosno onoga kojega nisam promjenio.
Zahvaljujem na svim eventualnim odgovorima i pomoći.
Zdravo Dubravko.
Mozda ce delovati smesno, ali koliko vi praska sipate? Ljudi ponekad umeju da preteraju a to ni Sava i Dunav ne mogu da isperu .
Ako ste zamenili pumpu, presostat i sigurni da nije programator onda mi samo par ideja pada na pamet:
1) zacepljenje u bubnju - mojoj komsinici su upale gacice u crevo koje ide iz bubnja do pumpe
2) prelomljeno odvodno crevo ili neko zakrcenje
3) na tabli aktiviran taster "iskljucenje centrifuge"
Ja ipak ne bih tek tako elimisao programator jer je u pitanju elektronski ( ako se ne varam ) a sa njima su problemi redovna pojava.
Ako znate kako, otkacite dovod struje sa pumpe, prikacite ih na unimer, praznu masinu ukljucite i pustite / sacekajte centrifugu. Pogledajte da li na unimeru ocitavate 220V u tom trenutku i da li to traje dovoljno dugo ( par minuta ili koliko vam vec trajalo centrifugiranje dok je sve bilo OK ).
PS - ja sam "napredni amater" i rekoh onako kako ja zavrsavam stvari, ali im ovde i strucnih servisera pa sacekajte i njihovo misljenje