Pozdrav,
sa navedenom masinom imam dva problema, a ovdasnji majstori nece da popravljaju, navodno im ne znaju nista, pa rekoh da podjelim sa vama, ukoliko ste raspolozeni za pomoci.
1. "Masina hoce pobjeci iz kuce"
Masina nenormalno puno trese na centrifugi.... Toliko da se pomjera sa mjesta. Namjestimo je, sve pod vaser-vagu, ali ona opet nakon nekog vremena (nekoliko pranja) krene tresti i "pobjegne" iz polozaja. Masina se ne pretrpava vesom. Kod svake centrifuge je ona bucna i trese se, samo je pitanje kad ce toliko zatresti da se krene pomjerati. Opruge nisu otkacene (koliko sam ja vidio imaju 2 sa gornje strane na tegu). Da li je moguce da odu amortizeri? Ili sta mi jos mozete predloziti po ovom pitanju?
2. Ne radi jedna cetrifuga (valjda ona prva). Krene da vrti, i odmah uspori i prebaci na sledeci program. Ovo nisam vidio vec govorim iz price. Sta bi moglo biti?
3. Ukoliko je neko voljan da mi posalje semu ove masine pa da je i ja malo prostudiram.
PS. Da napomenem da se masina uvijek puni sa otprilike istom kolicinom vesa (od samog pocetka) i na to se uvijek obraca paznja, tako da sumljam da je to u pitanju. Inace, sto se tice upotrebe i preventivnog "odrzavanja" masine - sve se radi "po PS-u" tako da je i filter cist.
Hvala unaprijed.
Pozdrav.
E ovako, pozabavio sam se sinoc malo masinom, pa da podjelim sa vama ako neko bude imao slicnih problema
Problem sa prvom centrifugom je rijesen. Naime, premoscavanjem preostata sam vidio da je problem na toj liniji, ali sam daljim rastavljanjem vodene linije bubanj-pumpa nasao nesto kovanica )) i natalozene prljavstine (kao posljedica kovanica) u crijevima, pa preostati nisu mogli pravilno ni funkcionisati, pa su otvarali u pogresnim trenucima (vjerovatno je usljed zacepljenosti gornjeg dijela dolazilo i do potpritiska u dijelu gdje se spajaju preostati), pa je jedan i je*ao ovu prvu centrifugu. Sve ovo je jednim dijelom uzrokovalo i drugi problem, odnosno centrifuga (kao sto je neko i pretpostavio) je pocinjala u trenutku kada je u bubnju jos uvijek bila odredjena kolicina vode.
Problem sa tresnjom ovim je djelimicno rijesen. Ne trese kao prije, i mnogo mirnije radi. ali i dalje ima nevjerovatjno jak prvi trzaj kod kretanja u centrifugu (okom se moze primjetiti i blago deformisanje oklopa). Pousao sam selekciju pred centrifugu (kada okrece i ispusta vodu) ponoviti nekoliko puta (da eliminisem eventualne ostatke vode i ocijedim ves sto vise) pa onda pustiti na centrifugu i ne mijenja se primjetno intenzitet tog trzaja.
Jos jedna stvar koja je uradjena, a to je da je malo vise naspanovana zadna opruga, ona na protivtegu sa gornje strane (pomjerena za jedan stepen).
Sto se tice remenice i nju sam provjerio i malo je kriva (aksijalno), moja procjena je nekih 1-2 mm izmedju krajnjih polozaja. Sad ne znam koliko to moze praviti problem na nizim obrtajima??? Jer kad zavrti ona radi prilicno OK, a na visokim obrtajima bi upravo te sile trebalo da dodju do izrazaja (odnosno da bubanj pomjeraju naprijed nazad).
Da napomenem da se meni javlja jaka sila (da je prostim jezikom nazovem) lijevo-desno (ili gore-dole), odnono kao da ce se masina prevrnuti na desnu stranu.
Oklop masine je detaljno pregledan i nigdje nema znakova odvajanja niti slabljenja. Takodje svi spojevi (i varovi i vijci) su uredno pricvrsceni.
Mislio sam da sam napisao, ali sto se tice ucvrscivanja masine - stvarno je obracena paznja na to
1. Nozice skroz zavrnute; 2. Masina postavljena na mjesto; 3. Ustimana pod vaser-vagu sa minimalnim izvlacenjem stelujucih nozica; 4. Eliminisani svi dijagonalni "lufovi" odnosno masina maksimalno ucvrscena, sa paznjom da se prethodne stvari ne pokvare; 5. Zategnute matice
PS. Hvala i clanovima fanzo foruma na susretljivosti i prijedlozima.
Pozdrav