Pozdrav svima! Imam problem sa navedenim šporetom.Šporet je kupljen polovan i prije je radio na zemni gas.Pošto u mom mjestu nemamo taj gas nego samo plinske boce morao sam da promjenim dizne na šporetu da suđe ne bi čadilo.Na šporetu je sve na plin s tim da ima i strujni kabal koji ide u utičnicu a služi za automatsko paljenje plina.Kad okrenem prekidač za podešavanje temperature bilo za rernu ili ringlu uključi se elektromagnet koji baca varnicu i čuje se kuckanje a i optički se vidi kako varnica skače.Kad se plin upali ta varnica i dalje skače kao da se plin nije upalio i poslije nekoliko sekundi plin se ugasi.Kad ponovim postupak paljenja opet se isto desi , znači šporet neće nikako da radi .Ako ima neko prijedlog gdje da tražim uzrok ovog kvara neka javi.Zahvaljujem za svaku sugestiju.Preporuka za servis ne pije vode jer uopšte nemamo servisera za takve stvari.
Plinski šporet oranier 2115 se gasi sam
Hvala na interesovanj, mislim da nije moglo svih pet termosondi se pokvariti odjednom.U sporetu dole ispod pekare ima nekakvih elektronika a ja ne znam za sta sluze i kako ispitati da li su ispravne.Takodje imam i drugi sporet iste marke ali bez struje i on radi savrseno i u njemu nema nikakvih elektronika.Pozdrav!
Ima li sporet termosonde?
Pored svakog gorionika viri kao parce eksera.To sluzi za otvaranje malog elektroventila koji se nalazi u svakom ventilu za gorionik.Termosonda se sastoji od dva razlicita materijala ( sa razlicitim termopotencijalom) .Kod zagrevanja stvara se mala struja koja drzi el. ventil otvoren. Nema toplote nema struje , ventil zatvara dovod plina.
Noviji uredjaji mozda vec koriste elektronski temp. senzor ali inace su bili na tom principu jer im nije bilo potrebno napajanje strujom,
Prvobitni uredjaji nisu imali nikakvu zastitu.Ja i dan danas koristim takav.
Skinuti termosondu grejati je i na drugom kraju meriti JEDNOSMERNI NAPON.Opseg je nekoliko VOLTI.
Ako ne pokazuje nista ili mozda mili volte onda treba zameniti.