Ringla od 230V umesto ringle od 400V

14 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zombi1101
zombi1101's picture
Registrovan dana: 06/06/2016
Oslabila mi je express ringla na Bosch šporetu (star preko 20 godina) pa sam odlučio da je zamenim. U jednoj radnji sam našao "Grejna ploča fi145 Express EGO" od 1500W (nigde ne piše na koliko volti radi). Budući da sam očekivao da je to ista ili bar zamenska ringla kao moja poslao sam mail sa ovim slikama i toj radnji čisto da budem siguran da je to to jer mi radnja nije baš blizu. Dobio sam odgovor

"Grejna ploča sa linka koji ste nam poslali možda može da menja Vašu ploču ali je majstor mora prespojiti na 230v (vaša ploča je na 400v)."

Sve to ne bi bio problem da ta druga ploča ne košta više od duplo (ova koju sam ja video je 900 din, a ta koju mi preporučuju je 2.300din!). Budući da gde god sam čitao piše da su bitni samo otvor (tj. da prečnik nove ringle bude isti kao i prečnik stare) i snaga u vatima ne znam koliko je tačno ovo što mi predlažu iz te firme ili misle da su našli ovcu za šišanje. Naime ne znam koliko može da bude bitno to od koliko je volti kad nigde ni na njihovom sajtu nema taj podatak za ringle. Hvala na bilo kom odgovoru!

• 1.jpg
  • 2.jpg
Kućni Majstor
Kućni Majstor's picture
Registrovan dana: 26/09/2014
Poštovani, Vaša stara ringla radi na 230V tako da je možete zameniti sa onom od 900din. Svi kućni šporeti predviđeni su za monofazni ili trofazni priključak. Bez obzira na način priključivanja ringle rade na 230V. Da je ringla za trofazni priključak bio bi naveden napon od 600 - 630V.

Popravka - servis bele tehnike

zombi1101
zombi1101's picture
Poštovani, hvala Vam puno na odgovoru! Problem je što sam kontaktirao 3 (!) radnje sa istim pitanjem i u svakoj su mi rekli da mi treba baš ta ringla na 400V. Naravno nisu svi hteli da mi uvale tu skuplju jer je nisu imali na stanju. Zar je moguće da su prodavci toliko neobrazovani?! Mislim, ako ne znaju, valjda imaju neke koji su stručni da odgovore na takva pitanja?

zombi1101
zombi1101's picture
I tako sam kupio novu ringlu od 900 din (220V) i izgorela je... Ispade da je ipak onaj prodavac znao o čemu priča.

tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Ako nije problem uslikajte tu novu ringlu da joj vidimo oznake ...
A i kako se manifestovalo to "izgorevanje ringle " ?

Kućni Majstor
Kućni Majstor's picture
Registrovan dana: 26/09/2014
Pretpostavimo da je ringla za 400V a nije, ako se priključi na 220V ne bi pregorela, pregorela bi da je za 220V a povezana na 400V. Mogu vam dati sajt proizvođača Vaše stare ringle gde su dali šemu povezivanja. Stojim iza toga da je to klasična ringla, ako ste pravilno povezali šporet na 380V ringle dobijaju 220V

Popravka - servis bele tehnike

1.ssm
1.ssm's picture
Registrovan dana: 05/07/2014
Ovako:

1. zombi1101- Slika originalne ringle u tvom prvom postu govori više od hiljadu reči...

2. Kućni Majstor- ovde se ne radi o nikakvom šporetu nego o originalnom delu odnosno o ringli koju poseduje svoje originalne karakteristike (prečnik, snaga, napon). Inače, napon na trofaznom šporetu nije 600 - 630V (kako si napisao) već nominalnih 380V odnosno maksimalnih 400V (napon između dve faze).

3. Normalno je da pregori ringla koja je proizvedena za napon od 220V kada se zameni na delu šporeta na kome dolazi napon od 380V. To se da izvesti iz karakteristike originalne ringle predviđene za napon od 400V. U detalje napajanja ringle ne treba ulaziti! Dakle, bez bilo kakvog vređanja, konstatacija da "Bez obzira na način priključivanja ringle rade na 230V" nije uopšte istinita! U to se uverio zombi1101.

4. Žao mi je što sam tek sada video ovu temu jer se zombi1101 obratio na ovom forumu da mu pomogne neko ko "poznaje stvari" ali... Ipak nisu svi prodavci toliko neobrazovani!

Maajstor
Maajstor's picture
Registrovan dana: 19/10/2011
Pa ako na ringli piše da je za 400 V AC onda je tako, moglo je se lako uzeti multimetar i provjeriti koji je napon na žicama koje se spajaju na ringlu .

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Све је лако кад се зна и има опрема, зато сам икс пута на писао да са струјом нема шале и ако човек није упућен боље да се остави тог посла и препусти мајстору.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zombi1101
zombi1101's picture
Naravno da nije problem Tenzor. Izgorevanje se maninfestovalo tako što je počela da radi, počela da greje, da smrdi na plastiku i da cvrči. Pogasio sam sve, probao ponovo da upalim i ni glasa od nje. Izmerio otpor između sva 4 kontakta i ništa...

• 1.jpg
zombi1101
zombi1101's picture
Zvukoljube, znam da sa strujom nema šale i radio sam sa njom (doduše TV servis i pre 10 godina, ali ipak imam neko predznanje). Nikad se ne igram sa uključenim osguračima i baš zato sam pitao da li može da radi "plug'n'play" bez ikakve prepravke. Ispostavilo se da ipak ne može (kako me je i prodavac i vlasnik te radnje ubeđivao da nema sile to tako da radi)...

zombi1101
zombi1101's picture
Žao mi je samo što se nije još neko javio pre 2 nedelje kad sam imao problem. Hvala svima na odgovorima i žao mi je ako sam nekoga uvredio onim pitanjem "Zar je moguće da su prodavci toliko neobrazovani?!". Jednostavno nije bilo još kompetentnih odgovora.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Ако неко твди да је ТВ сервисер, онда је сасвим логично што је Maajstor предложио да се измери напон на прикључцима, па да се тек онда доноси одлука да ли јесте или није потрошач за тај напон. Овако шта рећи?

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zombi1101
zombi1101's picture
zvukoljube, kao što rekoh, radio sam u TV servisu, nisam tvrdio da sam TV serviser (a to znači "Zameni ovo, zalemi ono...", a ne "nađi kvar"). I već sam rekao da je to bilo pre 10 godina i ne volim da se igram strujom bez potrebe (a i ne znam koji napon treba da bude između kojih nožica). Zato sam i pitao ovde "da li može". Očigledno ima ljudi koji mogu to da kažu bez merenja napona jer imaju dovoljno iskustva sa tim. U svakom slučaju naručio sam ringlu na 400V. Jbg, i ovo je škola...