Stradao mi je termostat na paročistaču "ćento gradi". Termostat je proizvod "Klixon" i temperatura na kojoj isključuje grejač je 130C ( kada nestane voda u kotliću isključuje grejač) a fizički izgleda isto kao i termostat sa veš mašine (stari modeli, ne kapilarni). Dali neko zna gde eventualno može da se nabavi ovakav termostat ili tlf nekog servisa koji servisira ove paročistače.
Termostat za paročistač "100 gradi"
Pošto nigde nisam uspeo da nađem novi termostat, bio sam prinuđen da otvorim i popravim stari tako da za sada radi. U svakom slučaju hvala na savetu.
Ozivecu temu da ne pravim drugu.
Sta znaci crvena lampica? Dobio sam ovaka parocistac i sad kad sipam vodu, ukljuci se, cuje se grejac da radi, krene para i onda se iskljuci, upali crvenu lampicui toliko. Jel vredi da rasturam ili mi treba nesto od delova?
Verovatno tebi stvara problem prekidac za pritisak koji pali crvenu sijalicu.
Kad se stvori para i pritisak poraste u posudi jedan prekidac kontrolise da taj pritisak ne rasturi bocu u kojoj se stvara para, ako je u kvaru on iskljucuje grejac pre vremena i toje po meni sto se pali crvena lampica.
Nema takvog prekidača na ovom paročistaču. Postoji samo grejač i termostat za 130C koji kada nestane vode u posudi i temperatura poraste preko 130C jer nema šta da odvodi toplotu sa grejača, isključuje grejač i tako ga štiti od pregorevanja. Inače posuda u kojoj se nalazi voda je otvorena i kada temperatura vode dostigne tačku da prelazi u paru, ona slobodno kroz crevo izlazi napolje. Moguće je da je došlo do mehaničke deformacije samog grejača te on dodiruje delom koji greje zidove posude-rezervoara vode pa postoji pojačan prenos toplote na zidove posude odnosno na termostat koji se nalazi na dnu posude i meri temperaturu posude. Može se otvoriti rezervoar, skinuti termostat, proveriti dali sve stoji na svom mestu, eventualno da se očiste naslage kamenca sa grejača i zidova posude i to bi trebalo da radi.
Posle toliko vremena i ja da oživim ovu temu i da pitam gosp.Tomu koji je koliko vidim svoj paročistač već davno popravio, da li može da mi pokaže slikom koji je to deo koji treba da popravim jer sam ga ja otvorila i očistila grejač od kamenca.Jedno par puta mi je radio i od tada pokazuje se samo crveno svetlo i ne radi,ništa se ne čuje?
Pre godinu dana kupio sam parocistac H2O MOP X5 i doslo je do kvara, jer se u zadnjih 1-2 meseca dosta grejao u odnosu na pocetak koriscenja. Kada je zadnji put koriscen ponovo je bio dosta vruc, da bi potom prestao da izbacuje paru, vec samo zuji i pomalo izbacuje vodu. Interesuje me koji je kvar u pitanju, da li grejac ili termostat.
Pozdrav svima,
imam parocistac H2O MOP X5 i u poslednje vrlo slabo izbacuje paru, pretpostavljam da je pun kamenca i da treba da se ocisti. Ja sam pogledao uputstvo i prvo se savetuje da se tankom zicom procacka otvor gde treba da izlazi para. Medjutim to nije pomoglo. Probao sam i da napravim rastvor sirceta i vode, ali i to nije pomoglo.
Resio sam da otvorim parocistac i tu sam naisao na problem. Nisam neki majstor, ali me interesuje da sam cackam. Poklopac ima 10 srafova, od cega 8 krstastih koje sam naravno odvrnuo, ali 2 srafa(ako su to uopste srafovi) su veoma cudna i nemam alat za tako nesto. Evo u prilogu kacim i sliku, pa ako moze mala pomoc kako ovo da prevazidjem. Verovatno je za sve vas to banalnost, ali ja definitivno nemam resenje.
Takvih odvijača možete naći u kineskim kompletima.
Takvi termostati se ugradjuju i u masine za expres kafu koje imaju i cev za paru ako hoces da pravis caj i zagrejes vodu sa parom. Potrazi na internetu ili u prodavnicama delova za te masine ili servisa koji popravljaju te masine. Ovo je samo ideja gde se sve moze koristiti taj isti termostat.