Da li neko od kolega zna kako se podesavaju vucni i izlazni valjak na dihtu.Neko drvo mi vuce dobro a neko glavi.
Ada umd 300
Ovaj sajt je postao goli qrac,ovo sad i vreme od pre 10 godina kad sam se uclanio je nemerljivo,mogao si da dobijes savet u momentu i to od dobrih majstora.Ovo je jad.Rip sam svoj majstor.
Otišli majstori za njemačku
Dobiješ savet brzo ako je u stilu "nađi majstora koji se time bavi, ne trebaš sam to da radiš"
Od "SSM", ostalo ono "M"
Šalu na stranu, ipak je sve na dobroj volji. Nikog ne plaćaju da ostavlja komentare (bar mislim).
Pa ne znam druze dal je bilo drugo vreme ili smo mi bili bolji ugalvnom delili smo savete ljudima sa puno volje.Konkretno ja sam tad bio u poslu oko grejanja,bilo nas je tu puno dobrih i pametnih majstora da razmenimo iskustva.Sad je se u stilu nemoj to povredices se nemas profi alat,zovi majstora.Nije ovo sajt pozovi majstora nego sam svoj majstor.Ali sta je tu je.
Koliko se da videti podataka o mašini Umd 300 nema unazad bar 15 godina nikakvih podataka ćak ni na stolarskim forumima a ni na netu , nema čak ni slike pomenute mašine .
Nije ovo sajt pozovi majstora nego sam svoj majstor.Ali sta je tu je.
U principu je tačno ali nije ni sajt da se dođe i pita kako da se nešto napravi bez ikakvog predznanja i volje da se samostalno krene u rad što je sve češći slučaj. Ok je razmena ideja i iskustava ali "ja bih da napravim grejanje u kući ali ne znam kako da izračunam toplotne gubitke" ipak nije. Moj stav je da je ovo mesto upravo za međusobnu razmenu informacija, ideja i iskustava, a ne firma za besplatno savetovanje i kosultacije koje u komercijalnom smislu imaju ozbiljnu cenu.
sllobam wrote:Nije ovo sajt pozovi majstora nego sam svoj majstor.Ali sta je tu je.
Moj stav je da je ovo mesto upravo za međusobnu razmenu informacija, ideja i iskustava, a ne firma za besplatno savetovanje i kosultacije koje u komercijalnom smislu imaju ozbiljnu cenu.
Слажем се с овим мишљењем 100%
Pa osnovni problem ovde, ne znam kako je u drugim zemljama, je taj što investitor mora da zna dosta toga i oko grejanja i oko pločica i oko vode i oko struje. U protivnom, ako je duduk, onda isto tako može iznajmiti duduka da mu to sve radi. A svršenom poslu nema mane.
Stoga je bolje investirati vreme da naučiš nešto, čak i ako nećeš ništa konkretno raditi.
Pa da ima nesto na netu video bih i sam,toliko tupav nisam.Slike cu da postavim neka i drugi vide a i iskustva kako sam resio problem.Drago mi je da je se pokrenula diskusija,znaci jos ima "zivih" na sajtu.MIslio sam oglasice se kolega Pera detlic ali nema ga.
tu je i pera al nismo u pripravnosti kao nekad
pera postao deda čuva unuče posta i tata ponovo non stop u jurnjavi
nekad smo dan počinjali sa kafom na ovom sajtu dok je bio stari bili kao porodica što kažeš
e sad mi stari smo u kontaktu na društvenoj mreži da tako kežem
navrnemo i ovde al ne više svaki dan i više puta takva su vremena
sad jel štelujemo valjke ili radimo grejanje
šta može da se šteluje na mašini ploča ili valjci
kad prođe daska jel skine istu debljinu na celoj širini daske
Skida tacno,problem je sto nece svako drvo da vuce,cini mi se kao da je nazubljeni valjak previse nategnut.Podesava se na oprugama.interesuje me da li prijemni i izlazni valjak treba da budu na istoj visini u odnosu na valjak sa nozevima.Grejanje radim po potrebi a drvo je za dusu.Masinicu sam skoro uzeo,malo je zapustena ali sam je 90% ustelovao.Zezaju me tako neke sitnice.Ima pet operacija,suport sam skinuo da me ne smeta,zauzima mnogo mesta.
Valjci treba da budu niže od vrha niza
Pitanje još jedno u kakvom je stanju donja ploča na kojoj ide daska treba biti čista ispolirana i nekad pretrljati starim tvrdim sapunom domaći sapun najbolji biće da donja ploča zeza a ne valjci
Nazubljeni valjak mora i biti nategnuto da daska nebi izletela jer on gura dasku na glavu abrihtera drugi valjak ravni radni prihvata već obrađenu dasku i izbacuje izvlači je napolje iz mašine
Uglavnom ploča dobra pravi problem nije čista i drvo ne klizi lepo po njoj
Jasan mi je princip rada vuce,donja ploca mi je hrapava kao da je taze sopingovana.Kad stavim glatki furnir preko nje idu lako komadi.Reci mi jal se nozevi podesavaju prema plpci od dihta ili prema plocama abrihtera.Valjak je sa 4 noza.
Noževi se podešavaju prema ploči abrihtera stabilnoj
Biće da ta donja ploča dihta pravi problem
Mislis prema izlaznoj,posto se kod nje obe ploce podesavaju po visini.
Da prema izlaznoj ploči se steluju noževi ona je uglavnom stabilna
A ima i verzije gde se pomeraju obe
Kod dihta je bitno i koliki špan koju dubinu hvataš prilikom prolaska daske kroz diht što manji špan kvalitetnija obrada al više prolaza treba
Ne rekoh,radi se o kombinirki ada potisje umd 300.