Može li neko da postavi neko upustvo za pravljenje drvenih bačvi i kaca?
Na internetu na može da se nađe ništa o ovom starom zanatu koji izumire, a mislim da bi svako od nas voleo da ima u kući bar jednu drvenu bačvu u kojoj bi držao vino ili nešto drugo...
Ajmo ljudi, možemo mi to...!!!
Pravljenje drvenih buradi?
Pomoci cemo, duzina duga zavisi koliko ces bure ili kacu da pravis.
Ako hoćeš da to izgleda kako valja i što je naj bitnoje da je funkcionalno treba da prođeš jednu malu školu kod nekog pintera .
Ja sam pokušao da naučim i dosta znam ali verujmi to je tako obimno "gradivo " da se ne vredi sa tim mlatiti , toliko finesa i potrebnog predznanja o drvetu verujmi nisam sreo u nijednom delu stolarije .
Svako može da jako brzo svati i napravi burence ali to nikada neće biti ono kako ga napravi majstor sa dugogodišnjim iskustvom.Čak i oni sami prvo počinju s apravljenjem kaca pa tek onda prelaze na pravljenje buradi i to prvo onih srednjih , mali burići i oni ogromni su priče za sebe .
I na kraju alati su najveći problem , jako puno alata koji su ručne izrad i samo su za jednu operaciju .
slažem se sa ratkom to nije poduhvat za SSM
nakažem da ne može al mlaćenje prazne slame izgubili bi pola života dok bi skontali šta kako
al ako neko ipak želi da pravi pravac kod najbližeg pintera (bačvar)
pa u šegrtovanje pa izuči zanat polako koji je na žalost u izumiranju imam poznanika koji to vrhunski radi još je njegov pradeda osnovao radnju za vreme kraljevine al nema posla vino se drži u velikim rezervoarima slabo u drvenim buradima
mada ima tračak nade pojavom novih bogataša koji su počeli da se bave vinom pa su počeli da naručuju drvenu burad za svoje potrebe jer dobro vino nedolazi iz pvc rezervoara
Izrada drvene buradi je zanat koji se uci godinama. Za razliku od namestaja, bure ne mozes da "zagitujes" kad malo zaseces ili okrznes dugu. Ono mora da bude idealno sastavljeno, jer u njemu tecnost mora da stoji godinama.
U pravu je ratko, svko moze da napravi burence, ali ono nece ni izbliza biti kao kada ga napravi majstor. Dalje, mala burad se ne savija na vatri, vec se duge seku prema sablonu i onda se drvo kuva da bi moglo da se savija, a kasnije se samo susi na vatri. Kod velike buradi, potrebno je imati gradju koja se susila 24 meseca na prirodnim uslovima, jer tako drvo dobija ona potrebna svojstva i kod izrade ove buradi, duge se savijaju na vatri.
Pogledaj http://www.ehow.com/how_2084028_make-barrel.html
Mozda ces malo bolje razumeti o cemu ti pricam.
Imam ove knjige nekada davno pruzete negdje sa neta, pa možda ti posluži da se pobliže upoznaš sa ovim zanatom.
Link za preuzimanje:
http://www.4shared.com/file/232041272/cf47c7c/coopers.html
Druga knjiga je sa ruskog neta i u njoj ima puno nacrta za bačvarske alate i sl
http://www.4shared.com/file/232217709/72ef807f/bavarstvo.html
Pozdrav
Odlicna knjiga. Hvala puno.
A da li neko zna majstora koji pravi drvene kace? Kontakt?
Ovo ti je majstor za velike kace i bacve.
Vucic Nebojsa iz Bele Palanke
kontakt telefon 063/789-66-62
Hvala
Koji se nacin krivljenja drveta preporucuje a da se ne osteti struktura i trajnost drveta?
Prilikom izrade camaca od munike( vrste bora za izgradnju camaca ) daske se krive vrlo lako grijanjem brenerom, medjutim cuo sam teoriju da drvo koje se na taj nacin krivi na mjestu grijanja brzo trune i da se preporucuje kuvanje ili izlaganje drveta vreloj pari usled cega se krivi bez problema.
greje se metalna cev kroz koju se drvo provlači pa krivi ili kuvanjem pa se ubacuje u kalup ima više načina a sruktura drveta se ne menja jel vlakna ostaju neoštećena
a drvo trune posle od neodržavanja tj. ljudski faktor nebrige o njemu
znaci ta prica o truljenju zbog grijanja brenerom je samo prazna prica?
To sam i mislio jer sam tu metodu vidio mnogo puta na internetu
Nikola, preuzmi ovu knjigu i bice ti mnogo jasnije kako se to radi
http://bit.ly/d1Qhwj
Na Youtube ima dosta klipovaa o pravljenju bačvi, ali nigde nisam pronašao dimenzije na koje treba iseći duge, uglove kosine, žlebove i dr...