Za mesec dana otprilike cu da vadim jedan stari dud.ima lepo debelo stablo i planiram da ga iskoristim.....e sad,molim iskusne i dobre ljude da mi daju savet kako najbolje da sacuvam i susim to stablo? U komadu? Da isecem daske? Debljina? Da skidam koru? ....znaci sve me zanima...i hvala unapred...
Sta sa stablom?
Pero svaka cast! Imam samo jos jedno pitanje....dali postoji sansa da mi se tako isecene daske iskrive usled susenja.To te pitam zato sto me neki komsija ubedjuje da je bolje da se susi u stablu bez kore jer se tako nece iskriviti....tako susenje dugo traje,a ja bi da mi to bude dostupno za godinu-dve....
zato moraš okretati daske da bi smanjio krivljenje
i da su složene u špan pa da pritiskaju jedno drugo pod teretom i da struji vazduh između njih
sušenje u stablu je pogrešno verovanje drvo puca od srca ka napolje i svo bi ispucalo na svoj način i kad bi ga posle izrezao dobili bi ispucale daske
Ok,puno ti hvala za odgovore! vec imam u glavi ideju da napravim nekakvu stegu za tu svrhu! Pero car si!
netreba ti nikakva stega samo ti njih iseci krajeve zakreči i složi kako treba
i biće sve ok
Cisto iz radoznalosti me zanima....zasto se zakrece krajevi?
krajevi se zato zakrečuju da se uspori naglo isparavanje vlage iz drveta i tako se smanjuje pucanje
čak sad u novije vreme ima neka masa kao plastika pa time mažu ali stime sam se sretao kad sam uzimao lipu sa fruške gore
ono staro tradicionalno je kreč pa kad lepo to odradiš pa još kad namestiš od toga neki predmet ili nameštaj nemqa lepšeg osećaja i još prošlo kroz tvoje ruke
Ima da ga krecim na sve strane :hh :hh :hh HVALA PERO ! ! !
samo krajeve :hh
Imas pivo pa jos jedno pa jos jedno pa jos jedno......sve dok ti se glava... :roll :roll :roll
jb. ne pijem ali može kola nemora orginal dobra i ona obična
za ove savete sto si mi dao ima da ti donesem coca colu iz Ameriku ako treba!
od duda se prave odlični burići i kace za rakiju, pa ako si rad da uh praviš pitaj nekog pintera koji bi ti napravaio kako da ih rasečeš, ja sam svojevremeno seko na 6x10x100cm za take potrebe
kad ga posečeš treba ga iseći u daske
sad nebi bilo loše da znaš šta češ praviti od njega
uglavnom se seče col i polacola (2,5cm-5cm)
skineš koru kad ga isečeš u daske i zakrečiš krajeve sa krečom
složiš ih na neko suvo mesto gde ima cirkulacije vazduha i gde ne tuče sunce
između svakog reda staviti letvice barem na tri mesta i tako nek stoji i preslagati barem dvaput godišnje
Pero, col i pola cola (2,5cm-5cm)? Štamparska greška? Može i coca cola...
jb. žurio da pomognem
evo ispravio :hh
a može i pepsi ako nema Cole :hh
Umesto kreča možeš krajeve da namažeš lepkom za drvo .
Jel mogu krajeve coca colom? :tup :hh :roll :tup
Kako seces daske tako ih i slazes tako da kad si ih sve iseko i lepo sloziodobijes ponovo oblik debla samo sa letvicama izmedju.Obavezno im premazes krajeve i lagano da se suze ako je moguce negde na promaji.
Kako se najlakse skida kora?
Pa u principu koru obicno skida majstor koji sece deblo da bi sacuvao testeru posto je kora obicno prljava u smislu prasine,peska,mozda i neka sacma itd.Inace kada se daske iseku onda se kora dosta lakse skida cak i sa obicnom sekiricom ili nekom strugaljkom,to obicno imaju oni koji se bave secenjem. :bye2
Ok hvala i izvinjavam se nako su pitanja glupa....bolje mi je da pitam nego da zeznem stvar...pozdrav i hvala!
pero sve si mu lepo objasnio svaka cast.
imam ja jedan predlog, tj sta sam ja uradio od stabla oraha jedno metar i po.
kao prvo ostavio sam malo da tek da se kora osusi dabi mogao lakse da je skinem i to sam odradio celicnom cetkom za brusilicu.mnogo opasna stvar.
zatim sam rascepio drvo na dva pa na cetiri dela da dobijem burek pop.presek i to lepo na abrihteru poravnao ivice da ugao u srcu drveta bude 90 stepeni da moze uspravno da stoji u cosku.
zatim sam pod upadajucim uglom tako reci od gore izbusio rupe 30mm burgiom za sarke da moze da udje grlo vinske flase.
zatim sve to lepo lakirao i pricvrstio u cosak i pozabadao vinske flase i imam naj orginalniji retro fenci stalak za vinske boce.
sve je pitanje namene, kod mene u kuhinji postoji cosak 25cm s jetne i 40 sa druge strane koji nisam znao kako da iskoristim i eto od ideje do resenja nije proslo mnogo.
postavicu slike ako vas zanima.
Znači stablo je za to poslužilo...
Svaka čest , dobra ideja ...
Zasto svi pitaju dali da okace slike pa to je nesto sto je najljepse posle svakog posla da covjek to podjeli i sa svima nama i da nam da ideju za dalje jer ideja nikad nije dosta
kad ga posečeš treba ga iseći u daske
sad nebi bilo loše da znaš šta češ praviti od njega
uglavnom se seče col i polacola (5cm-2,5cm)
skineš koru kad ga isečeš u daske i zakrečiš krajeve sa krečom
složiš ih na neko suvo mesto gde ima cirkulacije vazduha i gde ne tuče sunce
između svakog reda staviti letvice barem na tri mesta i tako nek stoji i preslagati barem dvaput godišnje
http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/