Šta je sve potrebno i kako napraviti sušaru za voće? sušio bi šljivu i kajsiju, isključivo za svoje potrebe. Ako neko ima iskustva sa tim, neka napiše koju reč. Hvala
Uzgred, ovo je moje prvo prijavljivanje na forum, srdačan pozdrav za sve članove
Sušara za voće
Mnogi ljudi mijenjaju sušaru za meso sa sušarom za voće ali to nije ni blizu slično.
U sušari za voće dim ne dolazi u dodir sa voćem ni u najmanjoj mjeri,čak štaviše svaka
pojava dima bi uništila voće.
U principu sušara za voće je jedan veliki šporet na drva gdje se u njemu voće ne peče
nego laganom temperaturom oslobađa vlaga iz njega.
Sad,izgled i kako napraviti,ne bih znao reći,nekada kao dijete sam vidio sušaru za
šljive,jedino što se sjećam to su kao velike plitke ladice u koje se stavljaju šljive u tankom sloju a dno tih ladica je od rijetkog
žičanog pletiva.
Meni je recimo palo napamet da se u ozidanu susaru onde gde je loziste,stavim bure od dvesta kila ili nesto slicno koje bi islo po njenoj celoj duzini(kvadratnog je oblika).Sprovede se cunak napolje.Unutra nje bi trebale da se urade neki drzaci za police sa vocem.I ostalo bi na kraju samo lozenje.Bitno je samo da nesto zagreva voc da bi se ono susilo,a kako to nesto izgleda,po meni je samo stvar maste.Pogotovo sto to treba za manje kolicine,tj.za sebe.E sada,mogla bi takodje povise bureta na tom zidu ili konstrukciji,sta je vec,da se do samog bureta ostave rupe da ulazi vazduh.On bi se po meni zagrevao a usled zagrevanja bi jos jace vukao na gore.Pa bi to mozda jos pojacalo susenje.Ali ovo je vec teoretisanje.Nesto slicno kao kod sporeta na drva.
Ovo je samo neko moje razmisljanje.
Pozdrav
To je sve u redu, ali treba imati u vidu da temperatura treba da bude oko 50 stepeni, a ako je pušnica zidana sa pola cigle, trebaće dosta ogreva. Pri tome treba izbacivati vlagu napolje. Kao što sam već i pisao, planiram da stari zamrzivač prepravim u mini sušaru, za kućne potrebe. Mislim da bi čak i neki malo jači fen za kosu mogao da nagura potrebnu temperaturu u njemu. Jedino me brine da će gume na vratima da se deformišu pa onda neće moći da se zatvori, ali i to se može srediti...
Pre neku godinu sam na sajmu u NS video solarnu susaru za voce .To izgleda kao neki orman zatvoren sa svih strana a sa prednje strane je staklo.Unutra su perforirane police zakrenute pod nekim uglom mozda 30 stepeni za voce ,pri dnu i na vrhu ima prorez za ulaz i izlaz vazduha koji se kroz staklo greje i sam cirkulise odozdo prema gore kroz te sitke sa plodovima. E sad nemam predstavu koliko je tacno vremena potrebno za susenje pojedinih vrsta voca ali to naravno zavisi od sunca.Da napomenem jos da je unutrasnjost susare crna (ali ne i police) i da je na nekim tockicima da bi mogla da se zakrece
Nije li nešto ovako http://www.komora.hr/?page=savjeti,15,145
Nisi rekao kolika treba da bude, koji energent hoćeš da koristiš...
Meni se već neko vreme mota po glavi ideja da napravim sušaru od starog stojećeg zamrzivača. Gledao sam nešto na internetu i kontam da ne bi bilo komplikovano, znam da ljudi prave od njih komore za dekristalizaciju meda. Ima li neko iskustva sa tim, tj. da li je pravio??? Za većinu nas koji imamo po koje stablo od svake voćke to bi bila prava stvar...