Da li neko zna proveren recept za pravljenje sapuna od maslinovog ulja?
Treba mi recept za handmade sapun od maslinovog ulja
Upravo to sam i citala kada sam dobila ideju da napravim sapun od maslinovog ulja. Do sada sam uvek topila vec napravljene sapune pa dodavala biljke i ulja u njih a potom ih razlivala u razne kalupe.
Problem mi je ovaj deo:
U izvaganu količinu maslinovog ulja dodajemo lužinu. Potreban je poseban oprez u radu s natrijevim hidroksidom, kojega neki još zovu i kaustična soda.
Smjesu polako miješamo mikserom. Miješanjem ulja i lužine nastaje sapun, a mikser ubrzava reakciju...
kako da znam koja je to kolicina maslinovog ulja a koja vode i kaustične sode :roll:
Saltas u svakom slucaju ti hvala puno
Mozda da im se probas obratiti mailom?
Obratila sam im se
Cekam odgovor ali cini mi se da do septembra dok deca ne podju u skolu necu dobiti nikakav odgovor
Vise pravo nemam pametne ideje :? , probaj ovo mozda ima stogod! http://www.forum.hr/archive/index.php/t-75225.html
Dobila sam recept od jednog coveka koji se bavi izradom sapuna ali nisam uspela.
Os Slatine mi nisu odgovorili i jos sam na pocetku.
probaj ovaj sajt
nadam se da znas engleski. ovde nema recepta za sapun samo do maslinovog ulja vec je maslinovo uglavnom mesano sa nekim drugim.
nadam se da ce koristiti
Šiška jesi li našla recepat, na engleskom ih ima dosta.
DAnas je u Kvadraturi kruga na RTS-u bio prilog o ovoj firmi koja se bavi izradom sapuna. Doduše prave klasinče sapune.
Sapun od kafe
Iz jednog podruma na Vračaru širi se opojan miris čokolade i cimeta, ali umesto kolača i torti na policama ove originalne laboratorije leže sapuni! Glavni šef je Milutin Anđelković (40), vlasnik brenda „Moj sapun". Milutinovu biografiju stručnjaka iz oblasti prehrambene industrije sa impresivnim referencama u nemačkim i domaćim kompanijama i nekadašnjeg savetnika u Agenciji za razvoj MSP-a i preduzetništva, teško je dovesti u vezu sa manufakturom koju je započeo u centru Beograda. Ili se bar tako čini na prvi pogled. Kao neko ko se ne zadovoljava ulogom šrafa u velikom sistemu, Milutin je vrebao trenutak da otpočne vlastiti biznis. Prava dilema sastojala se u izboru najunosnije ideje. U igri su bile proizvodnja sapuna, sosova za špagete, ali i usluge održavanja stanova.
- Za sopstveni biznis najvažnije je da ljudi imaju ideju, ali i da provere da li je tržište otvoreno za određenu vrstu novotarija. Iako se prirodni sapuni prave preko 2.000 godina, ta tradicija je dugo bila zapostavljena, a u Srbiji su sapundžijske radnje gotovo iščezle. S tom mišlju i početnim kapitalom od 500 evra krenuo sam u posao krajem novembra 2006. godine. Prva količina je planula, i to je bio znak da sam na pravom putu - priča Milutin.
U doba kada su ljudi zatrpani veštačkim doživljajima, sastojcima i aromama, Milutin je ponudio alternativu zasnovanu na tradicionalnim receptima. Ali, u modernom pakovanju.
- Da bi sapun bio kvalitetan sve komponente moraju da budu prirodne - od esencijalnih ulja do biljaka koje se dodaju. Štos je u tome da je svaki komad unikatan i radim ga kao za sebe, a ne za tržište. Zavučem se u podrum gde dorađujem recepturu, menjam oblik i kreiram etikete za pakovanje - opisuje Milutin čaroliju aroma i boja koje tvore njegove sapune.
Umeće iz prehrambene industrije sagovornik Press Magazina preneo je u novu delatnost, pa njegovi sapuni neodoljivo podsećaju na slasne kolače. Ali, nisu jestivi.
- U sapun koji sam namenio jutarnjem uživanju stavljam pravu kafu, a od šipke cimeta mlevenjem dobijam glavni sastojak sapuna sa anticelulit svojstvima. U gradskim sredinama popularan je čokoladni sapun u koji stavljam pravi kakao, puter i prah. Uz pomoć jednog rođaka za sada sve radim sam - od nabavke materijala, ambalaže do sečenja i pakovanja - napominje Anđelković.
Pod etiketom „Moj sapun" prodaju se i sapuni sa lekovitim sastojcima ruzmarina, lavande i eukaliptusa. Milutin se u šali vajka da je jedina mana njegovih sapuna što traju tri puta duže od ostalih. Pa ipak, nove narudžbine najmanja su Anđelkovićeva briga jer u vreme praznika i velikih sajmova iz njegove radnje izađe i do 540 kilograma sapuna dnevno! Prema Milutinovim rečima država, međutim, još uvek ne pruža adekvatnu podršku idejama malih preduzetnika.
- Nedostaju saveti gde možeš da nabaviš sirovine i organizovane posete sajmovima koje bi država delimično dotirala - zaključuje Anđelković.
izvor
@puela, nije Shishka trazila recept, nego Shizika :hh
al obe smo na Sh :hh
svejedno ste me zainteresovale, i pogledacu sta ima na ovu temu
Jao, greška u kucanju. Videla sam da nisi ti, ali mi izletelo ime samo. Mada, što kažeš, mogla bi i ti :roll
pa cim ti je izletelo slucajno, ima nesto u tome :hh
ajd, i ja razmišljam o tome. obožavam ručno pravljene sapune
http://www.awildsoapbar.com/default.asp?pageid=22385
Ovaj sajt ima i blog.
A nije lose da pogledas i ovo.
http://www.avignon-et-provence.com/savon-de-marseille/marius-fabre-soaps...
http://www.avignon-et-provence.com/marseille/marseille-soap/traditionall...
Ao nisi našča ništa d osada, i ako znš engleski jezik, probaj ovaj sajt - link:
i sta bi??? nadjoste recepte? podelite s ostalima...
Dali je neko prošao fazu početka pravljenja sapuna i da hoće to da kaže kako se pravi sapun. Danas sam se opet po ko zna koji put razočarala jer mi je jedna rekla "pa znate li vi šta uopšte tražite to je zaštićeno to se ne govori" Znam da je zaštićeno i da se ne govore recepti ali isto tako znam da jedan način ima za to a da su nijanse te koje svakog ko to radi čini posebnim. Znači interesuje me na 1kg ulja koliko sode,vode, soli, i redosled kako se šta meša. Na kraju krajeva pa i njima je neko to rekao
Kako napraviti sapun?
Korak po korak do sapuna
Sapuni su, po hemijskom sastavu, soli masnih kiselina. Nastaju delovanjem baze na masne kiseline, kada dolazi do formiranja molekula sapuna i tri molekula glicerina. U hladnom postupku ovaj proces se završava za 3-4 nedelje, kada se kaže da je sapun “zreo”, tj. da nema više kaustične sode (baza koja se najčešće koristi) u sebi.
U ovom postupku je veoma bitno precizno proračunati sastav, a prilikom pravljenja što preciznije odrediti temperature i trajanje faza. Recepti koje vam dajemo su sa precizno određenim veličinama kojih bi se trebalo pridržavati.
NAPOMENA: Masna ili kaustična soda (NaOH) je izuzetno agresivna hemikalija koja može izazvati ozbiljne povrede, posebno očiju i sluzokože, ukoliko se ne pridržavate sigurnosnih mera! Prilikom pravljena sapuna obavezno koristite zaštitne rukavice i naočare.
Šta vam je sve potrebno za osnovni recept?
-palmino ulje 1 kg
ulja
-maslinovo ulje 0,5 kg
-suncokretovo ulje 0,5 kg
-destilovana voda (kišnica) 0,5 kg
-masna soda NaOH 0,275 kg
-dodaci (nisu obavezni. U obzir dolaze eterična ulja, latice ruža i slično)
Biće vam potrebno i sledeće:
adekvatno posuđe
-lonac od 4-5 litara
-posuda (može i plastična) od najmanje 1l,
-jedna obična i jedna veća kašika za mešanje
-preciznija vaga
-termometar
-mikser običan ili štapni (opciono)
-kalup
-ćebe
* U obzir dolazi upotreba emajliranih (i to neoštećenih), od inox-a ili rostfraja i plastičnih čvrstih posuda. Nemojte koristiti posude i kašike od aluminijuma ili gvozdenog lima, jer će ih kaustična soda upropastiti.
I naravno, ne zaboravite zaštitu!
Postupak pravljenja:
1. Razmerite sva ulja po receptu i stavite ih u lonac od 4-5l. Zagrevajte ih na laganoj vatri dok ne dostignu temperaturu 38-39 stepeni celzijusa.
razmerite ulja
2. Kaustičnu sodu sipajte polako u vodu uz mešanje. Nakon 2-3 minuta će se potpuno rastvoriti. Ovaj rastvor će razviti temperaturu blizu tačke ključanja (oko 90 stepeni C), pa ga treba ostaviti da se ohladi isto na oko 38 stepeni C. Napomena: ne udišite gasove koji će se razvijati iz ovog rastvora!
oprezno sa sodom!
3. Kada je temperatura sastojaka provereno dobra, uzmite veliku kašiku, i uz stalno mešanje dodavajte rastvor sode u ulje.
* Ovo je najosetljiviji deo procesa! Od trenutka spajanja sastojaka imate još oko 15-20 minuta do zgušnjavanja mase.
najosetljiviji deo procesa
-Ako mešate samo kašikom, radite to brzo sa malo prekida, ali pažljivo da ne prskate oko sebe u trajanju od 15-20 minuta.
-Običnim mikserom mešajte 10-15 sekundi, pa lagano kašikom 30 sekundi, i tako naizmenično. U ovom slučaju je vreme mešanja oko 10 minuta.
-Štapnim mikserom mešajte 10-15 sekundi, potom možete mešati isključenim mikserom (ili kašikom ako vam je zgodnije) 30 sekundi. Ponavljajte postupak oko 5 minuta.
4. Kada se na površini vašeg sapuna počnu pojavljivati tragovi od miksera ili kašike koji se jasno vide na površini i ne nestaju, to znači da je smesa gustine pudinga i da je faza mešanja gotova. Biće vam potrebno vremena i iskustva da prepoznate taj trenutak, ali vredi vežbati i pokušavati iznova, jer od te procene zavisi da li će sapun uspeti ili ćete dobiti ružnu masnu grudvu koja pluta u braonkastoj otrovnoj tečnosti. (Ova neželjena faza se zove separacija, i skoro uvek je moguće popraviti. Rezultat nije tako lep kao kad sve teče glatko, ali je proizvod skroz upotrebljiv!)
5. Potom se dodaju etarska ulja, delovi biljaka, mleko ili šta se već želite. Dodaju se sada, jer će tako pretrpeti najmanje promena i zadržati željena svojstva. Nakon stavljanja dodataka, sapun se ulije u kalupe i dobro obavije ćebetom.
6. Nakon 12-15 sati ćebe možete skloniti, a nakon 3-4 dana sapun (sa rukavicama!) možete izvaditi iz kalupa i iseći na željenu meru. Obično tada sapun nije previše tvrd, pa se može seći nožem, čeličnom ili plastičnom žicom. Isečeni sapun ostavite na prozračnom mestu da zri bar 20 dana. Potom je sapun gotov!
Uživajte u kupanju!
Naš savet
Za početak pravite manje količine pošto neće uvek uspeti kako treba. Samo pažljivo preračunajte mere. Nemojte baciti neuspeli sapun, samo ga stavite sa strane, uglavnom se može popraviti. Događa se svima!
Vidi dal ti ovo pomaze. http://www.os-slatine.skole.hr/izrada_sapuna.htm