Interesuje me da li neko zna neki dobar plan ili knjigu sa planovima za izradu pusnica
pretrazio sam ceo net i nista
sem teme na sajtu ministarstva koji daje opsirni savet ali bez nekog plana
Izrada pušnice
evo sajta te projektantske firme:
http://www.deltaprojekt.rs/posebnikatalozi.htm
a ima i ovde nesto:
http://www.stocarstvo.com/aps/meso/susara_nacrt.htm
nadam se da ce nesto da pomogne :roll:
srdjan82
Dobro došao u društvo ssm i hvala na linku.To je ta firma na koju sam mislio.Samo vidim da su značajno proširili ponudu.
Hvala na dobrodoslici!
A sto se tice linka nema na cemu, tu smo da pomognemo jedni drugima
imas dosta idejnih resenja u starim casopisima SAM. Ja sam zimus napravio mobilnu pusnicu od jednog drvenog bureta 250 l., jednog limenog 200l. i od limenog opsiva starog bojlera. Ako te zanimaju detalji javi, inace isprobano, moze toplo i hladno dimljenje, taman za jednog tovljenika od 200 kg.
imas dosta idejnih resenja u starim casopisima SAM. Ja sam zimus napravio mobilnu pusnicu od jednog drvenog bureta 250 l., jednog limenog 200l. i od limenog opsiva starog bojlera. Ako te zanimaju detalji javi, inace isprobano, moze toplo i hladno dimljenje, taman za jednog tovljenika od 200 kg.
moze nesto vise o toj pusnici... zvuci veoma interesantno
postavicu slike ovih dana, a uskoro i na delu.
unapred hvala
Pozdrav svima, evo malo i mojih iskustava:
Sazidao sam pusnicu prosle godine, susio prvi put u njoj ove zime i prezadovoljan sam.
Slike cu da postavim malo kasnije, moram prvo da ih nadjem pa idu i objasnjenja. Nemoj da pravis male, mini, u buretu i ostale "pusnice", napravi jednu da valja i miran si do cukununucica.
Nasao sam slike:
Slika 01: Ozidano do 2m visine, zatim betonska vencanica, zatim metalna konstrukcija cevima 40x40x2mm, krov na dve vode napravljen od L profila 30x30x3mm. Ostavljene cevi kao ojacanje na sredini koje ujedno sluze i za kacenje. Znaci jedan nivo na 2m visine (koji je za "bure" sistem susenja, odnosno pecenje mesa a ne susenje), jedan nivo na 3m (preporuka brzo susenje i kratko tipa perad, riba i sve sto ne zahteva dugo susenje) i gornji nivo pod krovom na cca 4m od vatre za kobasice, meso, kulen, slaninu, ...
Slika 2: Dimljenje u toku.
Poenta price: hladan dim i ne boli te glava.
Jos koji detalj: pre nego sto sam postavio daske okolo stavio sam mrezicu za komarce do same cevne konstrukcije a zatim sam u cevi prvo fiksirao grede sa unutrasnje strane za cevi direktno srafovima, a spoljne letve sam sekao na meru sirine 95mm sa medjusobnim razmakom oko 3cm radi promaje. Letve sam srafio za grede holsrafima, neuporedivo lakse postaviti nego da sam busio metalne cevi pa srafio za njih a efekat isti.
Ako nekome treba jos detalja - nek izvoli, da dodam samo da je ova zima sa prvim dimljenjem mesa u avliji posle nekih 60-ak godina pauze u tome i 2 generacije vise donela i po 7-8 kg i meni i zeni. Pazljivo. :hh
Dobra sušnica. Snaša ispred - još bolja !
Jel moze neko da mi kaze nesto o filteru za otklanjanje stetnih sastojaka iz dima ukoliko ima nekih iskustava.
Zmaje, ako si pušnicu (ne vidi se baš dobro na slici) pokrio salonitom koji u sebi sadrži azbest - uprskao si . Sve ostalo je gotovo savršeno, ali sa azbestom nema zezanja i skidaj odmah.
Voleo bih da sam pogrešno video.
Pozdrav.
Nije salonit nego su onduline. Ne volem ih ali su bile najbrze resenje pred hladno vreme.
Mislim da cu ih skinuti i staviti deblje osb ploce a onda na njih biber crep.
A kako stvari stoje, uskoro ulazimo u proceduru gradjenja kuce na drugoj lokaciji (a samim tim cu praviti i drugu pusnicu, vecu, lepsu i stariju ) tako da ova mozda i ostane sa ondulinama, ko zna?
Pozdrav.
Osb + biber crep = bingo !
Tek sad sam video da ti je lokacija Mladenovac. Da sam ranije primetio ne bih ti ni spominjao azbest, jer vi tamo dobro znate šta je to i koliko opasno...
Pozdrav i srećan početak nove kuće !
Osb + biber crep = bingo !
Tek sad sam video da ti je lokacija Mladenovac. Da sam ranije primetio ne bih ti ni spominjao azbest, jer vi tamo dobro znate šta je to i koliko opasno...
Pozdrav i srećan početak nove kuće !
Vrlo dobro znamo za azbest a hvala za lepe zelje. Jos jurimo lokaciju i novce, ali polako...
Niko nista na moje pitanje o filteru.Sta mislite o OVOME
Drage kolege i koleginice treba mi malo saveta i iskustva oko pusnice i nacina lozenja. Ja imam pusnicu ozidanu koja je koriscena par puta, a duze vremena nije koriscena.. Pa bi malo da mi kazete oko nacina lozenja, pripemio sam meso u salamuru koje mora da stoji 15 dana, lozise bukva, koliko dana moram da lozim i posle to treba da stoji u pusnici meso.. Eto zanimame tehnika pusenja mesa? ako zna neko da mi malo objasni.. pozz
Evo jednog starijeg novinskog teksta pa kome je promakao može da ga pročita i da mu koristi : 8-O (Vesti » Glas javnosti 25.11.2005)
Dr Pavle Finogenov iz Loznice izmislio seosku ekološku sušnicu
Suvo meso a bez dima
U našoj zemlji godišnje se pojede oko 100.000 tona mesa sušenog u sušnicama, koje je čest uzrok raka debelog creva. Novi patent pouzdano smanjuje takvu opasnost, tvrdi dr Finogenov
LOZNICA - Kao hirurg sam radio punih 40 godina i primetio sam da od raka debelog creva više oboljevaju pacijenti sa sela. Za njih je bilo karakteristično da su jeli velike količine mesa sušenog u sušnicama, odnosno oni nisu kupovali industrijski sušeno meso, kao što to čine ljudi iz gradova. To dokazuje da se u dimu seoskih sušnica nalaze kancerogene materije koje se ´lepeŞ i prodiru u slaninu, šunku, kobasice, suva rebra i ostalo sušeno meso. Jedenje takvog mesa je veliki faktor rizika za dobijanje raka debelog creva i dugo sam razmišljao kako da seljake ne lišim suvog mesa, a da ih poštedim unošenja kancerogenih materija. U tome sam, nadam se, uspeo - kaže dr Pavle Finogenov (75), hirurg u penziji iz Loznice.
On je izumeo ekološki bezbednu kombinovanu sušnicu za meso, za koju je nagrađen na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest". Dr Finogenov kaže da se u ovoj sušnici dobija ekološki potpuno zdravo suvo meso, u kojem nema kancerogenih materija koje se nalaze u mesu sušenom u klasičnim seoskim sušnicama.
Koliko ovaj pronalazak može promeniti zdravstvenu sliku Srbije, možda najbolje govori podatak da oko 4,2 miliona seoskog stanovništva u našoj zemlji godišnje pojede čak 100.000 tona mesa sušenog u seoskim sušnicama.
- Zato i ne treba da čudi da Srbija zauzima neslavno prvo mesto u Evropi po broju pacijenata obolelih od raka debelog creva. Moj patent je zato i namenjen srpskom seljaku koji debelo plaća danak neznanju - kaže dr Finogenov.
On kaže da je odavno razmišljao kako da napravi sušnicu u kojoj će se meso sušiti bez dima. Shvatio je da dim mora da sagori pre nego što dođe u sušioni prostor, tako da je između dela za loženje i dela za sušenje mesa na klasičnoj seoskoj sušnici ugradio dve nove komore - komoru za sakupljanje i taloženje dima i komoru za sagorevanje dima i čađi sa svim štetnim materijama. Na taj način nekoliko stotina kilograma mesa može da se osuši od toplog vazduha, bez dima.
- Moja ekološka sušnica i tipična seoska sušnica spolja izgledaju vrlo slično, ali je njihova unutrašnjost različita. U seoskoj sušnici unutrašnjost je crna od dima i čađi koja visi na sve strane. Na toj čađi vide se crne smolaste naslage, u kojima se nalaze kancerogene materije, kojih onda ima i na suvom mesu. Svega toga u ekološkoj sušnici nema - objašnjava dr Finogenov.
U ovom objektu mogu se sušiti kukuruz, šljive, paprike, može da se pogusti sok ili mleko, da se napravi paradajz pire, a uz ubacivanje krečnjaka u ekološkoj sušnici moguće je dobiti negašeni ili živi kreč koji se koristi za ´lečenjeŞ kiselog zemljišta. Ekološku sušnicu mogu koristiti i privatni mesari, pekari i ugostitelji.
Ekološka sušnica, koja koristi sve vrste goriva. Dr Finogenov procenjuje da je za izgradnju ekološke sušnice potrebno oko desetak hiljada dinara, a plan izgradnje ovog objekta sa objašnjenjima košta simboličnih 20 evra.
- Ovaj projekat sam nedavno publikovao i želja mi je da se nađe u dvorištima naših seljaka. Biću veoma srećan ukoliko se broj obolelih od raka na taj način makar malo smanji - kaže dr Finogenov.
A. Damnjanović
Srdjan90,tehnika susenja mesa nije ista za slaninu i kobasicu,da ne pominjemo ostale djakonije.Dakle,navedi sta zelis da susis od mesa,pa da ti kazemo sta se koliko drzi u salamuri (pacu) kao i koliko se drzi na dimu.
Boca-ica,nesto mi sumniv taj doktor i njegovi podaci.Pa susili su seljaci meso i pre pola veka,ali su manje obolevali od pomenute bolesti,tako da se tu u igri nalazi i mnogo drugih faktora,koji su nazalost vesto skriveni!
Inace,najvise me boli podatak da se eko-pusnica moze napraviti za desetak hiljada dinara,a ja za moju ne-eko-pusnicu,samo za armaturu utrosio skoro pola te sume!!!
@darkelja
Ne znam ne spadam ni u grupu pečetnika totalni sam laik zato i prikupljam informacije jer želim da naučim, napravim i sušim
Po dosadašnim rezultaima ispada da to ni malo nije jednostavno
i treba mnogo više da se zna nego što čovek pomisli
samo staviš odimiš gotovo
Edit:
Za doktora, naleteo sam i na još jedan članak iz 2008 gde opisuju oduševljenje lokalaca (oko loznice) koj su masovno prešli na taj nj. sistem
ja to nisam lično video to je ipak novinski članak ali izgleda razumno a ime doktora ima i na sajtu klinike kao baš takav ozbiljan hirurg
Niste me pratili,u prethodnom postu,pod podebljano OVOME ,nasao sam to isto sto i prethodnik ali mi niko nije to prokomentarisao.Elem sto bi rekao gosn urednik od kako je pronadjena vatra ljudi su susili i pekli meso pa ne izumresmo od toga.Ima tu mnogo drugih stvari koje nas truju a mi i ne znamo za to.Ja sam ugradio filter od sljunka koji skuplja cadj i menjam ga posle svake ture.Skicu pusnice sam skinuo negde sa neta i zadovoljan sam za sada.A sto se cene pusnice tice moze da bude i za dz.Video sam da ljudi meso dime u staroj ves masini .
Sobzirom da mi je tema zaključana ,, električna pušnica,,
evo ovde samo da izvestim o rezultatu sobzirom da je to rađeno na terasi stana u zgradi
odimio sam 7 kg kobaja sa par čaša bukove piljevine i 7 dana po 5 min utroška stuje na el. rešou ... a dim nije ni stigao da izađe sa terease...
imam i fazne sličice kako sam prepravljao staru friz komoru pa ako se otključa tema jedan dan bih postavio iste
kobaje su super , mirišu i bolje nego one iz samoposluge.....
moji ukucani kažu da sam preterao sa ljutom alevom ... štaću...početnik...
Jel neko zna kako da uradim ovakvu pusnicu,dal neko ima iskustva sa tim????Stim da bi uradio jos jedu metalnu kutiju gde bi lozio
Man`te se ljudi corava posla. Dim ne susi meso!!!
Dim sluzi da otera gamad, da smek i delimicno ukus i to je njegova uloga. Meso susi PROMAJA! U metalnoj kutiji (ili ciglenoj ili buretu, svejedno) se meso PECE!
Taj Dr Famozni ce bas da mi kaze da jedem kancerogeno, a? Pa moji umiru od srca i to mi je genetika, niko mi u familiji od raka ne umre do sada, pa necu ni ja. I ima da jedem to kancerogeno i sve decama da dajem.
@Robert88: batali ti tu skicu nego lepo prelistaj temu, pronadji malo literature, pitaj sta ti nije jasno pa polako...
@boca-ica: na terasi sigurno duva vetar i zimi mrzne, zar ne? A sve je to osnova suvog mesa i preradjevina.... samo napred!!!
Pa znam da meso susi promaja.Ali moglo bi da se uradi par rupa u ovoj kutiji da bi duvala promaja.Postavicu sliku slicne pusnice sto sam slikao u Svedskoj cim nadjem sliku.Meni ne bi trebala velika pusnica pa zato mi ovako nesto zapalo za oko.Ako imas neke ideje i slike kako da uradim postavi da vidim nikad se nezna!!!!
Pusnica za meso,ribu,sireve...u SSM varijanti uradjena od kucista starog frizidera,za kvalitetno dimljenje hladnim dimom
Pusnicu dimom snabdeva dim generator koji piroliticki spaljuje piljevinu,pri cemu izgori veci deo cadji pepela i ostalih stetnih sastojaka iz dima i tako prociscen i ohladjen dim dovodi do unutrasnjosti pusnice gde se meso,kobasice,slanina ili riba,sirevi itd...kaci o kuke ili redja po policama.Punjenje dimom traje oko 2h,koliko je potrebno da izgori jedna konzerva piljevine.Najbolja je piljevina dobijena na abrihteru a nikako ne treba koristiti piljevinu od motorne testere jer mac testere podmazuju motornim uljem i ta je piljevina zagadjena do te mere da moze zagaditi ono sto dimimo.Svaki stolar ce vam sigurno rado dati kesu-dve bukove piljevine ili hrastovine,dobar je i bagrem,jabuka,sljiva visnja itd...Nakon 4h od potpaljivanja dim generatora dimljenje je gotovo ako volite umereno dimljeno,a ako volite jace dimljeno a ja volim,treba postupak ponoviti sa jos jednom konzervom piljevine.I time je dimljenje zavrseno u istom danu.Taj proces u klasicnim seljackim pusnicama traje 4-5 dana uz svakodnevno lozenje i dezurstva da ne bi doslo do pozara,sto se u klasicnim pusnicama cesto desava.Ovde je sve gotovo za samo jedan dan.To je moguce zato sto se pusnica puni mnogostruko vecom koncetracijom dima nego sto je to u klasicnim pusnicama i ovde ne postoji bas nikakva mogucnost pozara,ni u ni van pusnice.Nakon dimljenja meso ostaje u pusnici gde se dalje susi forsiranom promajom.I opet su namirnice apsolutno bezbedne jer stakori ne mogu prodreti u frizider
By labudc at 2012-09-11
By labudc at 2012-06-29
By labudc at 2012-06-29
By labudc at 2012-06-29
By labudc at 2012-06-29
By labudc at 2012-06-29
By labudc at 2012-06-29
stavi neku sliku ili nacrt tog dim generatora i kakva je ta prinudna promaja, jel napuniš frižider dimom pa ga zatvoriš potpuno kad izgori sva piljevina par sati pa onda uključiš neki ventilator da taj dim izbaci napolje ili ventilator radi non-stop od početka do kraja procesa, tj. od potpaljivanja do vađenja mesa i kolika je ta konzerva?
Konzerva je obicna od neskafe 250g. oko 1l zapremine i to tinja oko 2h,napisah to vec.Nakon sto izgori,ne otvarati vrata narednih 2h.Ja sam tu otvorio samo zbog slikanja i unutra je dim tako gust da ga mozes nozem seci.Kada prodje 4h od potpaljivanja ukljucuje se ventilator koji ce dim izvuci iz frizidera i proizvoditi promaju dovoljno jaku da su kobasice recimo suve za 7 dana.Jos bih dodao da u nedostatku drugih resenja pusnica se moze drzati i u stanu,naravno uz prikljucak na odzak,jer ni po cemu ne odudara od drugih komada bele tehnike.Prosle godine sam jedan komad radio za pasioniranog lovca koji zivi u zgradi na sedmom spratu.on je drzi na terasi.Eto moze i tako.Dim generator mozes videti na youtube,samo ukucaj smoke generator i biraj.Moj je nesto slicno i moze se upotrebiti i pri starim klasicnim pusnicama.pozz.
Planova je ranije bilo u jednoj novosadskoj projektantskoj firmi.Sad ne mogu da se setim naziva ali ako nadjem podatke objaviću ih ovde
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..