Pozdrav, da li neko zna koliko orijentacioni kosta zidanje pizza peci? hvala unapred..
zidanje pizza peci
Pitanje je isto kao i ovo> Koliko kosta automobil?
Kolika pec, nacin lozenja, da li je pec spolja ili unutra, za koje namene je pec - profesionalne svrhe ili paljenje jednom godisnje ili za ukras u dvoristu itd itd
Potpisujem,pitanje je suviše uopšteno,
ipak da kažem da se ta peć najvjerovatnije izrađuje pomoću šamotne opeke
s tim da je i vezivni malter na šamotnoj bazi,sada računaj,kolika peć,koliko opeke,maltera....itd
izvinjavam se na opsirnosti, pec bi se koristila u profesionalne svrhe, znaci svakodnevno lozenje, nalazila bi se u lokalu, unutrasnjeg precnika 1-1,5m...
Uopste nije obavezno da pec bude od samotnih materijala. Postoje toliko drugih vrsta vatrostalnih i vatrootpornih materijala koji, usput receno, imaju daleko bolje eksploatacione karakteristike nego samot. U konkretnom slucaju veoma je bitno da pod i svod peci dugo zadrzavaju primljenu toplotu i da se sporo hlade - naprimer jedan uslov - da potpuno hladjenje peci traje minimum 7 dana. Zatim mesto lozenja peci - da li ce to biti ispod svoda ili ispod poda? Cime bi se zagrevala pec? Da li bi se istim energentom i lozila i dogrevala - osnovno zagrevanje ide jednim a dogrevanje u radu usled koriscenja same peci i zbog gubitaka usled hladjenja kroz svod i pod peci ide drugim ili istim energentom?
Sama namena peci - da li je iskljucivo za pecenje pizza ili i za jos neke druge, manje-vise slicne stvari? Ako je pec u lokalu da li ce biti otvorena za gledanje od strane klijentele ili je u tzv. radnim prostorijama?
Ima jos dosta pitanja ali je i ovo sigiurno dovoljno za pocetak. Izgradnja ovakve stvari je isto sto i nabavke osnovne masine u jednom industrijskom pogonu. Ne bi trebalo dozvoliti da se napravi greska koja ce kasnije da bude preskupa za ispravku.
U namjeri da sam izgradim u svom prostoru za licne potrebe pica pec primijjetijo sam preturajuci po internetu ovu temu da na Yu Tube ima vrlo interesantni rjesenja pa bi bilo da pogledas prije nego se odlucis.
jeste napravili pec u gradistu ?
Ne postoji bilo kakva mogućnost da se nešto zalepi na svod radi smanjenja zapremine tj. snage peći a da to bude trajno. Da li peć može d a postigne potrebnu temperaturu za profesionalno pečenje pica (370-410 stepeni) može da se odgovori samo u praksi. Inače, te peći najbolje funkcionišu kod kontinuiranog rada tj. jednom se potpale, zagreju i kasnije im se samo dodaje izgubljena toplota. Svaka pauza u radu stvara velike gubitke i uzrokuju smanjenje radnog veka peći.
I ovo je nažalost još jedan slučaj kada se krenulo u ulaganje bez ozbiljnog i proverenog projekta ...
a i zidovi nisu ovalni vec ravni... steta je ulozenog truda ali ja bih ga srusio pa radio od nule. imas jako dobrih instrukcija po netu, samo izaberes oblik koji ti odgovara. a imaju i standarde koje bi trebalo ispostovati u odnosu visine svoda, velicine vrata itd. inace je ovaj oblik bolji za pecenje hleba, dok je okrugle osnove bolji za picu. ali moze da posluzi i jedan i drugi za obje namjene.
Pozdrav svima, radio sma pec na drva u kojoj planiram da pravim picu. Radjena je sa cistom samotnom ciglom i samotnim plocama dole. Problem je u tome sto je previse otisla u visinu i sata na najvisoj unutrasnjoj tacki iznosi 62 cm, gledao sam ostale peci su do nekih 50 cm sto je razlika u temperaturi i potrosnji drveta. Picu pec mi je radio majstor zidar, ne profesionalac koji je pre ovoga zidao peci. Izolacije je sa kamenom vunom i malterom od 2cm. Interesuje me da li postoji neka mogucnost da se spusti unutrasnji deo, ili bi pec mogla i ovako da radi i dostigne temperaturu od 400 stepeni. Lozio sam je vec 3 puta ali po malo zato je poprimila ovu crnu boju od dima. Nisam lozio ceo dan niti sam gurao previse drveta. Ne znam sta mi je ciniti, koje je najbolje resenje, samo da ne moram da rusim i pravim novu. Pomagajte
Pozdrav svima. Planiram da sazidam pizza pec kao na videu ispod. Vec imam neku pizza pec, ali skroz je drugi princip rada, ne svidja mi se, pa je rusim i zidam novu. Elem, planiram da zidam osnovu dole od betonskih blokova, to mi deluje najbrze a verovatno i najjeftinije. Posto nikad nisam sa njima radio, zanima me da li se ubacuje neka armatura u supljine ovih blokova? Takodje vezano za armaturu, da li da ubacim u temelj neke armaturne sipke koje bi virile u vise, pa da na njih kasnije nasadjujem blokove? Koja metoda je najbolja? Ili se uopste ne ubacuje nikakva armatura? Bilo bi visoko oko 100-120cm, znaci 5 ili 6 redova blokova.
Drugo pitanje. Ploca bi verovatno bila debela 80mm. Planiram da ubacim jedan pregradni zid, prakticno da ovaj prostor dole podelim na pola, cisto da taj zid bude dodatni nosac. Plasim se nesto da uradim kao ovaj lik, nesto se plasim da mi sve ovo ne propadne kroz plocu. Sta mislite o tome? Da li je bolja moja varijanta ili kao ovaj lik, ali sa 100mm plocom?
Арматура не може да шкоди, али у овом видеу је главна цака у вермакулиту на који су после постављене шамотне цигле. За израду те горње плоче је можда боље употребити ватростални бетон, ако га можете наћи.
Vermakulit sam vec nasao, i vatrostalni malter. Ili kako se vec zove. Nije to problem. Ali bih isao korak po korak, pa kad jedno zavrsim, tek onda da razbijam glavu sledecim problemom.
Mislis li da je bolja varijanta 8cm ploca sa jos jednim zidom ispod, u sredini, ili 10cm ploca, ali kao ovaj, samo 4 zida u krug?
Kapiram da armatura ne moze da skodi, ali ne znam jel ima neku poentu na metar visokom zidu. I da li da je ubacujem u temelj dok ga budem izlivao, ili kasnije samo kroz blok? Licno, ovo prvo mi jedino ima smisla, ne kapiram sta drzi armatura ako nije zalivena u temelj ispod.
Бетон без арматуре се лако ломи, арматура му обезбеђује потребну жилавост.
Lijepi pozdrav svima, primijetih da ima nesto interesa za pica pec ,krusnu pec ,furunu , i vec kako se zove na ovim nasim prostorima a ja sam prije nekolio godina napravio pica pec po uzorima i pregledima kroz zivotno iskustvo gledajuci rjesenja sa yu tuba a i gledajuci ih po prostorima evrope. ovdje mogu govoriti kao amater iskljucivo na osnovu svojega iskustva a postavicu i nekoliko fotki o toku gradnje a i konacni izgled.za ovuh nekoliko godina koliko je koristimo u prilikama raznih prigoda druzenja i porodicnih potreba ,kao sto neko rece pica pec je uredaj koji je najbolje koristiti koninitetu i samo dogrijavati je jednom kada se postigne temperatura u njoj pa se dogrijava koristi u tome slucaju je naj rentabilnija ,ako nekoga zanimaju pojedinosti slobodno pitajte reci cu sve ono sto znam i sto sam iskusio.pokusavam postaviti fotke neide nesto upucuje me na administratora portala vjerojatno postoje neka ogranicenja ako nekoga zanima poslacu meilom ili mi neko pomognem da postavim tu.
Slike okačite na nekoj drugoj platformi a ovde dajte samo linkove.
probacu ponovo, Hvala
Бетон без арматуре се лако ломи, арматура му обезбеђује потребну жилавост.
ok, to znam, ali mene zanima armatura kroz ove blokove betonske, ne u samom cistom betonu, kao sto je temelj ili ploca.
@tango16
Posalji meni slike na mail: [email protected]
Stavicu armaturu, nije to problem. Ali me zanima samo zidanje sa ovim blokovima. Jel ih samo poslazem jedan na drugi i sipam beton u rupe blokova, kao ovaj na videu, ili se zida kao sa giter blokom, gde se na vrh svakog bloka i bocne stranice stavlja malter i onda ide blok? Meni deluje kao ovo prvo, ali bolje da pitam.
Pitanje je isto kao i ovo> Koliko kosta automobil?
Kolika pec, nacin lozenja, da li je pec spolja ili unutra, za koje namene je pec - profesionalne svrhe ili paljenje jednom godisnje ili za ukras u dvoristu itd itd
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari