Mislim da slike govore vise od hiljadu reci :hh
Prvomajski uranak - Cortanovci 2009.
Suma sumarum:
5 burica JELENA po 30l
4 gajbe piva
15l vina
3l rakije
:roll :roll :roll :roll :roll
Da sam ostao jos koji dan, vise se ne bih ni vracao u civilizaciju
Čortanovci su predivni i mnogo vam zavidim na uranku.Samo se nadam da nije bilo komaraca jer zbog njih sam prodao vikendicu koju sam tu imao :tup :tup :tup
Doduše i ovde je bilo jagnje za 1 maj(ali bez komaraca)
:hh :hh :hh
Uffff...blago tebi
Čortanovci su predivni i mnogo vam zavidim na uranku.Samo se nadam da nije bilo komaraca jer zbog njih sam prodao vikendicu koju sam tu imao :tup :tup :tup
Doduše i ovde je bilo jagnje za 1 maj(ali bez komaraca)
:hh :hh :hh
Ma kakvi komarci kad se potrosi preko kubik drva za vatru, nema ih onda u krugu od 100m :hh doduse, dole kod Dunava ih je bilo, ali bas zanemarljivo. Nego, niste valjda prodali vikendicu samo zbog komaraca??? 8-O
Ja sad bas gledam da kupim tamo neku vikendicu, pa bi mi Vase iskustvo dosta znacilo. Evo jedne koju sam snimio ali covek trazi ni manje ni vise, nego 50000E 8-O 8-O 8-O Sto je mnogo, mnogo je! Cuo sam da se mogu naci vikendice i za 5-10 hiljada evra(naravno ne ovakve, ali tolika mi ni ne treba)
ko zna da uživa taj zna i prija posle onih silnih muka sve najbolje poz.. :roll :roll :roll :roll :roll :roll :roll
Vala da znas, toliko sam se opustio da sam prestao da mislim na stan(prvi put posle 8 meseci sam normalno spavao) :hh
Mozak na ispasu totalno :hh
P.S. Ipak kako sam se vratio za Beograd, prvo sam se setio stolara i jos nekih duznika, tako da se borba nastavlja sutra, ali necemo ovu lepu temu da kvarimo sa glupostima :hh :hh
Evo jos nekih slika :roll
A bilo je nesto i za devojcice, tj ove sto im jagnje "mirise" ili sto im je kotlic "jak" i "ljut" :hh :hh :hh
Djuma sorry što ti prije nisam odgovorio u vezi vikendice.
Ja sam svoju prodao prije godinu i po za 15000,pošteno.
Bila je malo veća od ove na slici (ili me oko vara).
A glavni razlog uz KOMARCE je bila daljina.Sad sam u BL a kad sam kupovao živio sam u Inđiji
Eh sto te tada nisam poznavao :tup
To je skroz ok cena za vikendicu i mislim da je realna, a ovaj ga je bas preterao, mada ga donekle i razumem.
Btw, sva caletova rodbina je Indjije, tako da sam posle prvomajskog uranka svratio i do njih Mogu ti reci da si se zeznuo sto si ostisao iz Indjije, svaki dan je sve lepsa, Jesic radi li radi
Đuma svaka čast znaš da uživaš,a to bogami cijenim...
Recimo dok sam bio mlađi(što samo u mom slučaju ima veze)
nije mogao da prođe jedan mjesec a da se ne iskrcam negdje u šumurinu sa par prijatelja iz vojske,nešto kao preživljavanje od par dana sa minimalnim
životnim namirnicama, bez vode,bez šatora i ostale kamp opreme...Naravno vodu i hranu smo obezbjeđivali glavom.Izrađivali sklonište tražili i pravili vodu,pa čak i lovili,mada je taj vid lova zabranjen al' jbg moraš nešto jesti.
Ali samo smo ptice i zečeve lovili,mada je premija zeca na ovakav način nadmudriti,tj primitivnim zamkama,ali zmije su lagan plijen a meso visokokvalitetno.i najljepše od svega što običan čovjek nikada nebi rekao da je tu neko boravio par dana,svaki kamen je vraćen na svoje mjesto,skolonište uklonjeno i svi tragovi obrisani...
Ništa ljepše ne postoji od prirode,posmatranja i stapanja sa njom,
koja je predivna ali i okrutna,samo da napomenem da smo to i zimi radili...
Sada nažalost to ne radim,ali s obzirom na moje gledanje na prirodu uskoro bih mogao da počnem nešto da radim po tom pitanju...
Na jednoj temi si pisao o raftingu,pa imam i ja veliku želju za tim.
Organizovne rafting ture su sjajne,ali previše mi je to komercijalno,a to ne volim,ne volim kada čovjek iskorištava prirodu da zaradi novac...
Sta da radim kad sam hedonista :hh
I dalje tvrdim da jedini spas, da se ljudi vrate prirodi(jer ona nas je i stvorila) ali u pravom smislu te reci. Ne da je skrnava, unistavaju, nego da zive u sadejstvu sa prirodom. Pa pogledaj samo te prirodne zakone, to je do te mere savrseno, od reprodukcije zivotinja, bilja, svega, da je to samo neka visa sila mogla napraviti. A covek ko covek, je naravno uzeo to da unistava i narusava. Zato se i desavaju ogromne nepogode, ekoloske katastrofe i ne znam sta vec.
Sto se tice prezivljavanja u prirodi, to mi je jako poznato, ali ne bih da plasim ljude ovde :hh
Kada je rafting u pitanju i ja bi najvise voleo da imam svoj camac pa da se lepo ja spustim kad hocu i koliko hocu a ne da mi tamo neki koji eksplatisu prirodu uzimaju pare za to. Kao oni ce da mi obezbede ovo, oni ce ono. Ma ne treba mi nista prijatelju, daj mi camas i da vidis kako se spusta niz Taru :hh
Secam se 2006. kad sam bio na Limu, inace jednoj od najbrzih ako ne i najbrzoj reci kod nas. Rafting trajao tri dana, ali drugi je bio najbolji. Samo sto smo krenuli, doslo se do najboljeg dela, poznatijeg kao Tifran. S obzirom da je bio maj i da je voda bila bas nadosla, bilo je jako opasno (ogromne stencuge su virile iz vode a voda brza pa ne mozes da kontrolises camas). Ovi "najiskusniji, najopremljeniji" izvadili svoje camce, preneli ih putem i nastavili da splavare 300m dalje(posle tog dela). Kazem ja drugaru, ako sam dosao na Lim i ne prodjem ovo, onda bolje da se ne vracam kuci. Sakupimo se nas osmorica ludaka, imali smo najgori camac(onaj vojni, crni desantni, sav raspadnut), nikakvu opremu i krenemo u spustanje. Od nas osmorice petorica ostanemo u camcu, trojica su ispali(naravno nista im nije bilo) i predjemo taj cuveni Tifran. Osecaj nikad bolji, pamticu ga celog zivota a oni papani sto su bili obuceni, tj u fullu nas gledaju i zavide nam :hh
Sto se tice prezivljavanja u prirodi, to mi je jako poznato, ali ne bih da plasim ljude ovde :hh :hh :hh
Da strašno je misliti o tome,ali onaj ko voli,pa i nije mu strašno...
Kada bih opiso samo jedan način kako doći do vode ja mislim da bi 90%
ljudi koji bi pročitali povratili istog trena...A jelovnik :hh :hh :hh
Samo ja sam se jedva skinuo sa tih piz***ija...
A da ti kažem slabo ljudi ima da te stvari odobravaju,
više onako gledaju čudno,ko misle koji je gušt otići negdje da bi gladovao
smrzavao se i iscrpljivao po nekim šumetinama...
Uz sve divlje životinje i gadne krpelje,još ko zna šta sve nema po šumama u bosni,posle jbn rata...Sjećam se tog mog šumovanja,pa ne da sam bio nafuran,kad god sam išao na najobičniji izlet nosio sam osnovne stvari za preživljavanje,i sve u tom kitu sam redovno zamjenjivao,
kada istekne rok :hh :hh :hh a uvjek sam maštao da ću jednom
da se izgubim u šumi i tako to... :hh :hh :hh
Sve u svemu moram da počnem ponovo da lutam po šumama,
pa se možda i izgubim... :hh :hh :hh
E bas si me slatko nasmejao a pogotovo si podsetio na neke moje dogodovstine :hh :nes2
Ko razume, shvatice :hh
Rezime: SVI U PRIRODU!!! :hh
Pa gdsu sp jedinice za prezivljavanje u cistoj prirodi.Sta bi rekao na cistu planinu gde bas nemas nista,jedno drvo i mnooogo zmija (prezivi 29 dana)
Sta bih rekao? Sjajnoooo
Ima li sta li lepse nego meso od zmije
Davno su to prosla vremena, sada se omatorilo pa i ovakva okupljanja sa hektolitrima piva i gomilom mesa tesko podnosim :hh
Mada bi mogli da organizujemo neko okupljanje SSM clanova na nekoj planini, pa da vidimo kako se snalaze.
Verujem da ima sigurno zainteresovanih, npr Boske i ja smo sigurni za tu akciju, jer smo ionako divljaci-gorstaci :hh :hh :hh
Neki ljudi su preživjeli "90 dana"u raznim vuko*ebinama,bez hrane,
greškom komandujućeg kadara,zaboravili su na par vojnika, kad su
izdali državu i ostavli na milost i nemilost raznih plaćenika i glavoseča prostor i civile u koje su se kleli...
A pri običnom preživljavanju u sklopu obuke ne može niko da ti odreže glavu i nosi na automobilu,i smatram taj dio obuke kao malu igru naspram
nekih situacija.Kada ti pozli siguran si da nećeš umrijeti ili pretrpjeti teže posljedice.
Neke specijalne jedinice neće nikada da prežive dio onoga što su neki ljudi preživjeli u jbn Bosni...Da napomen da velika većina nema pojma šta se tamo zbivalo i tako će i da ostane jako dugo...
Sve u svemu preživljavanje smatram "sam svoj majstor" najžešćom temom...
Boske, gledas li Bena(bivseg clana engleskog SAS-a) na Discovery?
Odlicna emisija, ja sam se totalno navukao(ide svakog dana oko 23h) iako znam da je sve izmontirano, da ima celu ekipu ljudi iza sebe...ipak su interesantne price i mesta gde je sve bio. Pogotovo su korisni neke sitne cake, tipa kako zapaliti vatru kada je sve oko vas mokro ili kako doci do vode(tecnosti) u pustinji. Pogledaj obaveznooooooo
Sto se tice Bosne, verujem ti za to sto si rekao jer sam se i sam naslusao svakojakih prica, mada, hvala Bogu, nisam ucestvovao, jer koliko sam lud, sigurno bih poginuo 8-O
Kako god, da se ne udaljavamo od teme, ako se uopste vise ovde zna STA JE TEMA? :hh Krenuli smo od prvomajskog uranka, prirode, prezivljavanja pa do rata u Bosni :roll
Bear Grylls-a on ako je bivši sasovac ja sam onda
bivši nepalski Gurka...Ono je budala jedna obična vidio on nije specijalne jedinice,jer da je vidio ne bi se onako ugrožavao,skakanje u ledenu vodu u onim uslovima,pa bio bi živ još jedno pola sata posle toga.
A da ne spominjem zaranjanje ispod prereka a da pri tome uopšte nema pojma dali postoji prolaz s druge strane...
Jesti meso sa lešine neke zebre,to je van svake pameti,
to mala djeca zanaju da se ne može jesti a da se ne otruješ.
A ispijanje mokraće to je vrhunac gluposti,mislim može da se popije ali jedno dec u 5-6 dana i to isključivo ako si zdrav.
A pošto čovjek koji je na preživljavanju 10 dana sve je sem zdrav.
U tim trenutcima se gubi na tjelesnoj težini po 1 kg dnevno.
Takođe jede iznutrice divljih životinja,pa za to ni bušmani nisu osposobljeni,mislim oni jedu ali u malim količinama,naprimjer
jetra od medvjeda mogla bi da ubije bilo kojeg sportistu
u najboljoj fizičkoj spremi,puna je vitamina A u velikim količinama.
Kada bi je pojeo čovjek koji je nanaviknut na to krepaao bi za dva sata.
Sve u svemu onako ima on dobrih fazona ali većinom su kobni po nekoga ko bi probao da preživi,sem toga on je bio tužen od britanske vojske zbog toga što se predstavlja kao bivši sasovac,a svima koji malo više znaju o specijalnim jedinicama vojske ili policije znaju jako dobro da i posle službe tj odlaska u penziju da je to sve državna tajna.
Sem ako ne dobiješ sertifikat instruktora...
Od edukativnog sadržaje emisije ,morao je to da prebaci na zabavni karakter,i ništa se ne preporučuje od onoga što on radi...
On je samo maskota i to je to plaćen da jede razna sra*a pred kamerama,ali i ja ponekad pogledam čisto zbog ljepota prirode a ne zbog gluposti koje on izvodi...
ono na grenlandu mu bilo naj žešće kad je šetao mokar na minus 20c ko još veruje u to :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh
Ma sve ste vi ljudi u pravu, ali je ideja za emisiju odlicna i sto rece Boske, priroda je uglavnom bozanstvena 8-O
Naravo da vecina stvari koje izvodi ljudi ne bi trebali da probaju jer ko zna sta bi im se desilo. Uz njega je konstantno ogromna ekipa ljudi, kamermana, doktora...cak imaju i svoj helihopter :hh
Ipak mislim da ima dosta korisnih stvari koje moze covek nauciti, npr koje su sve jestive biljke u nekom okruzenju, koje pecurke, kako se spremaju razne zivotinje za klopu, kako napraviti skroviste, kako se orjentisati...i jos gomila korisnih informacija, tako da nije sve crno :nono
Uostalom gledajte na to kao na jedan obican show i bice Vam lakse da to sve progutate :hh
Vratimo se mi prirodi! Koja vam je bila najinteresantnija epizoda sto se tice prirode? Mene su odusevile emisije o Grenlandu, Skotskoj, Amazonu... :nes
Da,većinom to sve važi ako imaš obuku za SAJ...
A ako si običan čovo i zalutao si e onda si ga nae*o...
što se tiče krajolika ja sam oduševljen svakom koju sam gledao,
i zavidim mu dobro...
To i jeste poenta, da je covek spojio lepo i korisno
Lepo on zaradjuje za ovo sto radi a pritom se vidi i da uziva 8-O mislim ko ne bi uzivao u onakvoj prirodi? :roll
Mada mi nisu jasni ljudi koji nisu obisli ni svoju zemlju a sanjaju o nekim tamo lepotama. U Srbiji ima toliko prirodnih lepota koje treba videti, da ni ja koji se stvarno trudim da obidjem sto vise, ne mogu da kazem da sam video ni 20% Dakle, upoznajte svoju zemlju da bi je vise voleli :hh
To i stoji emisija je boli glava što se predela i krajolika tiče i zabavnog karaktera gledam je često podseća me na izviđačke dane poz... :roll :roll :roll
Ma šta znam Đuma,kad jbn vreme ne mogu da uhvatim,a rado bih lutao.
Al jbg moraš i da radiš...Ali da se spremam za jednu avanturu spremam se.
Danas sam išao da nabavljam neku robu za radnju pa sam i usput obilazio
radnje sa lovačkom i ribolovačkom opremom.
Htjedoh da kupim neki nož,pa kad se ne onesvjestih,od visine cijena...
Moraću ja to da pravim sebi nema druge.Mislim ima noževa i jeftinijih ali nisu nizašto...Takođe tražim i ranac dobar, ali brate takođe su cijene abnormalne.
Srećom odjeću imam,pošto ne rastem godinama,tako da i ona stara od pre 5-6 godina ampasuje,mislim tada je bila malo preširoka a sad je potaman.
Ali i odjeća je preskupa,mislim za kampovanje i ostale budaleštine koje imam u planu ovo ljeto da uradim.
Sve mi se nekako čini da je prije ta oprema bila dosta jeftinija,ili sam ja imao više para,pa je možda i to...
Sve u svemu planinarenje ,kampovanje i ostale zaebancije danas su luksuz i treba imati para za to...Mislim ako imaš u palnu da se vratiš,
tj moraš imati kvalitetnu opremu,a ona je skuuuuuupa...
Danas su ti prezivljavanje u prirodi, odlazak na kampovanje i neke slicne akcije, postale cisto pomodarstvo :hh Zato su se i prodavci odlucili da dignu cene, kad su videli kakvi sve fenseri i likovi kao idu na splavarenje jer je to IN :hh Nekada se znalo ko ide na to, zasto i kako, a danas .ebe lud zbunjenog :tup
Sticajem okolnosti i ja sam skoro gledao cene neke opreme(a mozda i nije stijacem okolnosti :hh ) i umalo se nisam slogirao 8-O
Stvarno su preterali bre. Neki bolji noz, ne mozes da kupis ispod par hiljada. Lampa dobra kosta isto toliko a o odeci i da ne pricamo. Sve je bre postalo luksuz, pa samim tim i odlazak u prirodu. Medjutim, snacicu se ja i bez te opreme, dovoljno je meni mojih 10 prstiju i DOBRA VOLJA
P.S. Obavezno javi kad je ta akcija i sta planiras, pa da nesto organizujemo, ako nadjemo vremena, koje je postalo najveci problem u doba kapitalizma 8-O
alal........Samo ste se nesto brzo vratili??? :hh :hh :hh :hh :hh