Kod sebe kuci na spratu sam sam postavljao elektro instalaciju. Medjutim nedavno mi se desilo da mi je izbacio osigurac i u sobi na spratu su mi svetla u sobi bila u tom trenutku ukljucena. Kada je osigurac izbacio svetla su nastavila da gore sa veoma malim intenzitetom kao sveća. To mi je delovalo kao da mi je neki potrošač probio na nekom mestu tako da je preko nekog sekundarnog kruga napravio spoj. Elem,
detaljnom analizom sam utvrdio da je u pitanju bila TA peć jer čim sam nju isključio iz kola svetla su se ugasila! Krenem da proveravam TA peć i naiđem na nelogičnost. Mereći da vidim koji je eventualno grejač na inače 3 faznoj TA peći, svaka faza ima svoj grejač dobijem nelogična očitavanja.
Naime između 1i 2 faze 380V između 2 i 3 380V a između 1 i 3 ništa. Zero! e sada šta dalje?
Uzmem otvorim tablu sa osiguračima jer sam prethodno proverio kabel i utičnicu gde sam otkrio da je deo utikača koji u utičnici je povezan sa nulom u odnosu na ostale malo oksidirao i mereći vidim da nula ne naleže lepo na kontaktnu površinu. to doteram, ali problm sa fazama ostane.
Kažem odem do table sa osiguračima i skinem masku kada imam tamo šta i da vidim, Naime napravio sam "grešku" prilikom razveza faze tako što sam u tabli sa osiguračima doveo 3 faze, ali imam samo dva reda osigurača tako da sam češljevima uzimao grupu od po 5 osigurača i napravio povezivanja 3x5.
Gde je problem? Problem je najbolje vidljiv na slici koju sam postavio!
Treba mi odgovor, da li na ovaj način sam mogao napraviti kuršlus ili sam samo jednostavno napravio podeljenu fazu! koliko je to uticalo na potrošnju TA peći i da li sam u tom slučaju opteretio nulu pa je zato kontak više oksidirao?
Nadam se da će neko ko se razume u tematiku shvatiti šta sam hteo da pitam i da mi objasni koliku sam grešku napravio ako je to uopšte greška?
Hvala
Ja se nadam da će posle ovog tutorijala biti sve jasno.
Videćete i grešku.Kolilo sam ja primetio znate vi gde je greška.
https://www.youtube.com/watch?v=HAdikpo5pjQ&t=1051s