Vrata su 730 mm široka a najmanje dimenzije bafera od 500 l 750mm. Pade mi nešto napamet pošto ja imam spojen i stari kotao u sistemu a on ima 130 l vode, dali bi on funkcionisao kao bafer ako bi odvrnuo ventile.
Grejanje na pelet
@ tarzan
https://www.centrometal.hr/public/downloads/spremnici-ptv/CAS/CAS-Teh-up...
Ja sam ugradio CAS 500, jedan od razloga je bio sto jedini prolazi kroz vrata. 650 mm sirine, izolacija ide posebno, montira se tek kad se postavi na mesto. Provereno.
Taj bi mogao.
stok vrata mi je 71 cm, nisam nista razvaljivao. Ako se dobro secam, kostao me je oko 400 EUR (mart ili april 2016-e)
Naiđo na ovaj podatak za AT.
Naiđo na ovaj podatak za AT.
Неее, глупост...
За мој котао од 14кв спремник од 140л? Пола бурета? И то се зове спремник/акумулатор/ бафер?
Шта све неће да напишу, јооој...
Po meni je neispravno odrediti AT prema kotlu jer 100m2 neko grije sa kotlom od 35 kw a neko sa 14 kw.
Po meni je neispravno odrediti AT prema kotlu jer 100m2 neko grije sa kotlom od 35 kw a neko sa 14 kw.
То тек нема смисла што неко греје овако а неко онако. А баш то и треба да увери "неверне Томе" јер кад ту уђе бафер више нема овако или онако него се баја греје само "овако".
Бафер и треба димензионисати према котлу нарочито кад је у питању дрво и угаљ, ту треба за сигурицу обезбедити барем два пуна котла да прогута акумулација.
Исто тако и за пелет, треба му обезбедити неки минимум рада котла. А у исто време прорачунати и потрошњу објекта тј. неко солидно време грејања из бафера. И на крају у прорачун додати и слободне ноћне киловате, једно или два бројила, магнете и остале форе за крађу струје... И добијеш резултат.
Знам да је у табели дат минимум запремине бафера али је тај минимум глупост (барем кад је пелет у питању).
Ja grčevito tražim razlog kako da izbjegnem Bafer
Šta je ovo dvaput pišem poruku a stiglo samo ovo gore
Ja grčevito tražim razlog kako da izbjegnem Bafer
Перформансе које требају нису могуће без бафера.
Једино може ако отвориш прозоре на кући и повећаш потрошњу објекта на 6кв на спољних +15с. Онда може да ти буде потрошња око 13-14кв на -10с (али не заборави да оставиш и онда отворене прозоре).
Ја написах али не беше јасно, што је мања потрошња објекта бафер је све исплативији. Ко разуме - схватиће.
Iz mog iskustva, bolje 'ustini' na svemu (panelni umesto alu radijatora, cevi, fiting, slabiji kotao), a kupi bafer - I to veci. Makar nemao diferencijalni sklop, vec samo elektroniku trokrakog, a paljenje kotla za prvo vreme - rucno.
Tabela je smesna. Minimum je 20 ili 25 L po KW kotla. A da bude kako valja: 40 -50 KW. Da mogu da se vratim 5 god unazad, prvo bih uzeo veci bafer, bar 800 L, pa ga jos dodatno izolovao (npr. odozdo nema izolaciju) ...
Nemože veći zbog vrata, jedino dva . Recite mi kako to radi, dali kotao prvo grije kuću pa Bafer ili kontra ili sve zajedno.
zavisi kako ga povezes, kod mene je protocni - veza ide kotlovi u bafer, iz bafera u radijatorski sistem. I zadovoljan sam. Prvo greje kucu. Moze i kao tzv. slepo crevo, ali pojedinosti kako to radi - ne znam.
treba takodje da postavis termostatski mesni ventil (na min. 55 C - a bolje na 60) izmedju kotla i bafera NA POVRAT. Kod mene je na potisu, samo sonda na povratu, znaci greska. Naravno ukoliko ga sam kotao nema, ne znam da li ijedan dolazi sa njim, Razlog - da se ne pothladi kotao, jer ti je u interesu da sto pre predje preko t 'orosavanja' kotla. To znaju 'majstori' a cena ako se secam nije neka visoka.
Znaci, kod mene kad predje 55 C (u pitanju su minuti nakon paljenja) pusti toplu vodu iz kotla u bafer, po prirodi stvari ona ide na vrh a to znaci u lulu pa kroz trokraki mesni i pumpu pravac radijatori. Zato sto je trokraki navijen na 40-42, a tad mi je voda vec pala na 36-38 pa je skroz otvoren. Kako se greju radijatori i voda na trokrakom prelazi zadatu, on se 'zavija' i odrzava stabilnu (tih 40 - 42) na izlazu iz pumpe. Kako se on 'zavija' tako sve manje tople ide u radijatore a sve vise greje bafer. I kazem, meni bas tako odgovara.
Inace uopste ne bih da ubedjujem bilo koga da izbije bar 2 tone peleta para iz dzepa na startu zime, ali uzmi procitaj unazad da li se neko ko je kupio bafer zalio zbog takve (pogresne) odluke. Mozda i jeste, ja ovde nisam ama bas nista procitao bar 4 godine unazad.
Ali sumnjam, jer bafer je tu da pomiri suprotnosti, a to je da nam u kuci treba stabilna t uz sto manje oscilacija, a kotao je najsrecniji kad radi punim gasom. Znaci ili 100% on ili off. Pritom, vecina nas ovde je kupila vece kotlove i manje bafere nego sto smo trebali, pa bi u smislu efikasnosti prave rezultate dobio tek od nekog ko je skroz idealno proracunao sta mu treba, pa onda izveo hidraulicnu semu bas kako treba, o elektornici da ne pricam i na kraju odradio fini tjuning. Takav ovde mozda ima u godini 2020-oj, necu da gresim dusu, ali 2015-2016-e kad sam je sklepao ovo moje - nije postojao. Pokojni Zoran Majdin je bio doktor profesor od koga smo verovatno svi ucili bazicne postulate grejanja na pelet, neka mu je vecna hvala. Ali da je necija kotlarnica bila proracunata i izvedena bas kako treba, e u to da poverujem ne mogu.
Sad mi je jasno kako to funkcioniše. Mislim da ću ipak morati instalirati Bafer jer kod mene je takva situacija da mi nekad treba 3kw a nekad 25. Samo mi je krivo što nemogu kroz vrata ubaciti 1000 l nego max 500 l
...da mi nekad treba 3kw a nekad 25...
Овде си погрешио у прорачуну. Ако можеш са 3кв - никад ти неће требати 25кв.
Ако ти треба 25кв - са 3кв нећеш моћи никад.
Говорим о загрејаној кући и одржавању температуре, једино тако и има смисла говорити о томе колико кућа троши.
И даље мислим да искористиш ову зиму и прочиташ цео форум 2 - 3 пута, све ће доћи на своје. Не може то тако брзо, неке ствари морају да легну. Иако се сад чини да је то то, сутра се покаже да није. Полако и прикупљај податке.
3 kw mi treba ako grijem samo 40m2 pomoćne stambene zgrade sa podnim grijanjem. Ako grijem samo kuću tu mi treba od 4-5 do 12 kw ako grijem samo rasadnik i tu je max do 10 kw. A sve zajedno do 25 kw.
Ovo je šema sa upustva od kotla, čini mi se da ovdje fali regulacija temperature prema radijatorima
meni nije bas jasno kako to radi sad, verovatno t po prostorijama seta gore-dole, a kotao se pali i gasi ko zna koliko puta dnevno. nego da ispravim sebe u vezi termostatskog mesnog - 55 C nije dovoljno. na toj t se pali pumpa kotla od mene, a termostatski mesni treba da otvara na 60-65 C, sve ispod je rizik da se javi kondenzat....
fali, ali strana kotao - AT je tacno kako treba (a kod mene bas i nije).
potis iz AT ka radijatorima je kod mene sa samog vrha - lule, ali to verovatno zavisi od AT, mozda ima onih koji nemaju taj prikljucak. Ako ima - najbolje iskoristiti ga za odvod ka radijatorima. E sad, koliko se ja razumem, izmedju nepovratnog ventila i pumpe treba postaviti TROKRAKI mesni, najbolje sa elektro regulacijom, jer bez njega nema regulacije t ka radijatorima. Znaci neki regulator temperature (moj je TrmRglt 1.1) koji ce odrzavati tu t na izlazu iz pumpe sto stabilnijom. I 99% problema je time reseno.
Molim nekog iskusnijeg da me ispravi ili objasni bolje vezu AT - radijatorski krug
tarzan wrote:...da mi nekad treba 3kw a nekad 25...
Овде си погрешио у прорачуну. Ако можеш са 3кв - никад ти неће требати 25кв.
Ако ти треба 25кв - са 3кв нећеш моћи никад.
Говорим о загрејаној кући и одржавању температуре, једино тако и има смисла говорити о томе колико кућа троши.
И даље мислим да искористиш ову зиму и прочиташ цео форум 2 - 3 пута, све ће доћи на своје. Не може то тако брзо, неке ствари морају да легну. Иако се сад чини да је то то, сутра се покаже да није. Полако и прикупљај податке.
Ljudi ja sto vise citam sve sam zbunjeniji ima ovde svega.
Zajvaljujem se Beethovenu na pomoci i savetima.
3 kw mi treba ako grijem samo 40m2 pomoćne stambene zgrade sa podnim grijanjem. Ako grijem samo kuću tu mi treba od 4-5 do 12 kw ako grijem samo rasadnik i tu je max do 10 kw. A sve zajedno do 25 kw.
Све и да је тако то са снагама што си написао (а ниси рачунао) онако одока, ти се и даље размишљаш у вези бафера и тражиш гаранцију да ти треба? Па којим котлом би успео да изведеш ту твоју гимнастику са пали - гаси по 10кв? Па није то калорифер са три грејача од по 8кв у соби од 15 квадрата па ти само свираш по прекидачима а у соби температура скаче горе - доле по 10с.
Овде друже има гвожђа прво кол'ко оћеш, па бетона, па ваздуха, па воде, па 'ладноће напољу, па нешто мора да гори у котлу... Ееее...
Чекај, полако, дај да видимо шта уствари теби треба. Ако имаш у плану да константно палиш и гасиш одређене куће/помоћне зграде/расаднике теби треба много озбиљнији систем од једног голог бафера са котлом.
И даље мислим да (за сада) станеш мало са питањима и читаш (осећам да те мрзи ). Али ако не будеш учио нећеш га направити никад.
Ја нећу више одговарати на питања све док не будеш имао цео систем у глави онако како ваља и требује а то ће бити кад прочиташ целу тему неколико пута. Само ћу ти рећи једно, то што ти хоћеш се изводи са 4 пумпе, 4 мешна, 4 (може и 3) актуатора, 4 контролера (може и 3), бафером од минимум 2000л, разделником и сабирником, експанзионом посудом од 250л и сигурно сам заборавио нешто.
Ајде прочитај па онда може полемика и евентуално неке варијанте да се спаси која пара.
Ljudi ja sto vise citam sve sam zbunjeniji ima ovde svega.
Zajvaljujem se Beethovenu na pomoci i savetima.
Нема на чему, ту смо да помогнемо.
Нема шта да није јасно, генерално све је просто и већ измишљено, нема потребе да се измишља топла вода.
Чисто да имате неки репер, прорачунао сам колико моје две куће од 150м2 троше енергије тренутно. Рачунајте да су свих 150м2 код мене сада на 20с, спољна температура је око +3с, на основу протока који показује пумпа и делта т полаза и поврата ја трошим управо 1.1кв енергије да одржим ту температуру. За зналце: проток 0.2м3/h и делта т 5с.
... potis iz AT ka radijatorima je kod mene sa samog vrha - lule...
Само појасни мало боље, у неком од предходних постова си поменуо везу и проточни и слепо црево.
Из луле иде ка радијаторима, то је ок. Да ли је полаз из котла убоден у ту цев (преко т комада) или из котла долази врућа вода у горњи део бафера са стране?
Ја сам разумео из твог објашњења како ради да је теби бафер везан само са две цеви (једна на лули и једна у дно бафера, јесам ли у праву?
Прелистао сам сад постове, теби је бафер везан као проточни. Котао прво греје бафер па кућу (условно речено). И на шеми колеге тарзана је такође проточни. Можда је време да размишљате о слепом цревету.
Veza kotla sa AT mi je kao na 'tarzanovoj' semi. Osim termostatskog ventila, on je na potisnoj strani od kotla ka AT, umesto na povratu, kako treba i kako jeste na pomenutoj semi. Kod mene nema 't' komada ni veze sa 'lulom', vruca voda dolazi u gornji deo AT sa najviseg gornjeg prikljucka (od 4, sa strane). Ide kroz bafer (ka luli, dok je mesni potpuno otvoren).
Ne bi' ja tu nista dir'o, sto rece Cola u reklami. Nisam diplomirao na termodinamici fluida, ali ovako kako je - radi. Bar dok ne dodje vreme za zamenu bafera (vecim)
Pisao sam o vezi AT sa radijatorskim krugom, jer je covek napisao da mu se cini da na semi fali regulacija t ka radijatorima. Fali, i to mesni ventil, cinjenica. A sta sve jos nedostaje za sve zahteve koje je covek postavio pred svoj sistem stvarno nisam dovoljno strucan da mu odgovorim, bez obzira na dobru volju. Mogu da opisem kako je povezano kod mene i kako u praksi radi.
Veza kotla sa AT mi je kao na 'tarzanovoj' semi.
Обе везе су ок мада ја више нагињем "цревету" и електро грејачем у баферу (без Е - котла).
На тој лули сам ја поставио сигурносни вентил, озрачно лонче и манометар.
Ајде кад те не мрзи нацртај шему твоје котларнице, баш ме занима како је изведено.
Usklađenost proizvodnje i potrošnje
140m2, sobna temp.22, vanjska +6
polaz 42, povrat 38
pumpa ups 25-40, prva brzina 30w, pritisak 1,5 bar
najslabija snaga gorionika 990 gr/h
Zanemarićemo bojler koji je možda nešto povukao a možda i nije (protok preko kotlovske pumpe)
i zanemarićemo isijavanje kotla, mada se nalazi u prostoru koji se grije.
Ima stručnjaka koji će izračunati proizvodnju, potrošnju i efikasnost
https://youtu.be/6cdpu10WcVE
@Beethoven
Evo dodatno pojašnjenje. Ja trenutno za 3 grejna kruga imam solidnu regulaciju samo sa 3 pumpe jednim sobnim termostatom i jednim četverokrakim mešnim ventilom. Jedan krug podno grijanje koji ima svoju calefi ormaricu uzima vodu sa cevi (T) koja ide prema kući a tako isto je i priključenje pumpe prema rasadniku koju uključuje termostat. Znam da će majstori reći da je to sve neispravno ali to funkcioniše odlično. Nemam ja tu nikakvih problema osim da zaštitim kotao od velikog broja palenja i gašenja na niskim temperaturama (sad se negasi na ovim temperaturama posle mog štelovanja a grije samo kuću) i jasno mi je da za to služi Bafer. Gore je Zmrnuti pomenuo da nezna koliko se puta pali i gasi kotao i pored Bafera. Činjanica je da njemu treba veći bafer. Pratim ja ovu temu sigurno bar 3 g i dosta stvari sam shvatio o grijanju a dosta sam znao i prije foruma možda kao neki slabiji majstor. Takva sam osoba volim svuda da turim nos pa makar i pokvario
Код мене се изолација не скида, цео бафер је излијен у неку као пур пену, ма не осећа се нигде ни мало топло а џарам га на 85-90.
Разочарао сам се кад сам видео да се изолација не скида али ме касније у раду одушевио. Иначе је ушао у котларницу кроз двокрилни прозор. ![Smile Smile](https://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/smile.png)
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.