Ne komplikuj, Dragane, kakva Italija, covece!
Spakuj to i posalji Elektrotermiji..
Nema problema koji oni nisu resili !!
Stigli grejači, paketić kao da je iz Kine a sadržaj kao i oni prošli iz Italije.
Hvala
Ne komplikuj, Dragane, kakva Italija, covece!
Spakuj to i posalji Elektrotermiji..
Nema problema koji oni nisu resili !!
Stigli grejači, paketić kao da je iz Kine a sadržaj kao i oni prošli iz Italije.
Hvala
Kotao Unical Pellexia 27, bafer 500l, 190+ m2 - (PR 90m2 SP 100+m2), blok 25cm, izolacija 5cm, krov 20cm vune + 2cm stirodur, PVC stolarija, alu radijatori 68cm-nemam termo glave, oko 140 rebara + 4 sušača
Ево, следим савете са форума, да не кажете нећу да послушам. Полаз ка радијаторима, таква је и температура котла а термо главе пеглају ли пеглају.
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.
Ja bih rekao da si mlad pa se još učiš
Може бити.
Море, наш'о кад да цркне грејач у бојлеру санитарне воде, у сред Ковид стања а имам 3 женске па кукњава шта сад? Реко чек, научио сам на форуму нешто. Упадале су на туширање ко на покретној траци, ја још имам онај бојлер са фабричким измењивачем, разбио бојлер за пола сата...
Систем који заговарате испаде одличан... Али само за нед'о Бог.
П.С. Размишљам и да прикољем ово свињче што чувам и ошурим, док сам затворио бојлер после задњег купача остало вреле воде, идеална за шурење.
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.
Da napomenem da sve radim sam a nisam instalater grijanja.
Nemoj se faliti imam i ja takav bojler
Море ја се жалим! Сутра морам опет такву гимнастику (могу и ноћас са струјом али нисам реко женскама да може, реко ајд мало да видим дал знате да преживљавате).
А у понедељак замена грејача, чишћење каменца на исти трошак... Ух, ко се тиме хвали.
Kuća prizemlje sprat i potkrovlje.Radjena blokovima malterisana bavalit fasada pa preko 5 cm stiropor i fasada ALU stolarija grejenog prostora oko 130 kv.zapadna Srbija malo je kuća u hladnijem delu grada pored recice.Kotao sam kupio u u februaru ove god tako da jos istražujem njegove mogućnosti.Probao sam sa digitalnim termostatski koji je vezan za kotao namjestimo vodu na 65 c u kotlu i jačinu p4 a u kuci na Spartu zadam 23,5 stepena kad dostigne 23,8 on isključi kotao.Temp u posle isključenja ode 24,2 za neki 1h i 15 min temp pada na 23,2 i ponovo ga uključuje e sad u tih 1 h dok pada temp oseti se hladnoća u kuci i potrošnja je malo jače od dva dzaka za 24h.
Termostat kad postavim jednoj prostoriji i on mi u toj prostoriji zagrije i isključi a dok u nekim prostorijama bude pretoplo a u nekim hladno nikako nemogu da namestim ravnomerno.
Sad trenutno probam drugu opciju BEZ TERMOSTATA..Zadao sam na kotlu 65c i staviti na Automtsku jačinu na Spartu termo glavama regulisem temp i ok je ali u prizemlju nemam termo glave i dole je pretoplo sad dali da ubacim i u prizemlje termo glave?I da imam instaliran trokraki mesni ventil?i stoji mi na 8 ci..I potrošnja je za 18 sati neprekindnog rada 3 Dzaka peleta ( S Biom loznica)
Ako Moze pomoć oko podešavanja pravilno kotla da radi?Nov sam u ovome nadam se da mi nećete zameriti
Hvala u svakom slucaju.
Meni sad kotao posle mog štelovanja već desetak dana radi na 14 h dnevno bez ijednog gašenja. Sagorijevanje je odlično. Puno to troši za 18h rada. Moja površina je 120m2 i jedna ipo vreća dnevno.
Poštovanje
Da li je i kod vas ABC Elegant uzice ?Ako vam nije problem da mi pošaljete parametre pa da probam.Hvala u svakom slučaju
Malo sam se neprijatno iznenadio potrosnjom. Racunam sa potrosnjom od ca. 8.5 KG dnevno, a 6-og dana rada sam na pola sata pre dostizanja zadate t (80 C) dopunio spremnik (55 KG) jer je pelet pala maltene do nivoa ulaza u crevo. Znaci isti uslovi rada kao prethodne nedelje, ista spoljna t, a potrosnja ipak bliza 9.5 KG dnevno, nego 8.5. Pomislih da su mozda naslage pepela, pa sam ga otvorio da ga ocistim, slike u prilogu.
Ipak mogu da racunam da moze 5 dana da radi bez dopune i ciscenja, za sesti je na granici, mozda napuni AT skroz, a mozda stigne do 75- 76C i ostane bez peleta. Svejedno, znam koliko dugo smem da ga ostavim bez nadzora. Ili sa minimalnim. Za sagorevanje mislim da je OK (Zmajdin podesio parametre rada pre 5 god, od tad ne dam nikom da pridje kotlu), ali kolicina pepela koju je nabio u kanale sa manje od 400 KG sagorelog peleta mi se cini prevelikom. Opet, da ga nisam testirao, nego cistio redovnije verovatno bi bilo manje. Zavrsio sam sa 'mucenjem' kotla, necu ga vise ostavljati po 5-6 dana bez dopune i ciscenja, saznao sam koliko dugo smem da ga ostavim u slucaju da moram, i to mi je dovoljno.
Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija
Нигде ниси поменуо како код тебе функционише пумпа котла? Котао руководи њом, претпостављам? На колико се укључује и на колико искључује? Како си то решио?
Kotao i Srdjanova (Srkson) automatika, molim obratite se njemu za pojedinosti. Meni je bitno da preko sobnog termostata ukljucujem pumpu u radijatorskom kolu.
Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija
Poz drugari, ugradio sam termostat Prosto DTS-W11, upario sam ga sa peijemnom jedinicom, sve regularno, ali javlja se problem. Kad upalim termostat, peć se automatski gasi, zvao sam neke elektronce, kažu da je loše povezano, tj ppvezano da hladi šta god to značilo... Jel imao neko iskistva sa ovakvim problemom?
Nema tu mnogo filozofije..
Svaki termostat se moze podesiti da na zadatoj temperaturi ili iskljucuje (naprimer - klimu)
ili ukljucuje (naprimer - kotao).
Tacno je da je pogresno povezano.
Svaki elektricar ce ti to povezati kako treba za 5 minuta
(A mozes i ti sam u termostatu sto ti je u sobi: procitaj pazljivo uputstvo)
Аха, ок. Хвала.
To je jednostavan termostat i način povezivanja se bira na prijemnoj jedinici. Tamo se povezuju samo dve stvari - napajanje prijemnika (označeno 220v N i L) i veza sa ulazom peći (označeno COM, NO i NC). Jedan provodnik ide na COM a drugi na jedan od ova preostala NO ili NC. Isključi iz napajanja i otvori prijemnik pa kad vidiš koji je od ova dva priključka povezan sada kad radi obrnuto (NO ili NC), premesti taj provodnik na onaj drugi priključak.
Možeš to lako da proveriš tako što kad je temperatura dobra konekcija ide između COM i izlaza za hlađenje, a kad termostat uključi treba da ima konekciju između COM i grejanja i taj treba spojiti sa peći. Obično je to NO ali ne znam logiku ovog termostata, može da bude i obrnuto pa zato treba testirati pre povezivanja.
Hvala na odgovoru druže. Probaću sutra da povežem sam... Inače, kuća oko 95 kvadrata, neizolovana(54 god pravljena, 30cm puna cigla samo i karatavan sa lošom stolarijom), peć Termal int deluxe(lafat) 20kw,troši 3 džaka minimum za 15-ak sati grejanja
Trenutna potrosnja 3,10 kg/ satu . Cca 60 kg potroseno za 19 radnih sati kotla. Radi se kotlu TF Jajce Pelling 25kW. Grijni prostor cca 100m2 bez izolacije, stolarija nije najbolja i slaba izolacija prema negrijanom tavanu.
Lp
Куку мени, много друже! Решавај нешто, под хитно!
Pozdrav,
ok ali od cega da pocnem rjesavat?
Mozete li me uputit
Hvala unaprijed
Lp
Nema druge, izolacija, trošiš od mene 3 puta više sobzirom da ti je malo manja površina. Izoluj makar tavan dobro.
Za 19h radnih/efektivnih, a s obzirom na postojecu izolaciju nije to uopste frapantna potrosnja, a pogotovo ne da kukas i za glavu se hvatas. To je neka prosjecna potrosnja TF pellinga po efektivnom satu. I ja sa istim kotlom grijem dva sprata kuce cca 160kvm, ali ne radi svi radijatori, dakle nekih 120 kvm grejne povrsine zagrijavam, 8cm izolacije, pola drvena obicna, pola pvc stolarija, sobni termostat na 23C, od 08-22h potrosim ne pune dvije vrece, kad su veci mrazovi ide i do dvije i po. Kad uradis izolaciju bice puno bolje, ali nije ni sada kriticno.
Termoflux pelling eco 25. Prizemlje i sprat ukupno 160 kvm, 8 cm stiropor, obicna drvena stolarija.
Trokraki mix ventil, sobni termostat na 23C. Vreme rada od 08-22h.
3.1 кг на сат су са најгорим пелетом око 13кв, са јако добрим пелетом то могу бити и 16кв.
Да на мојих 150м2 отворим све прозоре и врата на овој спољној температури не би могао да трошим толико на сат.
16кв на сат је ОГРОМНА енергија и има места говорити о њој када су у питању неке велике зграде (куће). По мојој процени, када је све у реду, са 3.1кг пелета на сат може се грејати 800м2 гарант а ако смо штедљиви и до 1000м2.
Човек греје 100м2, то су моје три дневне собе. Тврдим да на овим спољним температурама њима није потребно више од 2кв на сат (и то је произвољно и сматрам да је са резервом, гарант је мање). А то је пола киле најгорег пелета на сат.
Да је све ок, за 19 сати грејања не би потрошио више од 10кг пелета.
Када на све то додамо губитке (сагоревање, искоришћење котла, губитак у транспорту, луфтирања...) са резервом да буде и 20кг пелета, више не може. 60кг пелета није аларм већ под хитно угасити котао док се не отклони квар.
А код колеге нема где не "цури", било која рупа да се запуши донеће уштеду. Ту ни сагоревање није добро гарант, котао прејак... Ма ништа није како треба.
Ја не разумем, за месец дана за пелет потроши 50000 дин. Да изолује таван вуном дебљине 10цм потребно му је 22-23000дин и уштедеће само тог месеца тону минимум. Та вуна се исплати за месец дана, следећег месеца доноси профит и то не мали, код колеге то изгледа као да му паре падају са тавана.
Да то тако иде са пелетом нико се на свету не би на њега грејао.
Прво шта ћеш да урадиш је да бациш вуну на таван. Требају ти не више од 200е. 11 бала вуне по 2000дин (може и јефтиније) плус грађевински најлон. Простри најлон по тавану, преко њега размотај вуну и прати ситуацију. Следећа два слоја вуне (30цм ће бити ок) ћеш укрштати а овај први само поређај (да не раздвајаш на "петицу", нема сврхе).
И немој да слушаш "стручњаке" које си слушао до сада. Уради овако како сам ти написао.
То је за почетак. После или продајеш постојећи котао и купујеш мањи или купујеш бафер и све што оде уз то. Ово друго ти је најбоља опција јер нећеш наћи толико мали котао па и да га умеђувремену направе опет је бафер боља солуција.
Крени сад од вуне, треба ти једно преподне да то решиш и смањиш потрошњу да нећеш ни сам веровати.
@Beethoven:
Hvala Vam mnogo na savjetima. Imao sam u planu uradit izolaciju u tavanu samo se dvoumim izmedju kamene i mineralne vune od Knaufa. Ne znam koja bi dala bolji efekat.
Ono sto je ostalo da uradim sto nisam jos uspio jeste da remontujem instalaciju grijanja u kotlovnici prema savjetu Grejaca i seme koju mi je poslao.
Po pitanju buffer-a tu imam problem da nemam mjesta u kotlovnici jer pored kotla na pelet imam kotao na ugalj koji sam nekada koristio a koji sam ostavio kao back up u slucaju nedostatka peleta.
Moram naglasit da sam trenutno u fazi promjene stolarije na PVC s trokomornim staklima.
A kako se odredjuje buffer, od koliko litara isti treba da bude ?
lp
I ja jedva čekam rezultate.