Ako je max. delta samo 3 onda je tu elektroniku radio neki kancelarijski pacov
Kod Naturele je to od 0-30°C
Kod mene već na 12° od zadate iz 4 ide u 3 snagu.
Na 8°od zadate ide iz 3 u 2 snagu
Na 4°od zadate ide u najmanju snagu. Ovo može da smiri bilo koju snagu gorionika
Grejanje na pelet
Код мене је то на 0с тј. спушта на мању снагу када достигне задату температуру.
Ti imaš AT pa nije bitno. Jeli to parametar Delta on of auto, kod mene je do 15*C.
Ti imaš AT pa nije bitno. Jeli to parametar Delta on of auto, kod mene je do 15*C.
Нису нам исти котлови (колико ја знам) па нису ни параметри. Тог параметра нема код мене, није могуће променити разлику између затате котла и почетка модулације. А и не треба му.
Ako je max. delta samo 3 onda je tu elektroniku radio neki kancelarijski pacov
Kod Naturele je to od 0-30°C
Kod mene već na 12° od zadate iz 4 ide u 3 snagu.
Na 8°od zadate ide iz 3 u 2 snagu
Na 4°od zadate ide u najmanju snagu. Ovo može da smiri bilo koju snagu gorionika
Možeš li mi malo objasniti šta ja sa ovim parametrom Delta on of auto koji je kod mene od 0 do 15*C mogu da štelujem.
Može li se izabrati neka od ovih opcija ON, OFF, AUTO?
Nemože, samo je u ponudi promjena stepeni.
Srećna Nova godina svima, puno zdravlja i sreće u 2021. godini!!!
Hvala, takođe i ja želim svima puno zdravlja i sreće u novoj 2021g.
Zdravo, novi smo u svemu ovome, pa mi je potrebna mala pomoć.
Naime, ove godin, e uradili smo grejanje, burnit kotao wbs, 35kw, grejna površina je 100 kvadrata, trenutno nema izolacije na kući.
Trenutna zadata temperatura kotla je 57stepeni, pumpa se pali na 55, zadata sobna temperatura je 21°C, ali s obzirom na visoku spoljašnju, temperatura u kući je oko 24°C. Radijatori su globalovi, aluminijumski, podno grejanje u kupatilu, hodniku i kuhinji.
Ono što je problematično, jeste potrošnja peleta, trenutno troši oko 4 ipo džaka, sa visokom spoljnom temperaturom, a kad je niža temperatura potrošnja ide i do 6 džakova.. Da napomenem, od 7 novembra do danas smo šotrošili oko 3t peleta...
Ima li neko savet kako podesiti parametre i smanjiti potrošnju?
Hvala!
Hvala!
Pozdrav i dobrodošli u svet grejanja na pelet.
Mašala, 35kW...
Ukratko, za početak, vaš kotao je prejak za omanju školu a za kućicu od 100m2 je neupotrebljiv. Rešenje je da kupite manji kotao ili bafer (akumulator toplote) i sve što ide uz to.
Ja bi se na vašem mestu prvo obratio onome ko je predložio tako nešto i tražio od njega da reši problem.
Kuća nije završena do kraja, sledeće godine trebalo bi da se završi i drugi sprat, pa će biti potrebno grejati 220m2... A postoji mogućnost da se doda i grenje u garažu, što je još 50m2...
Iz tog razloga su nam savetovali da uzmemo tu jačinu..
Kuća nije završena do kraja, sledeće godine trebalo bi da se završi i drugi sprat, pa će biti potrebno grejati 220m2... A postoji mogućnost da se doda i grenje u garažu, što je još 50m2...
Iz tog razloga su nam savetovali da uzmemo tu jačinu..
Razumem ali to tako ne može sa peletom. Pod uslovom da je sagorevanje dobro sve ostalo mora tako biti. Smanjite mu snagu maksimalno, neka radi na svom minimumu, paliće i gasiće non-stop ali to jednostavno tako mora kada je kotao predimenzionisan. I sačekajte veću kvadraturu za njega. Mada mislim da će i onda biti jak, još kad dodje izolacija...
Ja sam kod grijanja na pelet odmah shvatio prvo izolacija kuće pa onda kotao na pelet. Ovako je kod kolege šah mat. Kotao će biti prejak i sa još jednim spratom i radionicom sa izolacijom. Moj predlog je isto smanjenje snaga od 1 do 5 ako ih ima 5 ali tako da snaga 1 bude upola slabija od 1 fabričke a ostale 2-3-4-5 rasporediti tako da snaga 5 bude fabrička snaga 3. I još jedna bitna stvar ako kotao ima mogućnost regulisanja na koliko stepeni kašnjenja da ide u hlađenje od zadate temperature na kotlu. Kotao da radi u modulaciji bez upravljanja sobnim termostatom. Ja sam to uspio na svom kotlu i pored stalnog trzanja i zalijetanja temperature od strane grijanja u rasadniku.
Po oznaci bih rekao da je to (WBS) kotao na čvrsto gorivo sa gorionikom na pelet. Pogledajte u upustvo za kotao (gorionik), tamo bi trebalo da su parametri za podešavanje snage. Ako ih nema proverite na njemu verziju softvera u servisnom meniju. Taj kotao bi trebalo da koristi Naturela kontroler i ako je NPBC-V3M onda je to taj, a za njega ima dovoljno dokumentacije za podešavanje snage. Ovi gorionici i kotlovi na pelet imaju tri stepena snage, a najmanja je 30% od maksimalne, a i sam kotao nije baš previše efikasan (starija konstrukcija za drvo i ugalj).
Deo viška snage može da se potroši na grejanje sanitarne vode ali čak i kad je podešen na minimum imaće poveliku potrošnju.
U ovoj situaciji sem smanjenja snage ja bih odmah nabavio bafer - akumulator od bar 1000L i eventualno ubacio električni grejač u njega. To će pomoći odmah da se smanji broj ciklusa paljenja kotla, a ni kasnije neće biti suvišan. To bi moglo da smanji potrošnju za znatan procenat i da se povelik deo cene bafera otplati već ove godine iako je prošlo praktično pola sezone.
. Ono što je problematično, jeste potrošnja peleta, trenutno troši oko 4 ipo džaka, sa visokom spoljnom temperaturom, a kad je niža temperatura potrošnja ide i do 6 džakova.. Da napomenem, od 7 novembra do danas smo šotrošili oko 3t peleta...
Hvala!
Tu pomaže jedino smanjenje šoljice,gde pelet sagoreva,no tu treba "malo" znanja i angažovanja,ko "Dusanmijat" i bude belo!!! Inače AT zamenjuje "Dušana"!Pročitaj malo unazad forum.
Decembar 23 džaka peleta i 3500 din za struju. Od pocetka sezone 47 džaka peleta i 9500 din za struju.150m2 grejne površine.
To je 35 vreća peleta. Mala potrošnja, dobra izolacija zlata vrijedi.
Start 12.10.20., 160m2 u dve etaže, 22C, demit fasada 12cm stiropor.
Moju postavku u kotlarnici imate priliku da vidite na blogu ili na YT kanalu https://youtu.be/qnisZeuSDw4
Okt: 10 džakova
Nov: 27 džakova
Dec: 39 džakova
Izolacija, izolacija, izolacija!
Večeras se zaglavio puž a gorionik prelio pun neizgorelog peleta. Jeli se kome to desilo.
Zaglavio da ne dozira ili je zalijepio kontakt pa dozira bez pauze???
Bilo zatrpano u pužu pa motor nije mogao da pokrene. Sve sam to očistio pa ponovo pokrenuo i tako radilo sat vremena kad je puž ponovo počeo da teško okreće. Ugasim kotao i kad sam otvorio vrata pelet opet prelio preko gorionika i cijev iznad gorionika puna. Pošto u gorioniku nisam našao neizgorelog peleta to mi govori da je možda bilo nedovoljno doziranje peleta pa se vatra ugasila. Pošto sam ja preštelovao parametre svih snaga za pola možda je to razlog ali sa novim parameteima kotao radi bez problema već 2 dana nije mi jasno zašto je danas posle podne problem.
Provjeri senzor plamena, ne smije toliko da zatrpa. Možda je i doziranje za potpalu nedovoljno pa pokušava više puta.
Gdje se nalazi senzor plamena i dali ga ima kotao.
Ne znam koji gorionik imaš ali plamen se prati ili senzorom plamena ili senzorom dimnih plinova. Malo prorešetaj uputstvo i pročitaj opis grešaka
Nigdje se ne spominje senzor gorionika samo piše rad kotla kontroliše senzor dima i senzor temperature kotla. Kotao je radio cijelu noć bez problema, sad su postavke fabričke osim snage 1 koju sam smanjio oko 37%
Vjerovatno si, u žaru borbe za*ebao neki parametar ali i ako očistiš senzor dima, nećeš pogriješiti
@ Srkson
Svaka čast na detaljnom opisu. Ja sam prilično dobro uspio da uštimam kotao da grije samo kuću ali kad sam pustio grijanje u rasadnik došli su neki problemi. Problemi nisu grijanje kuće i rasadnika nego sad kotao drugačije funkcioniše. Dok je grijao kuću za 14 sati rada nije se gasio radio je stalno na snazi od 1 do 3 koje su bile sve smanjene u odnosu na fabričke. Sada kotao mora da radi non stop 24h zbog rasade a u takvim okolnostima kuća troši još manje energije pa je kotao prinuđen na česta palenja i gašenja pogotovo danju kad rasadnik troši manje energije. Moja elektronika na kotlu Tf Peling 25 obara snagu 3 stepena prije zadate temperature a podiže 2 stepena ispod zadate što dovodi do brzog prebacivanja temperature preko zadate za 3 stepena a tada ide u hlađenje kotla. Ja nevidim u tehničkim postavkama da mogu te promjene regulisati osim brzinu promjene snaga koja je maksimalna 120sekundi. Dali se kod mog kotla može povećati promjena snage sa 3 na recimo 5 stepeni prije zadate temperature.