Na sredini rade radijatori svi ali sa prigušenim bližim radijatorima. Nema tu ispravnog rada bez prepakovanja
Ovako sam zamislio šemu naj jednostavnije bez puno skalamerije a ako riješim i da ubacim i AT to je već drugi par čarapa.
Grejanje na pelet
Ne znam kakav je izmjenjivač u rasadniku, predpostavljam alkaten ili neko drugo crijevo niz redove. Da uprostiš, ako izmjenjivač dozvoljava, u rasadnik idi direktno povrat iz radijatora (kućnih)
Ako mora MV onda stavi trokraki, četvorokraki nema funkciju na tom mijestu
Ovako sam zamislio šemu naj jednostavnije bez puno skalamerije a ako riješim i da ubacim i AT to je već drugi par čarapa.
Tu će biti mnogo varaijacija u protocima kad se pale i gase pumpe u potrošačkim krugovima. ovde bi moralo da se doda hidraulična skretnica.
E sad par pitanja. Što si stavio četvorokrake u potrošačke krugove a nijedan u kotlovski (a sad ga imaš), da li oni treba da regulišu polazne temperature ka radijatorima i rasadniku?
I drugo pitanje u vezi sadašnje postavke, šta je gde povezano na četvorokraki sa prethodne slike, ventil se vidi lepo ali se ne vidi gde ide koja cev sa njega.
Imam 2 radnika, jedan 28m2 a drugi 18m2 crijevo je podno Peštan a sledeće godine će biti alkatan. Nesmijem na povrat bila bi hladna voda jer planiram u radijatore slati vodu max 50*. Zato sam po skici oba izlaza uzeo sa jednog mjesta odmah iza kotla a mešni bi svaki u svom krugu regulisao izlaznu i povratnu u kotao. Zašto nebi 4 vorokraki imao funkciju u krugu rasadnika on ima istu poziciju kao i onaj u krugu kuće.
Oba četverokraka ventila bi regulisala temperaturu jedan u radijatere a drugi u rasadnik recimo 50* a istovremeno recimo povrat sa oba ventila bi bio mislim preko 60. Pošto termostat iz rasadnika pali pumpu od rasadnika svakih odprilike pola sata tu bi sigurno dolazilo malo do poremećaja svih regulacija ali to traje desetak min pa opet stabilizacija. Pumpa od rasadnika više vremena miruje nego što radi. Sad potis iz mešnog se račva T ka radijatorima i ka rasadniku a povrat radijatora i rasadnika se spajaju u T račvu pred ulazom povrat u mešni.
Neće da radi dobro jer imaš dva kruga sa različitim parametrima i performansama, u najmanju ruku vrlo teško ako ne i nemoguće da se dobro kontroliše temperatura povrata u kotao.
Druga stvar je da iako četvorokraki slovi za ventil kojim može da se reguliše i polazna i povratna temperatura to je samo delimično i uslovno tačno jer su zahtevi kontradiktorni i kontrola jedne kvari drugu i obrnuto.
Mnogo je jednostavnije koristiti trokrake ventile, a i cela kontrola može da se napravi jeftinije sa njima. Samo pogon za recimo taj tvoj esbe vrg četvorokraki koji imaš je skuplji nego tri trokraka ventila sa sve termostatskim glavama. dole ti je moj predlog tvoje skice ali sa trokrakim ventilima i tvojim sadašnjim četvorokrakim, skicirao sam na brzinu čisto da vidiš malo drugačiju opciju od tvoje.
Ja bih taj četvorokraki ostavio tu gde jeste i koristio ga samo za kontrolu povrata u kotao i dodao ostalo. Nego me buni položaj tog ventila, ne mogu da vidim gde ulazi polaz iz kotlaa gde je povrat, čini se ovako kao da je pomeren za 90 stepeni. kod njega je značajno gde je šta, ne može da se postavi bilo kako. Na ovoj šemi dole ti je njegova ispravna pozicija (pogledaj oznake utisnute na svaku granu).
Desno je ulaz topla gore izlaz radijatori lijevo povrat iz radijatora i dole izlaz prema kotlu.
Desno je ulaz topla gore izlaz radijatori lijevo povrat iz radijatora i dole izlaz prema kotlu.
Nije baš kako treba ali radi normalno, obrnut je za 180 - samo su zamenjena mesta ulazima i izlazima. Ovako sve funcioniše kao i da je postavljen kako treba - okretanje u smeru kazaljke na satu povećava polaznu ka radijatorima i smanjuje povratnu ka kotlu i obrnuto. Ima više različitih uputstava ali bitno da je tok kako treba.
Pošto imaš samo jednu pumpu onda se kad smanjuješ teperaturu polaza smanjuje i protok ka radijatorima (deo cirkulacije se vraća u povrat kroz kotao) i onda ti zafali za krajnje radijatore, što znači da ta pumpa verovatno nema kapacitet za sve ili je negde prigušen protok.
Kad se upali pumpa od rasadnika koja je na potisu iza mešnog onda mogu da regulišem kako hoću ali tada cirkulacija u kući mislim da staje jer joj pumpa od rasadnika preuzme vodu. Kako god zamršeno je to ali grije se i kuća i rasadnik ali to moram ispraviti. Najbolje bi bilo kada bi moglo da pumpa rasadnika radi stalno da se ne gasi a regulacija da je sa termo glavom u rasadniku.
Упдате моје потрошње, да коригујем податке, има нових открића.
Приметио сам да бројчаник на мом котлу не рачуна потпалу а она је код мене добар део дневне потрошње јер мало троши у раду. Податке које сам износио нису на основу бројчаника већ на основу мог мерења тако да је ту рачуната и потпала. Електронику котла сам мало зафркнуо, рекао сам јој да дозатор мало више дозира него што јесте и сада могу да очитам тачну потрошњу на котлу (потпалу и рад).
Малопре је пало чишћење котла након 50 и нешто потрошених џакова. Турбулатори и вбр су бели као снег, одушевио сам се (као код душанамијата). Очекивао сам да затекнем горе стање јер све нешто нисам задовољан, све би нешто ако може боље. Епилог после чишћења: котао радио тачно 2 сата (заједно са потпалом), напунио бафер на 72, 73 степена (убрзао сам проток и грејао бафер на нижу температуру јер планирам да котао ради још једном вечерас, бафер био испражњен негде на 31-32с) а за то време грејао и кућу. Димни гасови нису прелазили 130с (тачније држали у току рада 130с). Пре чишћења (додуше на мало већој снази) гасови били око 160с. Потрошио сада 7кг пелета (рачунам да је на потпалу отишло кило пелета можда и јаче, да не поверујете). Ето и објашњења велике потрошње када котао данас пали - гаси по 30 пута. Још је мој котао б14 (рачуна се по спецификацији 13.1кв). Са колико ли пелета потпаљују котлови од 25-30кв могу само да се досећам.
Ја не дозвољавам да се котао упрља и набије штроку у турбулаторима али је ово био тако танак слој беле прашине који је довео до скока димних гасова за преко 20с (можда и 30с). Дакле, људи, чистите котлове. Ја прихватио савет старијих (искуснијих), чишћење максимум после потрошене 1т пелета (квалитетног, са добрим сагоревањем и подразумева се без модулације ). Ако се користи модулација, лош пелет и не користи бафер предлажем детаљно чишћење на сваких 500кг потрошеног пелета (максимум).
Сада очекујем још мању потрошњу (котао је чист и још боље наштелован). Вечерас још једном такво пуњење на 72-73с а од сутра стари режим - 80с у котлу. Полаз према радијаторима тренутно 37.1с (тренутна спољна по мојим термометрима 0.0с). Надам се да и јануар изгурам са мање од 1 палете потрошеног пелета и 13.000 дин за струју. Колико ће мање од палете бити зависи од овог хладног таласа који најављују. Ако буду јаки минуси отићи ће таман цела палета али ни случајно више.
Nevjerujem da moj kotao potroši 1kg peleta u ponovnoj potpali jer od starta do rada traje nekih do 15 min a već od starta do temperature dima 80* je svega nekoliko min. U prvoj potpali je to već nešto veća potrošnja dok je kotao hladan.
Kod nekog je to možda i cijeli kilogram ali je previše
Kod mene za potpalu, stabilizaciju, prolaz kroz sve snage i rad od 5 minuta u naj jačoj snati potroši cijelih 590 grama
Vremenski je ovo oko 17 minuta
Ovo je bio eksperiment iz znatiželje sve će se to prepakovati ponovo. Ostalo mi je oko 6m cijevi neizolovano sve zaboravim da kupim.
Jedno pitanje, sta vam se bolje pokazalo u praksi ?
Kraci interval izmedju dve dopreme peleta i krace doziranje ili duzi interval i duze doziranje za istu snagu gorionika ?
Ja kod mene nigdje ne vidim regulisanje vremena između doziranja, imam samo regulaciju doziranja i ventulatora.
Ja sam eksperimentisao i ostao na 3 intervala u minuti
Nisam vidio neku razliku pa sam ostao na ovom intervalu da ne zezam dozator
Ko nije upućen, ložim košticu od višnje a ne pelet
Kod mene je fabricki interval bio 13 sekundi , ja sam pokusavao i da povecem i da smanjim i mnogo bolje mi se pokazao kada smanjim.
Na fabrickih 13 sekundi mi se nekako na trenutke utihne vatra a na trenutke se rasplamsa
Od sinoc mi stoji na na 5 sek i u tih 5 sek dozira 0,8sek i sada je vatra konstantna i mnogo stabilnije drzi temperaturu u kotlu
Kotao radi 24h,jer nemam izolaciju pa preko noci padne previse temperatura
Trenutna potrosnja 3 dzaka za 24h
Valjda dozator izdrži tolika cimanja
Verovatno mu jeste opterecenje , znam ja to , minimalni interval koji elektronika dozvoljava je 4 sek... Mada potrudicu se da isti rezultat dobijem vecim intervalom
Sad nakon provjere mogu ovo argumentovano da napišem
Prešao sam na grijanje 24 sata ali i sa toplim radijatorima svih 24 sata
Noću ide polaz sniženo ali u kući ne pada ispod 20,5°C noću
Dnevna zadata 22,5°C
Juče popodne, iz znatiželje, sam skinuo gorionik, promijenio odnos primara i sekundara, postavio usmjerivače na sekundar, skratio komoru ispod rešetke......
Rezultat je:
Smanjenje ukupnog vazduha 6-10% po svim snagama, porast potpritiska u ložištu, smanjenje temperature dimnih plinova, ložište nije više onako bijelo jer 80% vremena gorionik je radio u 2 najniže snage, ali je i dalje boja dobra.
Za 16 sati rada gorionika potrošeno 18,5 kg koštice i 4 puta pauzirao
Za 24 sata potrošeno 28,2 kg koštice sa 5 pauza gorionika
Da napomenem, pauza gorionika ne utiče na regulaciju polaza i on je stabilan svih 24 sata
Pratim dalje i čekam jači minus za vikend
Kotao je ABC Combo 25, Minimalna snaga 8kw, maximalna 25 kw
Fabricki parametri na mom kotlu su sledeci :
Interval puza je 13 sek
Snaga 1 - 1,5 sek
Snaga 2 - 2,5 sek
Snaga 3 - 3,5 sek
Snaga 4 - 4,5 sek
Snaga 5 - 5,5 sek
Prosecna izmerena kolicina doziranja za 1 min je 135 gr
Kada to preracunam ispada da je snaga mnogo manja
Recimo sa ovim parametrima u petoj snazi sam izracunao da je snaga 16 kw, a treba da bude 25 kw
Kako je to moguce, jesam li ja to dobro preracunao ?
Micky..
Ako si dobro izmerio da je prosek 135g peleta u minuti to je 8,1 kg peleta na sat
A to je preko 35 kw ..Vece i od fabrickih podataka!
Ne znam kako si dosao do tih 16 kW koje pominjes?
micky83
Dobro ste računali, pa još ako je mjerenje dobro onda je računica takva kakva je
Ako se za minut potrosi 135g peleta..(micky je tako napisao)
Zar to nije 135 x 60 = 8,100kg peleta na sat ?
Zar to nije, cak i za los pelet, bar 35kWh ?
Voleo bih da mi pokazete gde ja gresim i kako se dolazi do tih 16kW snage ??
Micky..
Ako si dobro izmerio da je prosek 135g peleta u minuti to je 8,1 kg peleta na sat
A to je preko 35 kw ..Vece i od fabrickih podataka!
Ne znam kako si dosao do tih 16 kW koje pominjes?
Tacno ali on ne dozira svih 13 sekundi vec 5,5 a 7.5 sekunde stoji. Po tome, na sat dozira 3426.6kg peleta. Sa lošim peletom (4kW/h) to dodje 13.7kW, ako ima pelet kalorije 5kW/h onda je to 17.1kW. Ako uzmemo prosek i kvalitet peleta 4.5kW/h treba mu doziranje od 5.55kg/h a to sa njegovim dozatorom treba da bude 8.9 sekunde doziranja.
Kolega Micky, na 5. snazi doziranje 8.9 sekunde i sa ok peletom imaš 25kW.
Ispravite i mene, možda sam i ja pogrešio ali mislim da je ta matematika.
Kapacitet dozatora je 135/60=2,25 gr/s
Interval je 13 s odnosno 60/13=4,61 interval /min.
5 snaga 5,5x4,61=25,3x60=1521 sekunda
1521x2,25= 3430 gr. peleta x4,7 (prosječna kalorična moć peleta)=16,1 kw
Valjda nije veća zabuna nego korist
Mislim da je ovde (na ovom forumu) sve korisno sto se pise..
Izgleda da je @dusanmijat ispravno shvatio sta je @micky rekao..
A ja sam to nesto drugacije razumeo..
Svi ljudi sve znaju, jedan je u zabludi
Zato smo ovdje da dopunimo svoja znanja
Pozdrav
KONTRA
smanji povrat u kotao