Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Poslednja poruka
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Nije njemu problem instalacija grijao se čovijek na drva normalno i lako postizao temperaturu, njemu nešto nije dobra sprega gorionik kotao, kao da gorionik ne daje dovoljnu snagu ili je loš pelet.

micky83
micky83's picture
Registrovan dana: 16/12/2020
Molim člana micky83 da se javi, te ako je raspoložen da napiše detaljnu recenziju njegove postavke i potrošnje sa poređem pre i posle.
Hvala!

Ja sam prepravke uradio krajem decembra...
Sto se tice problema sa podhladjivanjem kotla to je reseno ...Ciljana temp vode u kotlu je 78 stepeni, smanjenje snage sagorevanja pocinje na 70* . Pumpa radijatorskog kruga se pali na nekih 65 stepeni. Mesni ventil je u tom trenutku ostao na polozaj u kojem je bio na kraju predhodnog dana . Voda ka radijatorima se postepeno povecava , i pumpa radijatorskog kruga se ne gasi vise. Povrat vode u kotlu kod hladnog starta je uvek preko 60* . Kada se ceo sistem ugreje povrat bude i preko 70* . Temp ka radijatorima je ovih dana oko 50*, manje vise. Tem u kuci 22* ... Sto se tice potrosnje kotao radi 24h i potrosnja je 45kg/24h... Tom potrosnjom nisam zadovoljan ali kuca mi je bez izolacije, tako je kako je ...
Par dana pre ovog zahladjenja kada su temperature bile u ozbiljnom plusu potrosnja mi je bila 20kh na 12h koliko je kotao radio prosecno tada.
Verovatno potrosnja moze da bude bolja, ja sam neki rezultat postigao reduciranjem usisa i podesavanjem brzine ventiilatora ali sam siguran da to sve moze mnogo bolje u rukama nekog iskusnijeg

tarzan
tarzan's picture
Treba više energije u gorioniku.

BojanZ
BojanZ's picture
Registrovan dana: 15/02/2021
Menjao sam pelet,ista stvar. Samo je neki problem oko gorionika. Mladen mi je dao predlog da smanjim brzinu ventilatora. Plamen se gotovo i ne vidi kad otvorim gornja vrata,kao brener. A u postavkama na elektronici nemam opciju smanjenja,imam opciju"omoguci servisni mod",ali ni to ne mogu jer ima neka sifra.

tarzan
tarzan's picture
Nema tu puno filozofije u prostom sistemu grijanja obične kuće. Četiri osnovne stvari, kotao, ekspanziona posuda pumpa i radijatori. Sve drugo je dodatna oprema kao na autu. Kolega ima problem u prvoj osnovnoj stvari ( kotao, gorionik) i po meni on treba time da se pozabavi a ne dodatnom opremom.

tarzan
tarzan's picture
Gorionik 30 kw na punoj snazi to mora da kotao bukti i da bude pun plamena.

Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Problem je u ventilatoru, prejak je i oduva svu energiju kroz dimnjak. A plamen mali, kratak, plav kao kad pojačaš brener dok pališ svinju. Treba smanjiti ventilator da bi se dobio dugačak ujednačen plamen svetlo žute boje. Zato ne može da ugreje kotao iako nema meni ventil. 30kw bi trebalo da baca plamen od 70cm prečnika 20cm.
Inače pozdrav za sve, nema me od kad sam se oženio i dobio klinca.

Grejanje SamSvojMajstor

BojanZ
BojanZ's picture
Ne mogu da nadjem taj pass za service mode
Ovo sto ima u uputstvu ne otvara.

• screenshot_2.png
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
@micky83
Kad uradite izolaciju na kući potrošnja će se prepoloviti. Recimo kod ovakve zime kao što je ova, kod vas ne bi smelo da ode više od 2,8t peleta.

Veliki pozdrav za Mladena!

Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Vratio se Mladen!

BojanZ
BojanZ's picture
Ovo je Poljska elektronika REG-03/1C
Sifra za Servis je 112
U podesavanjima ima opcija brzine(snage)ventilatora ali pri paljenju.
Slika u prilogu je pri radu gorionika,plamena gotovo da nema.

• img_3201.jpg
tarzan
tarzan's picture
Eto i kom grmu leži zec, zato ja nisam htio petljati sa kombinacijom već kupio kotao na pelet.

dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
Kakav plamen, dobro ga uspije uhvatiti senzor plamena
Ako imaš šifru za servisni mod onda pogledaj
funkciju broj 7

Oswajac
Oswajac's picture
Registrovan dana: 01/10/2018
Ovako, trenutno se grejem na drva, kuca renovirana prosle godine, jos nije zavrsena, ostali kalkani da se odrade i fasada. Povrsina za grejanje je oko 60m2 sto ce reci 150m3 za zagrevanje, kuca je od tugle zidovi su debljine- 45-50cm, nova je ploca ispod ploce je knauf, nisam stavljao vunu u medjuprostoru izmedju ploce i knaufa. Stolarija je zamenjena sa PVCom.
Trenutno koristim Alfin kamin Rustik, alupleks cevi su razvucene u podu, imam 6 grejnih tela (5 radijatora + bojler od 80l), radijatori su od 140*60, 100*60, 2*40*60i susac 104*60, ukupna duzina cevi oko 80m.

Presao bih na pelet, najverovatnije ne ove godine jer je prioritet zavrsetak nedovrsenih radova oko kuce.
U dilemi sam koje snage uzeti kotao tj. kamin jer trenuti kamin se nalazi u trpezariji gde nema radijatora ali sama trpezarija je oko 30m3, tu bi isao na pelet kamin. Gledao sam Alfin Commo 15kw i Mareli 13 ili 18kW. Dilma je da li uzeti 18kW pa ga isprogramirati da radi na 15, tako rodjak uradio uzeo Marelijevu 18cu (mislim da je 13ca slaba), ima za grejanje dve etaze ukupno 120m2 ali greje samo prizemlje od 60m2, prve godine je imao muke posto se dosta gasiotj. ulazio u modulaciju, druge sezone je dodao jos jedan radijator od 160*60 i sada je stanje mnogo bolje, isprogramiran je na 55c i radi odlicno.

Dilema je da li kamin moze da zagreje trpezariju bez dodavanja radijatora iako je trpezarija izmedju dve sobe i ima samo jedan spoljni zid. Da li ovaj od 18 ima smisla jer planiram izgradnju jos jednog objekta koji ce biti najverovatnije u dve etaze ukupne povrsine do 70m2 pa bih sve to povezao na jedan kotao? Da li je je mozda 15ca resenje pa ako i kada izgradim taj objekat zamenim kamin?
Sto se tice potrosnje ne bih smeo vise od 1,5t da trosim po sezoni kada uradim izolaciju, to je oko 300e za sezonu, ove sezone sam kupio 7m3 drva i dao 35000, stim sto moram sada da kupim briket jer mi nestaju suva a ova sirova nikako da gore, i narucio jos jedan m3 sto ce otici di 42000 za ovu sezonu.

Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
BojanZ wrote:
Ne mogu da nadjem taj pass za service mode
Ovo sto ima u uputstvu ne otvara.

Nemoguće da se ništa nemože podesiti,potraži po Net-u.
Problem nemože biti Kotao jer se on koristi samo kao izmenjivač.Gorionik je preveliki i nepodešen te je tu sva problematika.Ako se nezna servisni kod ili je zaključan meni ,samo sa brzinom ventilatora se postiže zadovoljavajuće sagorevanje.AT je svakako najbolje rešenje kod predimenzionisanih gorionika-kotlova,uostalom uvek je najbolje rešenje za drva.

BojanZ
BojanZ's picture
Videcu sta je pod opcijom 7,trenutno sam na poslu.

Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
@Oswajac

Kotao i bafer (racunam oko 200.000din) pa posle gradi i dogradjuj šta ti volja. Greješ šta hoćeš i koliko hoćeš i nemaš nikakvih problema. Sa ostalim matematikama ćeš se samo nervirati i nikada neće da bude kako valja. Za 2-3 godine će ti se isplatiti sve kroz pelet i posle uživancija.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Oswajac
Oswajac's picture
@Beethoven ako mislis na Kotao kotao, to mi je porblematicno nemam ga gde zbog male povrsine za izgradnju. Bafer bih mogaou podrum da smestim ali da li ima smisla bafer i kamin?

Beethoven
Beethoven's picture
Nema smisla, naravno. Ne znam, kotlarnica mora da postoji ako se planira kotao tačnije grejanje veće površine.

Da sam na tvom mestu izolovao bi dobro kuću, ubacio samo bafer od, recimo, 750l i grejao bi ga strujom. Sa dobrom izolacijom, ta kvadratura, mesečni račun za grejanje ne bi trebao da predje 3500-4000 din. A kad uradiš drugi objekat planiraj i kotlarnicu pa prenesi tamo bafer i dodaj kotao.

Ali prvo - izolacija.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Oswajac
Oswajac's picture
E da je tako lako sto se tice grjenaja na struju, imam monofaznu struju, ko zna kada cu mocu da predjem na trofaznu. Posto jos kuca nije presla na zenino ime a ko zna kada ce jer smo zaglavili sa Katastrom evo jos malo pa dve godine. Plus kada sve to zavrsimo ostaje nam EPS i tu je pitanje sta ce biti zbog starih dugovanja iz vremena 90ih i od pre desetak godina. Nasa neka procena je be 5 do 7 godina ne mozemo svu papirologiju da zavrsimo.

Beethoven
Beethoven's picture
Uh! Ti ne možeš ni TA pećima...struja otpada.

Onda ostani na drvima dok ne završiš ostalo (mislim na izolaciju, drugu kuću i EPS) pa onda menjaj, to ti je najmanja frka.

Oswajac
Oswajac's picture
Nema TA peci , jednotarifno brojilo, samo skupa struja, TA jedino od 3kW.
Ne bih menjao drva ali me nervira lom

BojanZ
BojanZ's picture
@dusanmijat Ovo je na opciji 7. Ako treba poslacu svaku opciju.

• screenshot_3.png
Beethoven
Beethoven's picture
@Oswajac
Razumem te potpuno ali mislim da ti je za sada ovo najbolja solucija. Sačuvaj energiju (na novac mislim) da odradiš ostalo (a na prvom mestu izolaciju) pa kad to završiš onda uradi kotlarnicu kako valja, sve po propisu. Bez izolacije i ispravno izvedene kotlarnice nemoj da se nadaš da potrošiš 1,5t, to je nemoguće. Sa izolacijom i kada je sve kako valja velike su šanse da toliko potrošiš (za tvoju kvadraturu).
Da ne bude da pričam u prazno, do sada sam potrošio 90 džakova peleta i 14500din za struju. 150m2, grejanje se ne gasi od 10. oktobra. Kuća topla 24h. Biće još bolje kada promenim još dva prozora koja su mi ostala i dodam kod mene još 20cm vune na tavanu (sada je 10cm). Ima još tu i tamo nešto da se izoluje sitno i kad to utegnem nadam se da, ma kakva zima bila, ne predjem 2t peleta i 17000din za struju. Pritom, pelet keširam a struju "na rate". Smile
Za nešto tako potrebna je jaka izolacija (debela i kvalitetno odradjena), kotlarnica po propisu (bez improvizacija, dobar kotao i bafer uz sve ostalo što ide), instalacija u kući po propisu i predimenzionisani panelni ili alu radijatori. Varijante "može i ovako", "zamisli ja sam uradio kontra od struke i bolje je" i ostala čuda - zaboravi. Svaka karika u tom lancu mora da bude jaka.
Kad ga radiš - radi ga kako valja.

Beethoven
Beethoven's picture
I da, dobar plamen. Smile
U kotlu 80c i u oktobru i u januaru. Polaz prema kući nije prešao ove sezone 45c.

• image.jpeg

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
BojanZ wrote:

Taj parametar ima opseg od 0,2 do 4, a fabričko podešavanje za gorionik te snage bi trebalo da bude oko 1. Vrednost od 0,4 je vrlo blizu minimuma.
Sa dnevnom potrošnjom od 45 kg peleta (za aktivnih 18 sati rada) to je u proseku oko 2,5 kg/h što je prosečno možda malo više od 10kW energije po satu.
Tu bi definitivno trebalo proveriti i ostale parametre gorionika jer bi on sa svojom snagom morao da bez problema zagreje taj kotao i vodu u njemu, sve izgleda kao da je podešen da radi sa baš malom snagom što izgleda nije dosta za normalan rad sa tim kotlom. Jedna od mogućih opcija je i da se kontroler potpuno resetuje na fabrička podešavanja pa da se onda samo eventualno koriguju neophodni parametri.
Inače uputstvo za gorionike sa ovim kontrolerom je dostupno na netu, doduše za druge proizvođače ali logika rada je ista.
Smanjivanje protoka vazduha pomaže kad ga ima previše ali možda nema dovoljno peleta da bi bilo viška vazduha, a onda nikakvo podešavanje vazduha neće da pomogne. Ja bih tu proverio i druge ulaze vazduha u kotao mimo gorionika, možda je još nešto ostalo otvoreno pa ima preveliku promaju.

dusanmijat
dusanmijat's picture
BojanZ wrote:

Smanji vazduh na 0,2 pa uporedi plamen prije i poslije korekcije
Moramo odrediti pravac djelovanja dodati ili oduzeti vazduh ili gorivo

BojanZ
BojanZ's picture
Spustio sam parametar na 0.20,rekao bih da je plamen jaci nego ranije.

dusanmijat
dusanmijat's picture
Na koliko je podešena funkcija br. 5 i 6?

BojanZ
BojanZ's picture
Funkcija 5 na 13kg/h
Funkcija 6 na 20 sekundi