Automatizacija mešnog ventila će olakšati upravljanje polaznom vodom i osloboditi gazdu bezveznog posla.
Kad se to sada uradi, ostaće kao rešenje i posle svih radova i neće se menjati.
Nema razloga za odlaganje, treba uraditi obavezno.
Grejanje na pelet
Može li neko da mi odgovori koji motorni pogon odgovara mom četverokrakom mešnom ventilu VRG 141 5/4" Esbe, dali je to Ara 600.
Evo i slike
Да, серија 600 али погледај који модел (на Есбе сајту). Мој је Ара 661.
Primijetio sam da u seriji 600 ima više modela u čemu je razlika.
Najbolji pogon sa integrisanom automatskom za ESBE VRG 141 je ESBE CRC 141. Potpisujem da niko bolju nije napravio!!! Kontroliše sve živo i precizna je u pola stepena. Ima toliko funkcija da sve ostale automatike da se spoje nemaju toliko zajedno. Ja sam je prvo ugradio kod sebe, pa na još 7-8 mesta i toliko je prilagodljiva svim mogućim sistemima, da vredi svaki dinar!!! Koga zanima kako radi, neka me nazove da mu objasnim, pisao sam davno o tome, ali možda nisam naveo sve funkcije. To je toliko dobra automatika da sam ja uspeo da kuću gde su toplotni gubici 8,7 kw, uradim podno grejanje sa kotlom na čvrsto gorivo koji je 3 puta predimenzionisan, tako dobro podesimo da sve radi stabilno i savršeno i to bez bafera!!! Temperatura u kući uvek 23 stepena, u kotlu od 70 do 85, a u pod ide od 24 na +10, do 45 na -40. Sve vodi spoljni senzor uz pomoć sobnog termostat koji je spojen na automatiku i aktivira alternativnu krivu kada je to potrebno. Sve u svemu, potrošnja na 102 m² ove zime je oko 8m jasena koji nije baš kaloričan, a u kući od septembra, pa do danas, nikada nije pala t ispod 22 stepena!!! Inače grejanje se nikada ne gasi jer se i bojler od 80l greje preko kotla, a vatra se gasi jednom nedeljno da bi se kotao očistio. Moj br je 066/630 6103. Koga zanima da mu objasnim kako da podesi sistem, nek me nazove, imam malo dete, nemam vremena da pišem po forumu. Rado BiH se uključio da pomognem svima, ali stvarno nemam vremena. Zato slobodno nazovite kome treba pomoć. Ja sam ovo odavno apsolvirao. Pozdrav za sve drugare, živi bili!!!
@Beethoven
Naravno sve to stoji, kao što sam rekao izolacija će doći ali ne može sve odmah. Ja sam kuću kupio tako da sam dobio grijanje za divno čudo radijatori su dovoljne veličine. Imam 4 kupatila u kući i u svim se nalaze neki minijaturni sušači koji moram da zamjenim. Ostalo mi se čini ok. Dodatni problem "čine" i velike staklene površine vjerujem da tu gubim dosta toplote. Naravno uvijek se ulaže u nešto.
@zika1
Do snage kotla nisam došao odokativnom metodom već sam ranije imao gorionik koji je najčešće radio na oko 20-25kW kad dobro zazimi. A nisam uopšte grijao prvi sprat. Tako da 35kW je bilo logičan izbor za trenutno stanje kuće. Kao što vidite u mojim ranijim postovima ja se nisam žalio na potrošnju već na automatiku koja bi trebala da poveća komfor i smanji potrošnju, a u suštini sam dobio povećan komfor i povećanu potrošnju. Razumijem ja to sve, nema potreba za mjenjanjem kotla skoro sam ga uzeo, takođe ako ste pročitali moje ranije postove možete viditi da ja čitavo vrijeme spominjem spremnik toplote kao riješenje za povećanu potrošnju sa automatikom.
Mislim da mi takav nije potreban, mene zanima samo regulacija mešnog ventila pošto ručno podešavanje nije dobro u mom slučaju sa dva grejna kruga. Pumpa jednog grejnog kruga radi stalno i kad se druga upali na desetak min ona to sve poremeti. Dali to može jedan najprostiji motorni pogon da stabilizuje makar sa preciznošću od par stepeni.
Mislim da mi takav nije potreban, mene zanima samo regulacija mešnog ventila pošto ručno podešavanje nije dobro u mom slučaju sa dva grejna kruga. Pumpa jednog grejnog kruga radi stalno i kad se druga upali na desetak min ona to sve poremeti. Dali to može jedan najprostiji motorni pogon da stabilizuje makar sa preciznošću od par stepeni.
Ne može samo pogon, mora i malo pameti da se doda. treba nešto na osnovu nečega da kaže pogonu koliko i u kom smeru da se okrene.
Nebih polovan. Koliko shvatam motorni pogon je samo motor a šta komanduje motorom, predpostavljam neki nalijegajući senzor ili termostat koji se postavi na cijev pošto nisam zainteresovan za vanjski senzor. Treba mi stabilna temperatura oko 50 * prema grejnim krugovima, znači postavim na regulatoru 50* i više ne diram bez obzira dali tu temperaturu povlači jedna pumpa ili dvije.
За то што хоћеш не може само мотор, мора мотор и контролер (нпр. ARA i HeatOn). Или оба у једном што ти је предложио Младен (Esbe Crc 141). Prva varijanta je malo jeftinija, malo komplikovanija ali i nudi nešto malo više. Druga lepša, kompaktnija, ima par stvari manje ali i jednu više. Pored brige o tačnom polazu brine i o tačnom povratu u kotao. Esbe Crc 141 je pravljen baš za četvorokraki ventil i prava stvar je za tu namenu.
CRC 141 ima mnogo više funkcija od bilo koje automatike. HeatOn ne može da joj prismrdi ni blizu. Ima 3 senzora. S1 kontroliše t prema radijatorima. Ne dozvoljava ispod minimalne, a ni preko maksimalne zadate. Za svaku spoljnu t odredi se koliko će da ide u kotao. Dakle, programira se kriva grejanja kojoj komanduje S1 pomoću trećeg, spoljnog senzora koji meri spoljnu t i šalje info S1 koliko da pošalje u kuću. Senzor S2 se montira na povrat u kotao. Tu je neophodna kotlovska pumpa zbog cirkulacije od kotla do mešanog i nazad. Bez nje S2 ne radi svoj posao. On reguliše t povrata u kotao i obezbeđuje da se u kotao ne vraća hladna voda. Drži mešni zatvoren dok se ne postigne minimalna zadata t kotla. Tek tada počinje da otvara mešni i pušta vruću vodu u radijatore i dostiže onu koja treba da bude u radijatorima u odnosu na spoljni senzor. S2 takođe ima i zaštitnu funkciju. Na njemu se pored minimalne t, odredi i maksimalna, tako da nema šanse da dođe do pregrevanja kotla!!! To sam probao par puta kod kotlova na čvrsto i radi besprekorno. Ne može kotao da se pregrejao!!! Te funkcije koje obavlja S2 nema ni jedna automatika. Ali to je tek delić... Takođe postoji mogućnost upravljanja pumpom. Dakle da se radijatorska pumpa pali kada mešni počne da se otvara, a gasi kada se zatvori. Mada je moj savet da se pumpa ne gasi. Može da kontroliše i kotlovsku pumpu, samo na drugi način. To je u slučaju kada se postavlja na termozaštitni trokraki. Ja sam na automatiku spojio sobni termostat. Kada recimo otvorimo prozore da luftiramo kuću, i t padne ispod zadate, termostat klikne, spoji kontakt i na automatiku se pojavi i aktivira funkcija alternativne temperature. U tom meniju mi podesimo za koliko stepeni kriva grejanja da se pomeri gore ili dole kada je funkcija aktivirana. Kod mene podigne t za 10 stepeni i kada se kuća brzo ugreje, termostat klikne, isključi alternativnu t i nastavi da šalje normalnu t gde su radijatori ili pod zagrejani koliko treba da održavaju uvek istu t. Takođe postoji i funkcija temperaturnog filtera, gde se unese koeficijent izolacije kuće i iz uputstva se odredi koliki je, tako da automatika ne reaguje odma kako se menja vreme, već sa određenim zakašnjenjem uslovljenim brzinom hlađenja i zagrevanja kuće. Da ne pominjem činjenicu da se ESBE meni ventili jako teško okreću i da se dešavalo da motorni pogoni drugih proizvođača polome zupčanike ili pregoreo jer niti su napravljeni kvalitetno, niti imaju dovoljan obrtni moment da pokreću mešni ventil. To bi bilo to, pa sad vi vidite šta i kako.
Evo slike da vidite kako to treba da izgleda...
Mladene svaka čast i hvala puno na opširnom objašnjenju ali ja nesmijem i jednostavno se bojim da ugrađujem previše automatike zbog grijanja rasadnika. Ako bilo šta otkaže od toga noću na -10* rasada je gotova a time upropaštena i godina jer to mi je profesionalna proizvodnja. Radije bi samo motor i samo jednu kontrolu mešnog prema radijatorima i rasadniku a pumpe mi rade samostalno kako meni odgovara, kućna radi stalno preko 40* a pumpa rasadnika se pali gasi preko termostata onako kako ja zadam temperaturu. Pokušao bi da spojim obadva kruga na jedan mešni kako je i sada, stime da ugradim još jednu pumpu prema radijatorima koja sada fali pa mi ne radi ispravno krug prema radijatorima jer kad pustim 50 * u radijatore tada gubim temperaturu na udaljenim radijatorima. Dok kod rasadnika pumpa je iza mešnog i kad se ona upali tada je regulacija dobra, mogu da pustim u rasadnik i 40* rasadnik radi normalno ali tada pumpa rasadnika jednostavno zaustavi skoro cirkulaciju u kući jer radijatorski krug nema svoju pumpu.Sad je to nepravilno postavljeno, moram to prepakovati, srećom ne plaćam majstora.
CRC 141 ima mnogo više funkcija od bilo koje automatike. HeatOn ne može da joj prismrdi ni blizu. Ima 3 senzora.
Prenaglašeno rečeno u korist ESBE CRC 141, a sa nipodaštavanjem HeatOn-a. Jednostavno nema mesta za tako nešto.
Oba regulatora su u istoj klasi, sa istim brojem senzora (3) i potpuno ekvivalentnim "IF-THEN" funkcijama s tim što HeatOn ima i direktno vođenje pumpe grejanja uz mogućnost prilagođavanja njene brzine.
Razlika koja prvo upada u oči je što ESBE CRC 141 ima senzor na povratnom vodu kotla, a HeatOn ima senzor izvora toplote, u vrhu samog kotla ili buffera. Ulogu senzora povratnog voda kod HeatOn-a softverski preuzima funkcija "Rampa dizanja", tako da izuzetno precizno održava konstantan povrat u kotao u postavci sa četvorokrakim mešnim ventilom.
ESBE CRC 141 je sa integrisanim aktuatorom (samo za ESBE mešne ventile, eventualno još neke), a HeatOn-u se može staviti bilo koji tip trotačkovnog aktuatora, a koji je mehanički prilagođen za montažu na bilo koji postojeći mešni ventil. Znači HeatOn je prilagodljiviji na zatečenom stanju u kotlarnicama.
Kao takav ESBE CRC 141 košta 267,00 EUR, a HeatOn + aktuator koštaju 188,00 EUR. Ovo je jedina ozbiljna i najvažnija razlika!
Kako deluje? Od prosle nedelje stoji na 72, do tad je bilo na 60 bio je braon unutra.
Стварно колега Младене, схватили смо и раније да си одушевљен CRC - ом и јесте добра машина али немој, HeatOn је врхунски контролер за много мање лове. Још приде, ја се више дивим њему јер га је створио појединац или пар појединаца налик нама, самим својим мајсторима, ја то итекако знам да ценим. Есбе је гигант у овој бранши, за њих је направити контролер зезање. Свако ко се и мало бави електроником, аутоматиком и програмирањем рећи ће да је HeatOn контролер за респект.
Ко има лове купиће Crc, ко нема баш толико или би да уштеди мало уживаће са HeatOn-ом, доказано и проверено у пракси.
Skupe igračke. Imao bih još jedno pitanje vezano za tu automatiku. Ako su dva grejna kruga povezana preko jednog četverokrakog ventila sa pomenutom automatikom i svaki krug ima svoju pumpu, a jedna pumpa( jedan krug kuća) radi stalno, a programirana temperatura ka kući 45*, dali će automatika uspjeti da održi stabilnu zadatu temperaturu kada termostat rasadnika upali svoju pumpu i krene cirkulacija iz mešnog koja je bila 45*, a iz rasadnika krene hladni vod koji je 15* u mešni. Dugo je pitanje ali ja nisam siguran da bi to automatika uspjela da održi stabilno zbog previše hladne vode u rasadniku. Još da napomenem da pumpa rasadnika radi u intervalima 5 do 10 min pa pauza 10 do 20 min i tako stalno.
tarzan
Maksimalno loša kombinacija
Neće to da može bez još nekih igračaka
Zašto pumpa rasadnika radi u intervalima?
Možda da bi u kotao vraćao što hladniju vodu?
Ti sa rasadnikom imaš 3 kruga
Održavanje temperature paljenjem i gašenjem pumpe na 10 minuta je stvarno neobično rešenje.
Održavanje temperature se kontroliše termostatom i on treba da pali i gasi grejanje a ne neki odokativni vremenski interval.
Dakle, staviti termostat u rasadnik i kad se dostigne zadata temperatura u rasadniku ugasiće se pumpa. Kad padne za 1*C ispod zadate onda će se pumpa ponovo upaliti i grejaće se plastenik.
Ne vidim kako održavate temperaturu u rasadniku kad sija sunce ili je oblačno ili noću. To sa paljenjem i gašenjem se ne može postići.
Sve će dobro raditi ako ima dovoljno tople vode.
Skupe igračke.
Cena zavisi od perspektive, možda i jeste tako ali se neke stvari bez automatike mogu postignu možda samo ako se preseliš u kotlarnicu.
Što se tiče tvoje situacije mogu sa potpunom sigurnošću da tvrdim da ne postoji automatika koja to može da postigne u ovakvoj situaciji jer su nametnuta ograničenja nepremostiva prepreka. Automatika, gledano nezavisno, može da adekvatno obradi podatke i da potrebne komande za održavanje temeperature i protoka u zadatim granicama ali u sistemu kod tebe je to nemoguće postići iz više razloga.
Prvo, ne postoji kotao na čvrsto gorivo kod kog je moguće izvršiti promenu izlazne snage u tako kratkom vremenskom intervalu, kod njih je sistem suviše trom za takve zahvate. Moguće je samo sa električnim i gasnim sistemima pa čak i njima treba nekoliko minuta da povećaju izlaznu energiju, a smanjivanje ide skoro trenutno.
Drugo, cirkulacioni krugovi nisu dovoljno razdvojeni, cirkulacija u jednom suviše utiče na drugi.
Treće, kontrola temperature prekidanjem protoka - paljenjem i gašenjem pumpe rešava jedan problem a uvodi dva nova, to je po mom mišljenju najgore moguće rešenje. Koliko sam razumeo pumpa radi u vremenskim intervalima što za posledicu ima nestabilnu temperaturu u
prostoru, varijacije prema intervalima rada pumpe. To takođe izaziva velike varijacije u protoku u istim intervalima što izbacuje druge delove sistema iz balansa jer im u periodima rada pumpe nedostaje tečnosti za rad jer nisu adekvatno razdvojeni i ubacuje naglo suviše rashlaćenu vodu u povrat što dodatno rashlađuje kotao koji već ne može da prati varijacije u potrebama izlazne energije.
Kako rešiti problem?
Da ne bi pravili ceo sistem ispočetka ja bih tu odmah promenio način rada kruga ka rasadniku i izbacio intervalnu kontrolu pumpe i uveo konstantnu cirkulaciju sa regulacijom polaza jednim trokrakim ventilom pri čemu bi termostatom iz prostora (može u vazduhu ili u tlu ili oboje) bila kontrolisana temeperatura vode koja ide ka rasdniku. To definitivno nije kompletno rešenje ali može da da pozitivan pomak bez velikog ulaganja. Paljenje i gašenje pumpe bi se onda svelo na jednom dnevno što bi mnogo manje remetilo ostatak sistema.
Automatike uopšte ne moraju da budu nepouzdane i najčešće i nisu ali sa povećanjem pouzdanosti ide i povećanje cene.
Napisao sam gore da rasadnik termostatom pali pumpu prema podešenoj temperaturi u rasadniku a to je noći oko 10* i danju oko 17*. Kad je napolju toplo i sunce trmostat se neće ni upaliti. Temperatura u kotlu sa 75-80 * kad se upali pumpa rasadnika padne najniže na 65* a povratna u kotao pada na oko 55-60* i sve se to normalizuje za desetak minuta. Što kaže tihi2 vjerovatno bi automatika održavala stabilnu tamperaturu po krugovima do 50* sobzirom da u kotlu nikad ne pada ispod 55* povratna i 65* izlazna.
Dusanmijat, ima još treći grejni krug podnog grijanja 40m2 sa calefi automatikom ali je on vezan na T vezu kućnog kruga posle mešnog i trenutno ne radi, ali sam probao nekih desetak dana, i taj krug ima malo lošeg uticaja na povrat hladne vode ali manje od rasadnika.
Odličan zaključak, glavni problem je termostatsko trzanje pumpe. Dali može termostat na vazduh komandovati trokrakim ventilom i tako stalnom cirkulacijom održavati potrebnu temperaturu.
To ti je polu četvrti krug
Ja sam računao kotlovski krug, krug grijanja kuće i krug u rasadnik
Odličan zaključak, glavni problem je termostatsko trzanje pumpe. Dali može termostat na vazduh komandovati trokrakim ventilom i tako stalnom cirkulacijom održavati potrebnu temperaturu.
Kad kupiš kontroler onda biraš koju temperaturu želiš da kontrolišeš
Samo termostatom, možeš kontrolisati elektro grijač ali ovo je sasvim nešto drugo
Moram ponoviti pitanje. Može li termostat za vazdušno upravljanje (sobni termostat) upravljati nekim uređajem (trokraki mešni ili slično) a da nema prekida cirkulacije prema rasadniku. Znači zadata temperatura na termostatu 10* i termostat komanduje uređaju mešnom da pusta potrebnu temperaturu vode koja će se mijenjati za onoliko koliko se mijenja temperatura van rasadnika.
Nisam primetio onaj deo o termostatu u rasadniku ali zakljičak je sličan.
termostatom se u principu ne upravlja direktno ventilima ali u zavisnosti kakav je pogon ventila možda i može ali je to onda uglavnom ograničeno na akcije otvori - zatvori, kao prekidač.
U ovom tvom slučaju bi trebalo nešto malo složenije koje bi omogućavalo otvaranje ventila u zadatom procentu što obični analogni termostati ne mogu. sam termostat ili termosenzor je tu tek jedan deo, treba neki kontroler koji će na osnovu signala temperature da generiše komandu za pogon ventila da se otvori na potrebnu vrednost i da se menja pri promeni temperature. takvih kontrolera ima gomila, ovde su pominjane dve opcije u prethodnim postovima a ima i desetine drugih kombinacija koje mnogu da se primene.
Odlično ako postoji takav uređaj.Ako sam dobro shvatio senzor u rasadniku očitava temperaturu i šalje podatke kontroleru, a kontroler upravlja mešnim ventilom. To znači da se na kontroleru zadaje željena temperatura. A šta se dešava kad izađe sunce pa poraste temperatura, dali se u tom slučaju zatvara mešni od strane tople vode pa onda kruži samo hladna voda.
Vama treba trokraki mešni ventil sa kontrolerom prema unutrašnjim uslovima.
http://www.etazgrejanje.com/katalog/elektromotorni-pogon-sa-regulaciom-p...
Ovako nešto, a sad ako nađete jeftinije, onda nemam više šta da kažem.
Inače ovakvo budženje na postojeći sistem je samo odlazak u potencijalni problem. To treba da se uradi sa hidrauličnom skretnicom i razdelnikom gde će svaki krug imati svoj mešni ventil i svoju pumpu. Obavezno nepovratne ventile posle pumpi. Između kotla i HS kotlovsku pumpu i tek tada će sve da radi kako treba.
Inače ovakvo budženje na postojeći sistem je samo odlazak u potencijalni problem.
Ma zna on to ali ga izgleda muči zmija u novčaniku.
@Beethoven znaci dok ne uradim izolaciju nema potrebe ni da automatizujem mesni ventil? Ne govorim o onom koji se upravlja na osnovu spoljne temperature vec onom prostijem na kome ja podesavam temperaturu prema radijatorima? Hteo sam to na leto da uradim jer mi je mnogo lakse tako nego da ga pomeram levo desno cekajuci da vidim kolko salje prema radijatorima. Ako postoji mogucnost da se sa njim poveca potrosnja, onda cu cekati prvo izolaciju i sve ostalo pa onda to.
Toby 20 - 24,7 kW