Tako je to, vezana izlazna i povratna. Povećaš radijatorima smanji se prema kotlu, mada tu nešto škripi. To je logično da bude tako ako je kuća zahlađena pa da je povrat toliko nizak.
Grejanje na pelet
Džaba je vezan izlaz i povrat kad nema kotlovske pumpe
Tu ni voda nezna kud se sve okreće i provlači
Pa jeste to možda u pitanju ali ako neide u radijatore više od 50 ostalo ostaje u kotlu, treće strane nema. Ja kad bi pustio u radijatore 50 povrat u kotao nebi bio manji od 65.
Samo što ja imam kotlovsku a nemam radijatorsku pumpu.
Druga varijanta, kad upali pumpa rasadnika i postigne izlaz 50* tada je povratna u kotao 65* a zadata u kotlu je 77*.
Evo trenutna situacija, u kotlu je palo na 71, salje 45, na samom ulazu u kotao 48. Danas sam stavio na par sati, na 75, okrenuo mesni da salje vise, slao je 53, vracao 54. Ne mogu upload sliku, evo ovako: https://ibb.co/BGVdsyM
DaniloDj---
Od ta dva termostata,na cevi,jedan laže(ili oba).Protiv prirodnih zakona je da se više vraća nego odlazi.A onaj digitalni Kineski je tek posebna priča.Svi služe svrsi ali sa jednim,četvrtim,ih sve ubaždari(uporedi).Ni to neće biti apsolutno tačno ali ćeš imati približne odnose.Vidi se da ni pritisak ne pokazuje logično.
Pumpa u kotlovskom krugu je obavezna a ta ušteda nosi komplikacije,uglavnom nevalja!Jbga radi to,kilavo,haotično,nekontrolisano,a sa njom predvidljivo.
Gura li pumpa u pravom smeru?Možda je kotlovska integrisana u samom kotlu?Smerovi?
Ovaj dole laze, on je star. Ovaj gore je novi, nemoguce je da laze. Ja ne pricam o povratu iskljucivo iz radijatora, tu je svakako manja temperatura od ove koja ide prema radijatorima. Ja pricam sta mi pokazuje digitalni, na samom ulasku u kotao, znaci voda koja se vraca iz radijatora plus voda iz kotla koja odlazi ispod mesnog i mesa se sa ovom iz radijatora. Nema pumpe u kotlu.
Gura prema radijatorima.
Danlo Dj---
I taj termostat u Kotlu je u nekom odnosu sa stvarnošću a kez kotlovske pumpe je SF.
Sa 4k ventilom kontrolišeš ili polaz ili povrat a za ono drugo šta ostane!
Bez jedne,od te dve pumpe,energija se ne prenosi na radijatore u punom iznosu.Gorionik radi sa smanjenom snagom i sagorevanje je sigurno lošije.Potrošnja je veća a koliko,primeti se,kadkad.
Nisam te bas razumeo. Sta bi trebalo dodati, promeniti ovde?
@DaniloDj
Pogledaj kako bi to trebalo da izgleda kod tebe.
https://www.youtube.com/watch?v=qnisZeuSDw4
Ne obaziri se na automatiku, već na hidrauličnu izvedbu i radne temperature.
Bez dve pumpe jednostavno taj grejni sistem kod tebe ne može da radi kako struka nalaže.
Srećno!
Znaci jos jedna pumpa odmah ispod mesnog bi resila stvar? Znatno bi povecala temperaturu povrata u kotao?
Tako je! Naravno pod pretpostavkom da kotao nema svoju integrisanu pumpu. Ako je ima, onda je nešto drugo problem.
Ali aj ne bilo ti teško pročitaj bar poslednjih 30 stranica ove teme, a ispod imaš link na kome svašta nešto korisno piše.
Pozdrav!
Znaci jos jedna pumpa odmah ispod mesnog bi resila stvar? Znatno bi povecala temperaturu povrata u kotao?
Ako bi kontrolisao temperaturu Kotla.
Nema integrisanu pumpu. Ma procitao sam citav forum ali mlad sam, neiskusan od ove godine presao na kotao na pelet. Beethoven mi je izasao u susret i putem telefona pomogao oko nekih stvari i spomenuo i pumpu naravno. Preporucio mi je i automatiku koju nabavljas ti, ali mozda to ostavim za kasnije prvo da odradim stvari oko izolacije.
Meni samo nije jasna jedna stvar, kako ovako dve postavljene pumpe nece oduzimati jedna drugoj vodu s obzirom da vuku u razlicitom smeru?
1. IZOLACIJA! IZOLACIJA! IZOLACIJA!
2. Ispravna hidraulična izvedba grejnog sistema
.
.
.
3. Automatika (kad se steknu finansijski uslovi)
Moraćeš još mnogo toga da pročitaš kako bi to što ti nije jasno razumeo.
Samo ti uradi tako i neće biti nikakvih problema.
S obzirom da nisam u situaciji da ovog leta odradim izolaciju na celoj kuci, stavicu samo na tavanu mineralnu vunu 20-30 cm posto je jedino na trecem spratu hladnije, ostatak kuce je okej. Zanima me da li bi ta pumpa ispod mesnog kolko tolko smanjila potrosnju s obzirom da ce temperatura povrata da skoci u mom slucaju i za 10 stepeni?
Hoće, ali u minornom procentu, možda do 3% max. Uz neko dobro štelovanje gorionika i sa tom mineralnom vunom na tavanu još 2% i to je to. Međutim poenta je da se izvede hidraulično ispravan grejni sistem u tvom slučaju.
Jedino sa kvalitetnom izolacijom možeš da očekuješ ozbiljnu uštedu energenta čak i do fantastičnih 50%!
Čitaj temu kao što rekoh i mnogo toga će ti se razbistriti.
Da ponovim, ja nemam dvije pumpe u sklopu četverokrakog ventila ali vidim da neradi dobro, dakle po mom iskustvu obavezno dvije pumpe. Jedna prije mešnog i ona vuče vodu iz mešnog prema kotlu, druga iza mešnog i ona vuče vodu iz mešnog prema radijatorima. Tako sastavljeno nema nikakvog sudaranja cirkulacije. Sve drugo je petljavina koja je mene ove sezone malo koštalo živaca. Ne uzdaj se u uštedu kad staviš i drugu pumpu ali će radijatori i kotao imati ispravan protok vode a izolacija će donijeti uštedu.
Primetio sam da su mi temperature iz. gasova prevelike. U cetvrtoj snazi idu do 180, u najmanjoj na 120. Da li je zbog ventilatora mozda?
Висока температура димних гасова је само због прљавог котла и турбулатора. Чишћење турбулатора на 1 тону потрошеног пелета. Гасови једва пролазе, видећеш кад отвориш.
Kod mene u najvećoj snazi ne prelaze 140*.
Dali neko zna dali se može regulisati vrijeme gašenja kotla. Ventilator predugo radi kad ugasim kotao, sa 77* obori temperaturu na oko 67*.
Je l si cistio turbulatore od pocetka sezone?
Čistim ih odprilike jednom nedjeljno, a komplet kotao na 15-20 dana. Ako ne čistiš ode potrošnja uvis.
Posle ciscenja, temp gasova u cetvrtoj snazi dolazi do 165, u prvoj je palo sa 125 do 115. Da li je to dovoljno? Cuo sam da nema potrebe vaditi turbulatore kod toby kotlova ako se stalno pomera rucica, i cisti sa donje i gornje strane.
Još su visoki gasovi jer koliko sam razumeo turbulatore nisi vadio. Čišćenje tog dela podrazumeva obavezno vađenje turbulatora, čišćenje istih i čišćenje cevi četkom, do lima. Naslage u glavnom delu nisi očistio.
Pa ne znam stvarno onda, majstor je rekao da se to vadi samo ako ne daj boze se zapekne sve, ovako nema potrebe. Ne znam sta da radim.
Da očistiš, nema ti druge. Ali bolje kad se završi grejna sezona, pa na leto, lagano.
Najbolje tako.
Kakva je šema ako šalješ 46 u radijatore a povrat je 47-50 ako sam dobro pročitao post?