Koji inverter sa baterijom uzeti za kotao na pelet TOBY B 21 kad nestane struja da moze nastaviti sa radom?
Grejanje na pelet
Bilo koji sinusni sa minimalnom snagom od 600 w a u zavisnosti od dodatne opreme i jači
Akumulator ništa ispod 75 Ah
Smije li kotao raditi na agregat kad nestane struje.
A što nebi smeo?
Sve dok agregat daje korektan napon i frekvenciju kotlu je svejedno odakle dolazi napajanje.
Pozdrav,
Da li se moze nekako u postavkama podesit da kotao ne ide u hladjenje nakon sto ga termostat ugasi. Kod mene npr nakon sto na termostatu dostignem zadanu temperaturu kotao se hladi od 65 stepeni na nekih cca 50 stepeni. Bilo bi puno bolje da se kotao ne hladi i da temperatura u sistemu traje duze tj da radijatori jos neko vrijeme budu topli a ne da se ohlade skroz.
Svaki savjet je dobro dosao
lp
I meni se to ne sviđa ali izgleda da nemože bez toga. Pitao sam servisera dali se to može ukinuti on mi odgovorio da nemože. I meni je to glupo da toliko rashladi vodu, ajde za 1 ili 2 stepena pa i nekako ali 10 ili 15 stepeni puno.
Bilo bi puno bolje da se kotao ne hladi i da temperatura u sistemu traje duze tj da radijatori jos neko vrijeme budu topli a ne da se ohlade skroz.
Pomoću koje magije mislite da ovo može??
Morate odlučiti šta želite:
Uvijek tople radijatore ili temperaturu prostora koju ste zadali
Može i oboje zajedno ali to košta
Može i oboje zajedno ali to košta
Ako si reko!!
Pozdrav, nov sam na forumu. Uvodim grejanje na pelet, kuća 100-120m2 stiropor 10cm, pvc stolarija. Zanimaju me iskustva oko kotlova koji koriste sve vrste peleta, plus koštice višanja...
Zamolio bih nekog ko je vec otvarao Toby 20, da napise kako se izvlace turbulatori. Sve sam pokusao, ali polugu nikako ne mogu da izvadim. Mrdne mozda 3cm i to je to.
Mozda je zaglavio od kolicine pepela.
Mozda si ih drmao vrele, pa su se iskrivili.
Turbulatori su u redu i kad koristim polugu za ciscenje sasvim normalno funkcionise sve. Ali ja zelim da izvadim turbulatore, i da ocistim lepo sve.
Pozdrav,
trebao bih uskoro uraditi u kuci grejanje na pelet. Pa ako moze neka preporuka koji su proizvodjaci kotlova na pelet dobri . Da ne bi bilo posle problema .
Uspeo sam napokon, ociscenji turbulatori, jos cevi pa cemo da vidim kako se krece temperatura gasova kad krene sezona.
Mislim da je Kepo dobar izbor.
Jedno početničko pitanje: Za montažu ventila na radijator, da li je dovoljno koristiti samo teflon traku ili valja onaj provereni sistem kudelja+teflon?
Kojom cetkom cistite cevi kroz koje prolaze turbulatori? Da li mora biti celicna? Evo kako izgleda unutrasnjost cevi. https://ibb.co/KL2Jxr2
https://ibb.co/c6QGTXJ
Jedno početničko pitanje: Za montažu ventila na radijator, da li je dovoljno koristiti samo teflon traku ili valja onaj provereni sistem kudelja+teflon?
Na ventilima već postoje gumice za dihtovanje na radijatorima!!
Ako je nešto staro i ne dihtuje onda kudelja.
Mislio sam na one holendere, koji idu u sam radijator. Tu nema gumica. Stavio sam kudelju i teflon.
Pozdrav , trebao bih ugraditi grejanje na pelet. Kuca ima 140m2 i treba uraditi novu instalaciju , novi radijatori i cevi. Treba postaviti 8 radijatora i 2 susaca u kupatilima. Stavljao bih panelne radijatore. Interesuje me koliko okvirno kosta materijal za taj posao.
Od jednog majstora sam dobio informaciju da me samo materijal za istalaviju kosta 3000e . Na sta sam mu ja trazio da mi objasni taksativno sta koliko kosta . Što on nije uradio.
Tako da sad trazim drugog majstora koji ce mi navesti cene sta koliko placam .
Potrebna su mi podesavanja kotla?
Trenutno podesen
p1-2.0 sek.
P2 -3.0
P3-4.5
P4-6.0
P5-8.0
Razmak ubacivanja peleta na 11 sek
Radi na snazi p-3
Sobni termostat na 23c u prizemlju postavljen
Trokraki mesni ventil
Grejem Kucu10 sa 12m prizemlje,sprat,potkrovlje dve sobe blokovima radjena kuca malterisana,bavalit fasada i preko 5cm stiropor
Stolarija pvc i aluminimum..krov izolovan stiroporom 5cm.Kuca je pored recice ispod Brda slabo sunca..
6,5 tona potrosio od 15 Sep do 15 Maja
Hvala
@dexaomo
Da je krenuo taksativno, verovatno bi izašlo mnogo više od 3000€. Samo kotao (kotao, ne igračka sa 17l vode) i radijatori izlaze oko 3000€....
Dobar dan!
Hoće li termomanometar (aksijalni) imati funkciju ako se samo zavrne na teštik 1/2" ili treba neka čaura?
Јел зна неко шта је ово, у питању је котао Toby 12, нашао сам поред? Један крај је гумени врх, а други две жице.
Zavrnuo. Radi. Samo nisam znao da treba da se nadihtuje i onaj "međunavoj". Sad znam. Namontiran kotao i pocinkovani razvod do razdelnika, pušten pod pritisak (neplanirano proveren i sigurnjak), nigde ni kap (za divno čudo). Još da razvučem Herzova "creva", pa da se potpaljuje. https://fb.watch/8btHfGPrSe/
Citam komentare sa kojim pecima ljudi greju odredjenu kvadraturu , i dolazim u nedoumicu.
Naime kao sto sam već spominjao. Imam objekat od 130m2 sa 12 cm izolacije i novom pvc veka stolarijom, alu ulazna vrrata. Tavan jos nije izolovan ali biće. I imam jos jedan objekat od 40m2 izolovan s 5 cm stiropora Pvc prozori i alu vrata ulazna, na tavanu 10 cm vune a na plafon izlepljeno 5c stiropora.
Kako citam po forumu ljudi to greju sa 20-25 kw.
U nedoumici sam jer jedni kazu da je dovoljno oko 20 do 25kw a imao sam ponudu gde mi mastor kaze da mi treba 37kw kotao
Ja sam racunao preko aplikacije na sajtu alfa plama kolika mi treba pec i izadje 27kw.
Neko spominje da kad su objekti dobro izolovani taj proracun se moze komotno smanjiti za 20%.
I vidim da su iskustva korisnika da su u principu uzeli prejaku pec jer im peci uglavnom rade na cetvrtini ili polovini snage.
Moze pomoći i ako neko zna ozbiljnog majstora koji bi odradio posao u okolini Pančeva.
Potrebna pomoc,
moji pokusavaju da naruce pelet i ovde u Nisu trenutno niko enma i ne znaju kad ce imaju,(zvali su 5 ) prodavaca peleta i niko enma.
Jel zna neko ima nekog ko bi do Nisa dovezoa tj do Gadzinog Hana (20km od nisa ) 3 palete. Moze info ako ima neko u privatnoj poruci
Neki spominju da za proracune gubitaka energije prostora treba platiti strucnjaka da uradi proracu .Da se ne bi nagadjalo koliki mi kotao treba .
Da li neko zna ko radi taj posao u Pančevu i okolini i koliko orjentaciono to košta ?
Da li je bolji kotao mareli pbn-24 ili biomegal 25kw_
Da Ii neko ima iskustva
Pozz, ljudi. Treba mi Vasa pomoc.
Elem,imam kuću na dva sprata, oko 170kvm. Kuća je izgrađena od pre pečene pune cigle, omalterisana, pa onda je došao 5 cm stiropor. Na tavanskoj ploči je 10cm kamene vune. Prozori nisu pvc već dupli Slovenija les. Solidni. Koristim viadrus u22 na čvrsto gorivo i njega bi preradio na pelet. Razmišljam o ecopell gorioniku. Naravno, stavio bi i onaj set za povecanje iskoriscenosti. Kotao ima 5 članka.
Otvoren revizioni otvor na spremniku za gorivo
Odoka procjena, na zalihama je između 1,5-2 tone koštice od višnje za iduću sezonu