Stvarno ga nema! Sve je veći broj ljudi koji su prešli na ovaj energent a ne vidim da su se značajno povećali kapaciteti proizvodnje peleta. Ako ova grejna sezona kojim slučajem bude kao ona 2012-te tek će nastati problem jer većina se prilikom nabavke ogreva rukovodi temperaturama iz prethodne dve zime.
Grejanje na pelet
Znaci da ocekujemo poskupljenje struje i plina uskoro
Na kraju cemo raditi samo za energiju
Cena gasa jeste posupela,
https://finance.yahoo.com/news/surge-natural-gas-prices-equal-092209545....
Videh pre neki dan u Kragujevcu digli cenu struje za 150% industrijalcima.
Peleta ovde na jugu stvarno nema, nije ga bilo do 1. podigli cenu i sada ga ima.
Pitanje za iskusne, kada serviser pusti kotao u pogon u pitanju je Alfin kotao 32kW, podesen tada sa Sparovim peletom kako se onda programir akad adodje drugi pelet?
Juce sam cuo informaciju od vlasnika dva kotla jedan Alfin, drugi Mareli da su kotlovi podeseni za Sparow i da na drugi pelet nece radi kotao kako treba. Mora da kazem da sam bio malo u soku kada su mi to rekli i odustao sam od svake diskusije
Slicni su parametri, ali svakako neko iskusniji mozda moze da podesi opet kada vidi kako sagoreva novi pelet.
Teoretski razlika izmedju peleta ne mora da postoji uopste. Samo je pitanje od kog drveta je pravljen.
Menjao sam barem 10 vrsta peleta zadnjih godina i dva ili tri puta sam podesavao parametre. Vise sto sam ja umisljao da ne radi dobro, nego sto zaista nije radilo dobro.
Pozdrav, da li neko ima ideju kako ovo rešiti - peć je termomont toby b 21, kontrolisana preko termostata u dnevnoj sobi gde je podno grejanje. Ugasi peć na 23.2c i u sobi je toplo jer podno još drži neko vreme. U drugom delu kuće su radijatori, gde kad krene peć da radi se brzo zagreje, ali se i brzo hladi. Kako izbalansirati temperaturu u celoj kući, neki bafer za vodu koji će grejati radijatore kad prestane peć?
i, neki bafer za vodu koji će grejati radijatore kad prestane peć?
Koju kvadraturu greješ sa 22-25Kw,koja izolacija…Dobro si skontao malo je vode u sistemu i brzo se ohladi a treba malo vremena da se opet zagreje-oscilacije.500l bi se sporije hladilo od sadašnjih 20l.
walent wrote:i, neki bafer za vodu koji će grejati radijatore kad prestane peć?
Koju kvadraturu greješ sa 22-25Kw,koja izolacija…Dobro si skontao malo je vode u sistemu i brzo se ohladi a treba malo vremena da se opet zagreje-oscilacije.500l bi se sporije hladilo od sadašnjih 20l.
Oko 130m2 i još 60m2 potkrovlje gde se dogreva klimom, delimično je sendvič zid, delimično nema izolacije.
Kad Kotao stalno pali-gasi troši vise peleta a što je vise predimenzionisan češće će se gasiti.-paliti(kod tebe je predimenzionisan 100%).To što izgubiš na pali-gasi manje ćeš izgubiti na gubitcima Bafera(koji se hladi).Ima i protivnika Bafera (muka je sa njima)a Ti razmisli pa izaberi stalno topli radijatori ili stalne promene temperature.To košta,pa izvolte!
Ako se odlučiš za Bafer trebaće Ti šema spajanja,što i nije problem,samo da podsetim!
Hvala, samo da nađem nekog ko će to lepo uraditi
Pozdrav svima, ciscenje turbulatora i cevi je snizilo temp gasova. Sada u petoj snazi idu do 143 najvise naspram 180+ prosle sezone u cetvrtoj snazi. U prvoj se spustaju do 87 naspram 120 prosle sezone. Da li su okej brojke sada?
Koliko sam ja uspeo da shvatim za ovo malo vremena bavljenja kotlom na pelet, temperatura gasova je za svaki kotao različita i ne znači da sa manjom t gasova neko manje troši.
U prospektu za moj kotao piše: "Izlazna temperatura gasova pri nazivnoj snazi - 160*C". To je podatak koji daje fabrika. Pritom, ista fabrika daje informaciju da je kotao A++++++++++++ i ne znam tačno koliko plusa ali važno da je štedljiv. Pretpostavljam da je to neko sa mozgom radio pa ja u to i verujem (mislim na konstrukciju kotla).
Hoću reći sledeće: štelovanjem plamena (doziranje, vazduh) dobija se samo bolje sagorevanje i to može do jedne tačke od koje ne može bolje. Kada se tako našteluje plamen i on bude savršen onda je sve na kotlu. Što veći izmenjivač, što duži, što čistiji - to je veća šansa da se i onaj poslednji watt energije preda vodi. Opet se vraćam na ono da je izmenjivač dobro proračunat od strane konstruktora kotla.
Sve što mi tu možemo je da te gasove koji napuste kotao tamo gde više nemaju dodira sa vodom iskoristimo. Možemo na dimnjači da sušimo čarape, može da nam dimnjača greje kotlarnicu... sve je to korist. Ako želimo da i njih iskoristimo za grejanje kuće onda ih propustimo kroz ekonomajzer.
Još nešto važno kod kotlova na pelet koji imaju pored sebe bafer i prema tome ne jebavaju se sa snagama. Treba upoznati kotao i naći mu pravu snagu gde on najviše daje a najmanje gubi. To nije maksimalna snaga kotla a nije ni minimalna. Može biti bilo koja između.
Moj kotao je priča za sebe (Toby b14). On ima dozator koji može kotlu da isporuči kroz pelet 24kW ili ako je lakše na kotlu od 24kW on bi mogao da radi non-stop (bez pauza) i sa kvalitetnim peletom (5kW po kilogramu) mogao bi da da 24kW. Da ga ja pustim da dozira toliko, kotao bi iskoristio nekih 15-16kW a ostalo bi kroz gasove otišlo na odžak.
Zato obratite pažnju i upoznajte kotao.
Ovo nisam napisao kao odgovor niti zamerku DaniluDj. Samo sam hteo da se javim i da dam doprinos temi. A možda i raspalim vatru.
Imam sličnu situaciju, i kod mene je to rešeno sa dve pumpe i dva sobna termostata za radijatore i podno, plus bafer od 300 litara.
Kotao pravi pauze u radu zavisno od spoljne temperature, od jedan do četiri sata.
Pitanje za kolege koji imaju Bafer.
Poznato je da kotao na pelet, kada se ugasi, prinudno ventilatorom obori temperaturu za desetak stepeni, ( u mom slučaju u cijelom sistemu zato što pumpa radi non stop ). Dali će to hlađenje biti isto i sa Baferom ili je Bafer zaštićen od tog hlađenja.
Dobro ljudi, zar niko ne poseduje Biodom H25? Zar niko ne zna parametre za Biodom ? Ocajan sam... trose kao lud
Da bi uštelovao kotao kako valja fabrički parametri ti nisu potrebni, čak mogu da smetaju ako ih imaš jer uvek vučeš ka njima. Tuđi parametri ti takođe ne znače puno jer ne mora da znači da će i kod tebe tako biti.
Izmeri doziranje puža, preračunaj snage, daj za početak neku brzinu ventilatora i prati plamen i boju ložišta. Rešićeš vrlo brzo problem.
Pitanje za kolege koji imaju Bafer.
Poznato je da kotao na pelet, kada se ugasi, prinudno ventilatorom obori temperaturu za desetak stepeni, ( u mom slučaju u cijelom sistemu zato što pumpa radi non stop ). Dali će to hlađenje biti isto i sa Baferom ili je Bafer zaštićen od tog hlađenja.
Pumpu u kotlovskom krugu pali i gasi automatika kotla. Kad kotao obori temperaturu - ugasi pumpu.
Kako da znam parametar za brzinu ventilatora i kako izmeriti doziranja puza?
Doziranje izmeriš tako što ručno doziraš i meriš vreme. Dobiješ koliko g/min dozira tvoj puž. Pomnožiš sa energijom peleta po kologramu i dobiješ snagu kotla sa tim doziranjem.
Ventilator zavisno od snage, njegovi parametri mogu biti u obrtajima a možda i PID naredbama. Zavisno od doziranja postavis i njega na neku vrednost pa posmatraš. Ako je spor dimiće na odzak, ložište će biti crno, pelet nesagoreo... kreni sa većim vrednostima ventilatora pa smanjuj postepeno i posmatraj.
Evo procitah bar 120 stranica ovog foruma . Trebao sam ove godine uraditi grejanje na pelet ali zbog nekih stvari sam odlozio. I ispade da je dobro sto je tako ispalo.
Kao sto sam spominjao imam 2 objekta s pvc stolarijom jedan 130m2 stiropor 12cm na zidovima, plafon spusten s 10 cm vune i drugi 40m2 sa 5 cm stiropora na zidovima, 5cm stiropora ispod ploce i 10 cm vune na ploci.
Majstori su me ubedjivali da mi treba kotao od 32-37kw
Imao sam vremena zadnje 2 nedelje pa sam citao i izracunao svoje toplotne gubitke.
Objekat od 130m2 ima gubitke od 7156w
Manji od 40m2 ima gubitke od 4487w
Jos sam u racunici neke kojeficijente povecao . Naprimer za zid sa 12 cm stiropora i 30 cm pune cigle kojeficijen gubitka toplote je 0,3 a ja sam racunao sa 0,4 . Zid sa 5cm stiropora sam racunao 0,7 a moglo je 0,6 ,
Imao sam 3 ponude od majstora ni jedan mi nije spomenuo niti je u proracunu matrijala stajalo da ce se napraviti 2 kruga grejanja sa svaku kucu posebno. Znaci da svaka kuca ima svoju pumpu i svoj trokraki ventil. a pre toga trokraki u kotlovskom krugu , hidraulicna skretnica pa razdelnik/sabirnica.
Tako da mi ostaje dodatno vreme da jos proucim ovu temu i sam sebi sledece godine uradim sistem grejanja.
Verovatno cu i staviti bafer (AT) posto manji objekat veovatno nece uvek trebati da se greje , A onda ce moci i da se AT greje nocu na struju jer vec postojecoj kotlarnici postoji trofazni prikljucak . U kotlarnici postoji i elektro kotao koji stoji u njoj bar 25 godina i samo je bio upaljen par puta.
Ako ne budem imao vremena mozda i nadjem nekog i platim , To je najmanji problem ali ocigledno da naci majstora koji zna svoj posao je djavolski tesko , pogotovo u lokalu.
@dexaomo
možda mogu pomoći pošto sam iz istog kraja (možda i mesta)
u izgradnji sam novog objekta pa sam prošao i fazu grejanja.
što se tiče projektanta i samog izvodjenja radova imam pozitivno iskustvo, pa mogu dati preporuku
ukoliko se nisi snašao piši pp, da nikog ne reklamiram ovde
Koristim viadrus u22 na čvrsto gorivo i njega bi preradio na pelet. Razmišljam o ecopell gorioniku. Naravno, stavio bi i onaj set za povecanje iskoriscenosti. Kotao ima 5 članka.
Verovatno cu i staviti bafer (AT)...A onda ce moci i da se AT greje nocu na struju jer vec postojecoj kotlarnici postoji trofazni prikljucak.
što se tiče projektanta i samog izvodjenja radova imam pozitivno iskustvo, pa mogu dati preporuku
Boga mi sa trenutnim ludovanjem cena energenata videcemo sledece sezone kako ce biti sa peletom. Ja sam imao u planu prelazak na pelet, ali ako mu ode cena na 35000 pa i preko, onda nije nešto ejftiniji od drva, meni bi tu samo komfor oko lozenja odgovarao.
sa trenutnim ludovanjem cena energenata videcemo sledece sezone kako ce biti sa peletom...
Mada ovo moze da radi neko ko je penzioner pa dokon ima dosta slobodnog vremena, čak mu dobro dođe i kao vid zanimacije i laka obaveza. A i retko ko ima u kući toliko velike tehničke prostorije da može da organizuje kotlarnicu po želji, da smesti sav ogrev, da sve to bude zgodno i pri ruci....
Mislim da od toga nema ništa kod nas. Jer cene prate jedne druge.
Ako plin ili struja poskupe, gotovo je nemoguće da drva i ugalj, a samim tim i pelet, ostanu ista cena.
Čak i da proizvodna cena padne u tom momentu, trgovci će podići cenu dok god postoji tražnja.
Drva, ugalj i pelet će možda pojeftiniti, tek kada svaka kuća u Srbiji bude imala mogućnost plinskog priključka.
Ali onda će opasti proizvodnja, pa će opet cena biti tu negde.
Posle godinu dana korišćenja etažnog grejanja na pelet, da sumiram utiske pa da čujem i vas kako vidite sve ovo. Prvo da kažem da sam baš razočaran sistemom jer nemam komfor kakav imam u stanu sa centralnim grejanjem u smislu rada grejanja. Što se tiče toplote i da mogu i noću da se grejem tu nemam primedbi. Akcenat je kao što rekoh na komfor u celini ! Da krenemo:
- Konsultovao sam 2 majstora i čoveka koji radi održavanje kotlova tj daje produženu garanciju i uvek sam dobio isti odgovor Toby H20. Grejem oko 85m2 sa 6 radijatora.
- Ja nemam iskustva i ne razumem se ali odmah u startu mi je bilo nejasno kada je sistem počeo da radi da ne mogu ništa da diram, da menjam osim temperature vode. Kažu da stari modeli su mogli da se čačkaju ali ovaj moj novi ne može.
- Ja sam inženjer i kod mene ništa u kući ne radi u AUTO modu. Pri tome sam u IT branši i ne mogu da verujem da ne postoji modul za daljinsko upravljanje. Tj postoji ali je reda 300-400 evra sa ugradnjom a i tada ne nudi komfor da nešto možeš više da daljinu da uradiš osim promene temperature, paljenja i gašenja.
- Takođe to nude i termostati sa internet konekcijom koji su, takođe, katastrofalno skupi a ne nude ništa posebno. Pri tome kada nestane struja i ponovo dođe potpuno pobrljave konekcije, nekada mora da resetujem termostate i 2-3 puta. Probao sam 3 modela i svi se manje više slično ponašaju. Savršeno rade sa "glupim" access pointima (AP) ali čim je nešto složenija konfiguracija i profi AP, jednostavno se zaglupave.
- Mislio sam da mogu na daljinu da održavam temperaturu u kući dok ne boravim (budem 3-4 dana van sela pa onda 3-4 dana u selu) ali pepeljara je toliko mala kao i spremnik za pelet da je to nemoguće. Može 1,5 dana da se odsustvuje max kada je hladno.
- Radijatori nisu stalno topli (kao kod centralnog) već dok kotao radi onda je toplo, kada termostat isključi kotao radijatori se hlade i bude u tim momentima onako jeza, baš neprijatnih 15-20min dok kotao ponovo ne krene, ne upali vatru, ne dostigne temp i ne krene pumpa da radi.
- Dok radi pumpa čuje se protok vode kroz radijatore, noću čujem strujanje vode jer mi je radijator iza glave.
- Dva radijatora i dalje nisu celi topli, do pola su vrući od pola na dole mlaki. To je 3. i 6. (poslednji) u nizu. Menjao sam vodu sada kada sam počeo da grejem, odzračivao, podešavao protok, pritisak je 2,2 bara u toku rada.
- Koliko treba da bude temp vode u kotlu? Meni stoji na 50 stepeni što u cevima bude nešto oko 35 stepeni.
Ako neko ima ideju kako da podignem stepen komfora ili da rešim neku od situacija, slobodno neka se javi
Imam zimogroživu ženu kojoj i 23 stepeni nije dovoljno i dve bebe ispod godinu dana starosti pa mi je potrebna konstantna toplina što nije slučaj sa ovakvim radom sistema.
Eto, to su moja zapažanja i iskustva.
Poznanik ima kotao od 50kW oni narandzasti, ne secam se imena, pored njega ima kotao na struju, ukopanu cisternu od 4000l, grejanje pravljeno 80ih. Njegov otac je izucavao grejanje emsecima pa se majstori vatali z aglavu od njega, greje 300kvm, drvo ide 10m3 i do 4tone briketa. Za sada mu je najjeftinija ova varijanta drva+briket, ide u kotlarnicu na 2 maksimalno 3h da lozi. Pitao sam ga zasto ne predje na pelet, rece prosto nema kotao za tu snagu, mora da budzi neki gorionik a i sa cenama peleta mu sada opet ovako jeftinije a i ogreje se ko covek posto drzi temp 24-25c
Ja sto vise citam komentare o grejanju to vise vidim da AT i grejaci i nocna tarifa daju najveci komfor. Sto se tice cene, drva su me isto kostala, a gde je secenje, cepanje i bar 3 puta preko ruku da predju...
Moj objekat je 88m2(spoljne dimenzije), na 3 zida stiropor 10cm, juzni zid nema nista, al je debljina 80 i neki cm.
Mislim da sam negde postavljao i racune na forum...
Jopopo72, hvala na iskrenom komentaru i utiscima o grejanju na pelet. Mada veći deo problema nije do samog pleta nego do sistema.
pedja089, samo čovek treba da pročita i primeni zaključke od pre desetak godina pa na ovamo iz tema u vezi grejanja. Tihi2, Zmajdin i drugi su AT+el.energiju do 1600kWh/mesečno razradili odavno samo je stvar izbora energenta za potrošnju preko 1600kWh.
Što se komfora tiče pisao je Grejač da pumpa potrošačkog kruga treba neprekidno da radi. Ja od kad sam postavio AT palim je početkom septembra a gasim krajem maja.
Preko 1600kWh plin
Jel nestašica peleta ili novine pišu gluposti?
Kažu na jugu da je najgore.