U mom okruženju većina ljudi je delimično ili u potpunosti odustala od grejanja na pelet i vratili su se na ogrevno drvo.
Grejanje na pelet
@histerezis .
Otkad ja govorim da je pelet vrlo skupo gorivo , a da je cela peletarska priča vrlo skupa , da ne kazem prevara
@histerezis
To sa drvetom,bar u mojoj okolini,nema smisla jer je i cena drveta otišla... Tako da finansijski nema značajne razlike.
Drugar koji se bavi distribucijom,kaze da nikad nije,u ovom periodu,prodao toliko puno peleta... Peletarska mafija i mafija iz srbija šuma je napravila takvu frku i paniku medju ljudima,da svi kupuju sada,iz straha da ne poskupi još više iako su i trenutne cene van svake pameti...
Kako nema razlike u ceni kada je drvo 3x jeftinije?
svi kupuju sada,iz straha da ne poskupi još više iako su i trenutne cene van svake pameti...
@Oswajac
Kako bre 3x jeftinije??? Drvo oko 10 000din/kubik,pelet oko 40 000din/tona,a tona peleta ti je ekvivalentna 4 kubika drveta(iz ličnog iskustva)...
@Histerezis
Grejaćeš se na struju???
Da se nadamo da će biti tako,samo Ukrajina je postala izgovor za sve pa i frizerima,da dignu cene
Što se tiče pariteta cene pelet:drvo on dominantno zavisi od dela Srbije u kome se živi. Vojvodina, Beograd i severni deo Centralne Srbije imaju znatno više cene drveta. Drvo je trenutno u Nišu 7000-7200din.
A odnos 1:4 u toplotnoj moći je teško da se ostvari!
@Histerezis
Zato sam u prvom postu i naglasio da je u pitanju moje okruzenje,gde je drvo malo skuplje.
A ovaj odnos 1:4 je iz nekog ličnog iskustva,uz koliko toliko solidan pelet i pristojnu izolaciju,a u poredjenju sa količinom drveta koja se trošila ranije. Mozda je to blize 1:3,5,ali ne manje od toga. I svakako sam okvirno naveo računicu,gde nema značajne razlike u finansijskom smislu... I drvo i pelet su bezobrazno skupi,i tu nema priče...
Moji su potrosili ove zime 7 paleta. Potrosili 2000e na pelet.
Kada su lozili na drva islo je 12-15m3 i tona ruskog uglja. Neka ide i do 20m3 posto sada ima i mala beba.
Drva trenutno Gadzin Han 5500-6000, pelet da im doteraju ide 1000 dinara vise zbog prevoza.
Mnogi ljudi koje znam a presli na pelet u zadnje 3 godine, razmisljaju ili da traze koscie, ili da rade kombinacije malo na struju pa januar februar na pelet, mart, april opet na struju. Ko moze na drva isto da kombinuje drva i pelet.
Svi planiraju ove godine da "kombinuju struju" ali električne energije neće biti dovoljno! Nema više dostupnog lignita. Dok krene sa punom eksploatacijom na površinskom kopu polje E u Rađevini proćiće 2-3 grejne sezone.
Sve ovo deluje kao da je kod nas planski radjeno da nemamo energenata ..
Planski postaviš kafedžiju sa Ibareske magistrale na mesto direktora najvažnije firme u Srbiji i onda se pitamo zašto nema uglja ili struje. Sve dođe na naplatu kad tad.
Da li neko zna gde nabaviti agro pelet i koja mu je cena ?
Ako ga je neko koristio moze da podeli i iskustva.
Poštovani peletari,
Šta je potrebno da se prepravi gorionik za pelet da može da koristi ljuske od lešnika, košpice od trešanja ili slično?
Da li je to kalorično bar približno i da li neko ima iskustva sa ovim?
Ovo su pitanja zbog cene peleta koji ne verujem da će se više ikada vratiti ispod 250 eura iako su cene koliko čujem u Bosni 230 eura a u Crnoj gori 269 eura.
Interesuje me računica da li je ima .
Hvala unapred na odgovorima
Ovo su pitanja zbog cene peleta koji ne verujem da će se više ikada vratiti ispod 250 eura
Koji gorionik koristite i planirate da u njega ložite agro pelet?
Skoro svaki gorionik može da sagorijeva košticu od višnje, trešnje i lijepo usitnjenu ljusku od lješnika
Potrebno je samo uskladiti odnos vazduha i goriva
Koristim košticu od višnje i kalorična moć je ravna solidno kvalitetnom peletu
https://youtu.be/xYk67Ah7IVg
Ovo je jedna od izvedbi gorionika koji sagorijevaju agro pelet
Snimljeno je testiranje gorionika koji sam i nabavio zbog upotrebe agro peleta koji ću proizvoditi za svoje potrebe
Dobar, pouzdan, zaštićen od povratka vatre kroz spiralu i bez upotrebe grijača se potpaljuje i nakon 10 sati mirovanja
Pozdrav svima.
Kotao na pelet, Toby 12, stari model iz 2015/16-te, pojavilo mi se obaveštenje na displeju "Servis". Kada uđem u servisni meni, vidim da je preostalo vreme do servisa - 0h.
Kako da resetujem ovo?
I još jedno pitanje, nikako ne mogu da upalim kotao. Jednostavno, sve počne normalno ali preskoči deo sa paljenjem grejača, i odmah pređe na "Raspaljivanje plamena". Da li je ovo povezano sa servisom?
Prošle sezone normalno radio, i sada kada sam hteo da ga pokrenem - dešava se ovo.
Jetsetwilly,da li ste rešili problem sa TOBY kotlom?
Izgleda da je došlo vrijeme za grijanje na TP. Sad je pelet kao i struja, ode mi za 3g grijanja na pelet pola toplotne pumpe.
Sa ovim cenama grejanje na pelet je izgubilo svaki smisao.
Ni sa starim cenam u vecini slucajeva grejanje na pelet nije imalo smisla.
Drugar je zamenio ovog leta pec na pelet sa TP.
Mane kod drugara su osrednja izolacija i 90% grejanja ide preko radijatora.
Sa peletom je uvek imao problema. Od stelovanja peci, loseg peleta koji ne moze da se propali ili je potrosnja ogromna.
Zatim garez koji pelet ostavi pa se desi da mu izleti garez u dnevni boravk i pola dana provedu u ciscenju.
Da ne kazem svake godine borba da se nabavi kvalitetan pelet, pa onda par tona da unese....
Ove godine je ugradio TP i vec sada su mu racuni vise nego duplo manji nego na pelet kada je pelet kostao 180e.
Sada su mu racuni oko 2 puta veci nego moji (bili su 6 puta veci)... Prvenstveno zato sto nema podno grejanje i ima losiju izolaciju.
Za 5 godina potrosio je oko 6000e za grejanje i 1500e za pec. To je 7500e. Ja sam za kupio TP za 3000e i racune za 5 godina imao oko 1200e. To je 4200e. On zbog losije izolacije ima duplo vece racune i sa TP bi bilo 2500e. Ukupno 2000e ustede za 5 godina, racunajuci investiciju.
Necu da racunam istovar peleta i sto se svake godine muci da nadje, pa ciscenje, stelovanje, greske...
I sto je najgore ova moja racunica je po starim cenama! Doduse ta TP vise nije 3000e, vec 4500e ali cena peleta je dupla pa bi mu se TP isplatila za 2 godine.
Da, procedura za reset servisnog intervala:
- ukucati 0909 zatim držati 5 dok se ne čuje signal
Izgleda da je pelet svima ogasio, tema zamrla.
Ako neko strucan može pomoci.
Imam alfa plam kommo 15,na 78 kvm. Prostora
Tri radijatora 600*1600, jedan600*2000,i susac 1200*600.
Problem :kotao ne moze zagrejati vodu preko 53 stepena?
Kazu mnogo grejnih tela? Smatram da je to u granici sa kotlom.
Radijatori su panelni turski.....
Iz kog razloga vam treba veća temperatura polaza? Da li je u sobama toplo ili ne?
Na ovim spoljnim temperaturama 50 - 60c. je sasvim dovoljna temperatura za grejanje.
Evo ti link pa izračunaj koliko kw ti je potrebno i da li se tvoja peć tu uklapa.
http://www.kspromet.hr/izracun.asp?P=1
Šta će da radi na spoljnih -10 ili -15C ako sad treba temperaturu polaza 50-60C? U današnje vreme niko ne projektuje sisteme grejanja sa tako velikim polaznim temperaturama.
Otišle cene peleta u nebesa i tema zamrla totalno....