Sada će ti potrošnja biti sigurno manja a kada ga još bolje očistiš još manja tako da, poenta svega je, što bolje čišćenje tako da voda bolje preuzme toplotu.
Grejanje na pelet
Ne znam da li je do povrsnog ciscenja ili do peleta posto sam uzeo bio energy zeleni, ali kotao ceo dan radi u prvoj snazi bez vecih odstuoanja. Prva tri sata dok zagreje kucu radi u vecim snagama posle drzi temperaturu na 80 i stepen dole stepen gore celi dan tako.
Imam jedno pitanje da li je normalno kad se upali pumpa radijatorska i dodje voda do radijatora da se taj protok cuje bas jako dok se ne postigne podesena temp na termoglava i smanji protok? Neki radijatori tj termoglave kao da piste dok ne pritvori protok?
Pozdrav, imam kotao Toby B 23, iz kotla ide preko mešnog ventila Herz do radijatora i podnog grejanja. Termostat POER je u sobi gde je podno grejanje, te prema temperaturi pali i gasi kotao (oko 2-3 puta dnevno). Problem je što napred gde su radijatori kada ugreje je toplo, ponekad i pretoplo, a odmah čim ugasi kotao, bude hladno, ispod 20c, dok u sobi sa podnim se hladi sporije. Nisam stručnjak, ne znam koji bi bio najbolji način da se ovo reguliše, ako neko ima predlog zahvalan sam.
To mora biti odvojeno sa dvije pumpe a podno grijanje mora imati svoju regulaciju na kojoj ćeš regulisati temperaturu vode recimo od 0 do 45 * maksimalno, tako je kod mene.
Ja ocistio cunak koji ide iz kotla do dimjaka, bilo je dosta u njemu. Kako sam ga ocistio gasovi skocili jos vise, da l je ovo moguce?
Sad dim brže prolazi zato je veća temperatura.
Zar ne bi trebalo nizi da budu?
Logika je da dim kad brže prođe kroz kotao da nema kad da se ohladi pa je vreliji u sulunaru i dimnjaku. Neznam šta se dešava sa tvojim kotlom, ja nikad nisam primijetio kod mene veću temperaturu dima od 140*.
Sta bi jos moglo da bude u pitanju? Mozda su ventilatori malo vise pojacani? Jer kotao uprkos radnoj temperaturu od 80 stepeni, nije beo unutra.
Jesili dobro očistio kotao.
Kada kotao izađe iz fabrike bude premazan nekom mašću ili uljem (nagađam samo na osnovu onoga što sam zatekao kada sam prvi put čistio kotao). Napravile su se takve naslage da ih je nemoguće očistiti mekanom četkom. Prvo čišćenje treba uraditi jačom četkom i skunuti te naslage sve do lima. Ako se to ne uradi taj "izolator" znatno povećava temperaturu dimnih gasova tj. ne dozvoljava dobru razmenu između gasova i vode u kotlu.
Prema tome, nema pametovanja, dozvolite vodi da uzme što više od gasova. Šta treba da se uradi - treba i nema dalje. Kakav nam je pelet, po mom iskustvu, potrošena 1t peleta je već uveliko alarm za čišćenje turbulatora. E, sad, to što neki korisnici ne otvore ni jednom turbulatore to ja ne znam. Viđao sam kotlove koji nemaju gde da dišu od prljavštine, sve je to individualno.
Gledajte svojim očima i omogućite vodi da uzme toplotu dok može.
Da li neko moze da ostavi broj posta ako zna gde je bilo price o ciscenju toby kotla? Znaci na koji nacin se vade turbulatori, u pitanju toby 20, crveni sa spremnikom za osam dzaka. Nije samocistac.
Pa zar nisi vadio turbulatore.
Nisam, cekam da prodje jos neki dan lozenja pa cu onda. Imao sam puno obaveza.
Negde se poklapa negde ne ba ovoj slici. Mislim da ima mnogo manje cevi kod mene. Ova dva reda sto su izdvojena sa leve strane msm da nema kod mene.
Tvoj je vjerovatno manji kotao zato ima manje cijevi. Očisti ti to dobro dok još koji dan ima zime pa da vidimo šta će biti sa temperaturom dima. Ja to očistim za 3 minuta.
Ocistio bih ali ne znam kako se vade turbulatori, da li su spojeni za ovu rucicu dole za mrdanje? Da li nju prvo da skinem? Znam samo za onaj poklopac odozgo, i odatle sam usisao samo.
Neznam kako je kod tobija, ako ima ručku za treskanje turbulatora onda su turbulatori vjerovatno federi zakačeni na neku osovinu i vjerovarno tu osovinu treba nekako odvojiti, odkačiti.
Obavezno, jedno detaljno rastavljanje sa sve vađenjem turbulatora i čišćenjem cevi izmenjivača. To jednom na kraju sezone valja uraditi, a ako ima mogućnosti dobro dođe i u sred sezone. Kad uđeš u fazon brzo to ide , ja sam i malo uprostio sve to rastavljanje,i ja ću ovih dana odraditi. Nakupi se na zidove pepeo i to sprečava dobru razmenu toplote tj ne da da se preda toplota vodi i samim tim ima blago povećanu potrošnju i visoku temp dimnih gasova, posle kotao prodiše bukvalno
Našao sam ovo što je Bore pisao, čini mi se da je kod njega Tobi 20.
Video sam to sto je boree napisao, mislim da je kod njega stariji model. Ako neko zna bilo bi lepo da napise da ne zeznem stvar.
potreban neispravan motor puza, odnosno samo dva zupcanika kojima su slomljeni zupci. Toby 12B.
Mozda znate da neko ima delove?
Konačno gotova grejna sezona 20/21, moja statistika sledi:
Start 12.10.20., 160m2 u dve etaže, grejni dnevni interval - od 5h do 21:30h*, referentna sobna temperatura 22C, demit fasada 12cm stiropor, Alu stolarija, prosečna potrošnja peleta 2,5kg/h, prosečan efektivni rad gorionika u okviru grejnog dnevnog intervala - 6,42h po danu, kraj 30.04.21.
OKT: 10 džakova
NOV: 27 džakova
DEC: 39 džakova
JAN: 43 džaka
FEB: 34 džaka
MAR: 35 džakova
APR: 25 džakova
Ukupno: 213 džakova (3195kg = 68.725,00 RSD)
* - noćna referentna sobna temperatura podešena na 19C, sobni termostat nikada nije odreagovao noću, u najhladnijim danima sobna temperatura tokom noći oko 4:45h padala je na minimalnih 19,6C
Ja neznam koliko mi je kuća potrošila pošto grijem 45 m2 rasadnika Januar Februar i Mart ali sve zajedno sa kućom od 120 m2 i 45m2 rasadnik 4200 kg. Odprilike ova 3 mjeseca sa rasadnikom potrošnja se poveća u odnosu samo kuća od 50% do 100%. Moja procjena za kuću ispod 3 tone, izolacija 8cm stiropola preko izrađene kuće.
I moje brojilo je izbrojalo 3250 kg koštice od višnje
11.10-30.4
140m2, i 731 start od čega 5-6 ne uspjelih (mojom greškom
Tačno 2 palete peleta i oko 15.000 din za struju. Start 12. oktobra, grejanje 24h, dnevna prosek 22c, noćna prosek 20c. 150m2, dve prizemne kuće.
Oktobar 7
Novembar 17
Decembar 23
Januar 32
Februar 24
Mart 25
Април 12
Otišlo nešto više na eksperimente, za narednu sezonu kupujem opet 2 palete ali ću se potruditi da prođem sa 1,5t peleta, to je cilj.
Pozdrav svim samovcima!
Najzad završih sa čitanjem ove teme i još nekoliko sličnih. Bilo je i ranije bezbroj poseta forumu, recimo u vezi sobnih pelet kamina, dok nisam ušao u fazon sa svojom 'talijankom Cadel Crystal 8,5kW. Red je da se zahvalim svima, koji su nesebično delili svoje znanje i da pomenem da sam se baš potresao kad sam pročitao onu strašnu vest o Zmajdinu. Posle toliko pročitanih njegovih postova, nekako sam osećao kao da lično znam čoveka...
Elem, krajem leta bi trebao da uđem u radove oko ugradnje centralnog grejanja, pa ćemo videti koliko pažljivo sam pratio časove. Svakako će biti potrebna i neka dopunska nastava.
Dusanmijat, kada bi naveo jos neki podatak o tvom sistemu, kvadraturi, izolaciji i sl. Znam da si to negde ranije na forumu navodio ali sad ne mogu da nadjem. Mozda nije lose da te podatke stavis u potpis kao bethoven, srkson i dr.
Ja planiram ugradnju gorionika na pelet preko leta. Kostice sam obezbedio pa da vidim da li da kupujem jos...iskren da budem mislio sam da zauzimaju mnogo manje mesta.
Hvala unapred.
Grijani prostor 140 m2 u 2 nivoa
Vanjska izolacija sa jedne strane 10 cm stiropor, plafon 20 cm mineralna vuna
Kotao Majevica trajno žareći, repariran, nadograđen ekonomajzerom zapremine 100 litara i prilagođen za grijanje gorionikom
Gorionik ručno rađen, elektronika Naturela sa dosta nadogradnje
Trokraki ventil sa aktuatorom upravljan regulacijom u mojoj izvedbi
Gorivo koštica od višnje (450-470 kg/m3) ili koštica od šljive
Danas malo vise pratio u prvoj snazi su se spustali i do 102 a u crtvrtoj do 155.
Toby 20 - 24,7 kW