Imam pec vailant koja modulira plamen tako da kad se priblizi zadatoj T polaznog voda on smanji plamen i imam vailant modulacijski termostat a pitanje je da li kad bih stavio obican termostat on off i dalje pec modulirala plamen? Naime modulacijski termostat kosta 8000 a ovaj drugi 1000-2000 pa interesuje cemu sluzi, osim sto mi non stop pali pec cesto u malim ciklusima dogreva radijatore a on off bi trebalo da ugreje zadatu temperaturu i da miruje do promene iste sto mislim da bi manje trosilo plina nego sa ovim malo po malo jer mi radijatori u proracunu ipak traze malo vecu t. Tako radi od kad sam ga uzeo a sad je izasao iz garancije i rekli su da tako mora ali mi se to cesto paljenje cini troskom.
Modulacija vrt 320 da ili ne
Reci cu samo da kotao sa modulacijom plamena ima vecu efikasnost a manju potrosnju.Termostat se ZOVE modulacijski radi necega........
Tek da razresimo dilemu.
Kotao radi OK samo mi nije jasno kako da podesim termostat jer sa zadnje strane ima polugu za prebacivanje na kontinuiranu regulaciju i regulaciju sa dve tacke ma sta to znacilo. Da li se neko sretao sa ovom regulacijom i kako to radi?
Posto ti nisu jasne osnove programiranja rada kotla, najbolje bi bilo da pozoves onoga koji je instalirao kotao da sve podesi, ukljucivo i krivu grejanja pa posmatraj taj proces za pocetak.
Da bi samostalno podesvao radne parametre kotla bice ti potrebno i fabricko uputstvo za ugradnju/ podesavanje gde je obicno sve do detalja opisano.
regulacija u 2 tacke u prevodu znaci ukljuceno /iskljuceno (on/off) stanje.
regulacija u 3 tacke, znaci kontinualno (modulisano )upravljanje od 0ff (0%) stanja do on (100%) stanja.
Odabir nacina rada kotla zavisi od ostalih komponenti grejnog sistema, pumpe, mesnog ventila, balansera pritisaka itd.
Takvo često paljenje na kratko daje ugodniji osećaj temperature jer su ti radijatori uvek topli.
Sa paljenjem na termostat (ja to imam) gas radi u ciklusu 5 minuta radi, 20 ne radi. Od tih 20 minuta bar 15 minuta su radijatori potpuno hladni (panelni čelični). A onda se ponovo za koji minut zagreju na 60 stepeni.
Idealno bi bilo kada bi radijatori dobijali stalno jednaku temperaturu vode.
Ne računaj da je to gubitak energije: sva enegija je otišla u gorionik tj radijator.