Mala pomoć,kako se pravilno čisti kotao,da li je bolje čistiti hladan kotao ili zagrejan,sme li da se čisti kotao dok gori vatra.Koliko često je poželjno čistiti kotao.Ako je bitno u pitanju je gusani kotao.
Pravilno čišćenje kotla
Pa dobro tihi kakva je razlika između čišćenja već zagrejanog kotla od loženja i hladnog kotla pa ga naknadno grejati let lampom.
Zdrava logika mi kaže da se smola brže zagreje i sa hladnog kotla lakše spada. To su 2 materijala različitih karakteristika.
Ne kažem da je u pravu, ali moj odžačar sa 30 godina odžačarskog staža tako radi. Meni to ima logike.
Kad vidim kako se oznoji posle 3 sata skidanja ne mogu da verujem da postoji lakši način.
Evo recepta,zapališ vatricu u kotlu sa pola gajbice sitno iseckanih drva i kada se vatra razgori ubaci 2/3 kofe košpica ,može od šljiva ili neke slične.Za desetak minuta kotao će da se usija,nakon toga prihvati se špahne i to je to.
Evo recepta,zapališ vatricu u kotlu sa pola gajbice sitno iseckanih drva i kada se vatra razgori ubaci 2/3 kofe košpica ,može od šljiva ili neke slične.Za desetak minuta kotao će da se usija,nakon toga prihvati se špahne i to je to.
Ova metoda je dobra, samo se čuvaj kuvanja. Visoku temperaturu možeš postići i suvim drvima koja su manje rizična. Još ako uložiš malo strpljenja i par dana ga držiš na npr. 80*C moći ćeš posle četkom da skineš sve.
Saveti su ok i probaću ih, ali bih ja da probam još jednostavnije, pa me interesuje da li (čelični) kotao može da se očisti brusilicom na koju se stavi čelična četka?
Maska za prašinu se podrazumeva.
Koliko znam ti nastavci idu na bušilicu a ne brusilicu
Ima nastavaka i za busilicu i za brusilicu , no nijedan od tih alata nije dobro resenje za ciscenje kotla .
Hvala na odgovoru, ali bi mi značilo i neko dodatno objašnjenje.
Da li bi rad četke možda oštetio kotao ili je nešto drugo u pitanju?
Ne bi se kotlu desilo nista , ali bi efekat ciscenja bio zanemarljiv , a sem toga zicani alati su poprilicno opasni
Kotao se detaljno cisti najmanje tri puta u toku grejn sezone - Prvi put po zavrsteku grejne sezone, drugi put kada pocinju jaki i celodnevni mrazevi i treci put kada zima pocne da gubi na intenzitetu.
Osim toga, kotao se cisti iskljucivo hemijskim sredstvima a nikako grubim predmetima.
Razlozi za ciscenje na opisani nacin i u prema opisanom rasporedu je pre svega radi trajnosti samog kotla.
Uklanjanje nalepa smole, garezi i cadji sa unutrasnjih zidova lozista sagorevanjem je opasno pre svega po one koji to cine jer se tom prilikom razvijaju izuzetno kancerogena jedinjenja /fenolne smole/ a takodje je i opasno u smislu pozara jer smole pri sagorevanju razvijaju prilicno pristojne temperature /minimum 1200 stepeni C/. Nijedan kotlovski /Cr-Ni/ celik ili liv od koga se kotlovi i rade nisu vatrostalni materijali da bi mogli da izdrze te temperature bez ostecenja.
Inace, opsta preporuka je da lozista kotlova treba cistiti ako je temperatura u kotlu 35-45 stepeni C.
Pozdrav,
zanima me koja su to hemijska sredstva za čišćenje kotla?
Ja sam do sada vidio samo onaj prah koji se sipa na žar i zatvore se luftovi i onda sve živo sagori unutra.
Ja nisam koristio bojim se da mi ne progori peć. Inače, imam Termomont 23kW čvrsto gorivo.
Meni odžačar traži da je kotao hladan, a onda brenerom greje smolu i skida je špaklom. Kaže da tako najlakše spada.
Čistim u jesen pred sezonu jednom. Ali ja ložim drva i to popodne u januaru i februaru.
Rekao je da nije odavno tako čist kotao čistio.
Uvek se očisti i opali i dimnjak, naravno.
Dnevno čišćenje pepela i četkom pred svako paljenje se podrazumeva. Ako se preskoči 1 dan onda četka od 50mm ide teško, ako se ne čisti 3 dana onda ne ide nikako i može samo četka od 45mm da prođe.
Kad se loži loše gorivo (a pogotovo mokro) sve je triput gore.