Zdravo svima.
Imam Viadrus U22S, 4 clanka (23,3 kW), grejem nekih 90 kvadrata. Kao ogrev koristim drva i ugalj.
Zanima me, na koliko da stavim termostat da mi pali pumpu? Inace, pumpa mi radi na 1. brzini.
Zdravo svima.
Imam Viadrus U22S, 4 clanka (23,3 kW), grejem nekih 90 kvadrata. Kao ogrev koristim drva i ugalj.
Zanima me, na koliko da stavim termostat da mi pali pumpu? Inace, pumpa mi radi na 1. brzini.
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Jos dva pitanja u vezi sa tom temperaturom kotla.
Ako stavim na 60 ili 70 stepeni zar nece pri paljenju vatre doci do temperaturnog soka kada se na 60 ili 70 upali pumpa i gurne veliku kolicinu hladne vode u vec zagrejan kotao?
Zar nije bolje ostaviti termostat na 30 ili 40 pa da se sva voda ravnomerno zagreje?
Prvo, budi svestan da ce da kasni taj termostat koji pali pumpu 5 minuta, ili pri jakom zagrevanju i 30 stepeni, ako imas termometar na kotlu i na cevi na izlacu- prekontrolisi rad termostata koji pali pumpu.
Drugo, sad izvini sto ovkao pod brojevima, naravno da ce da zeza, zato se i koristti mesni, da malo gurne tople a malo hladne, znaci ako nemas mesni, ukljuci pumu na najnizu brzinu, ali malo i rucno je upali na 70 c u kotlu, da budes siguran, pa neka ga spusti na 60 slobodno, nemoj da se uzdas u termostat koji pali pumpu, bar ne prvi put, pa kada upali stavi termostat za na 60, meni je 55 zbog sigurnosti da neode cas pec preko 85.
trece ova prva dva su po pravilu grejanja, tvoja je livena nemoj da se opterecujes mngo stim, ali mozes da smanjis potrosnju ako nema te smole (to preko 60 radis samo zbog smole i kondeza i nizasta drugo, da bi trajala pec lozis samo vise), takodje na kraju sezone pusti dva dana na preko 80-85 da izgori smola, to ce dosta sacuvati kotao, jer ce do sledece sezone biti cista od kiseline, ili ako se nagomila smola u pola sezone- ponovi (obicno u prelaznom periodu se javlja kada ti za radiatore treba manje od 60 stepeni da zagrejes kucu, ili nalozis samo 2 vatre da zagrejes malo), za dva dana na 85 ili 90 kod mene varenu sve izgori, e sada ajde i neki i majstor neka da sud ovo trece je moje misljenje...
pa po pravilu je 60, al tvoje je livena tako da si ti u prednosti u odnosu na varenu 100 puta, obicno se stavlja na varenu jer nesme da ima nizu temperaturu na peci zbog kondeza, kodnez rastvara supornu kiselinu i ona pojede metal(zato uzimaju jedino gusane, nemaju jako iskoricenje, al ce patku da pojede gus tako brzo, stim sto ce varena sama sebe da odplati manjom potrosnjom), ti ne bi trebao da imas taj problem, tvoja pec je napravljena da traje, po tom pitanju kondeza traje, a ne da ona ima iskoriscenje, znaci moj savet, stavi je na 70 kad podlazes, a posle stavi na 60, mada ako nema kondeza, ako si imao pametnog majstora da pravilno rasporedio radiatore trebace ti samo kad podlozis, pazi da nepopucaju clanci naglom promenom temperature, kada su u minusu pa ih nadzibris, VEROVATNO NEMAS MESNI VENTIL, KAKO NJEGA KORISTIS???
ako ti se pojavi kondez - smola koju nemozes da ocistis, samim tim vecu potrosnju, stavi na 85 i sve ce da izgori za dva dana.....
taj termostrat koristi i u prelaznom periodu kada nije potrebno loziti mnogo, jer radi na pola kapaciteta pa stvara kondez, kad je minus nema potrebe, jer je temperatura u radiatosrima 60 i sva ta skalamerija je nepotrebna,
ali samo dobar mastor i dobro proracunata pec i radiatori i nemas problema, za sve ostalo ti treba vise ogreva i vise skalamerije....
http://www.dzonikom.com/katalog/viadrus.php?act=1#u22