Hidroizolacija kuce iz 1975

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bojan.1989
Bojan.1989's picture
Registrovan dana: 15/10/2020
Postovanje svima,

Odlucio sam da renoviram staru kuću i trenutno tražim nekoga da nam uradi hidroizolacija u prizemlju. To je ukupno 45 kvadrata (hodnik, dnevni boravak, i jedna soba)

U dnevnom boravku i hodniku je beton prilično dobar, ali u jedinoj sobi u prizemlju beton ima dosta neravnina. Je li može da ide kondor preko njega i da se neravnine isprave ravnajucim slojem, preko kojeg će ići parket ili mora da se lupa beton?

Koja je normalna cena materijala + ruku za hidroizolaciju ovakvog projekta?

Jos jedno pitanje imam. Je li istina da je 2-3cm stirodura kao termoizolacija poda samo ‘izolacija savesti’ i da je 5cm pravi standard ako se želi nešto konkretno postići?

Laik sam sto se tice renovacija ali čovek se valjda ući dok je živ. Ali ponekad i ostane glup.. hah

Svako dobro.

tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Da bi ta hidroizolacija imala efekta mora biti spojena sa onom u zidu , inače je varijanta "dzaba ste krečili " . Cena zarove se kreće od 13 e m2 za 2K polimer cementne HI i oko 10 E za 1 K polimercementne . Za kondor i ostalo ne znam

BOSSKE
BOSSKE's picture
Registrovan dana: 13/06/2010
Sto se tice debljine termoizolacije, tj stirodura, svaki pocetni centimetar je dragocjen, stim sto je prvi tako da kazem najkorisniji, i svaki sledeci po pitanju korisnosti ima manju vrijednost, dok se ne dodje do vrijednosti kada svaki sledeci centimetar ima toliko malu vrijednost da nadvisuje cijenu investicije. Sad parafraziram ali recimo da prvi cm izolacije daje 40% izolacije, drugi 30, treci 18, cetvrti 8, peti 1,5, sesti o,5 i tako dalje...

Primejr je da sjednes sto bi rekli na ladan beton, odlah zima samo tako uhvati, e sad poturi ispod 1cm stiropora i odmah se osjeti merak, neka toplina krene...a stavis tablu od 20cm, sumnjam da se osjeti razlika, sem sto je mozda malo mekse...

Doduse tako se racunalo ranije, prije jedno 15tak godina, dok danas vidim da umjesto da materijali postanu tanji, jeftiniji, pristupacniji i efikasniji, mi dolazimo do racunica da treba 20cm stiropora za izolaciju i da je i to, eto na granici, da li je dovoljno ili ne...

Ako imamo zamrzivac u kuci i u njemu max 3cm poliuretanske pjene kao izolatora, koja je po karakteristikama skoro identicna stiroduru, i on efikasno drzi -18 stepeni, a napolju 40 u plusu, mislim da je to dovoljan dokaz kolika izolacija treba.

I stiropor koji je sa pecurkama za postavljanje podnog grijanja je debljine 2-3cm, tako da po meni 3cm je sasvim dovoljno, i nije to izolacija savjesti...ali je svakako 5cm bolje, sad za koliko, mozda jako malo, ali je bolje.

tenzor
tenzor's picture
Moderator
Kad već pomenu zamrzivač zaboravljas da on ima rashladni kompresor koji radi i pravi -18 kad je napolju + 40 . Ali pokazatelj potrebne debljiine poliuretana je stvari malo drugačija . Recimo koliko bi zamrzivač dugo držao minus u sebi a da je kompresor ugašen . E sad sto se objekata tiče malo je drugačije jer postavljac teme ne zida nov objekat nego radi restauraciju pa je ograničen korisnom visinom prostora .
I kod sistemskih ili podnih ploca se daje podatak o ukupnoj debljini tj visini ploce , tako da je stvarna debljina ploce u stvari manja za visinu pečurke . Obicno je to plovina debljina ili manje . No kod sanacije objekata se otvoreno postavlja pitanje ekonomske opravdanosti izolacije poda ka tlu . Dakle koliko god mozete da stavite biće dobro ili dovoljno a već ste graničeni visinom . Kod podnog grejanja je već priča sasvim drugačija jer su tu svako rasipanje toplote plaća , pa je recimo neki kompromis 5 cm +sistemska ploca kao neka vrednost . Inače je preporuka da debljina izolacije bude oko 13 cm .
Debljina izolacije je u direktnoj vezi sa vrstom i debljinom zida , što je zid tanji i lošiji treba više izolacije , ali takodje postoji prag i plafon u toj debljini recimo za zid od giter bloka je 5 cm izolacije premalo , ali je takodje 25 cm previše . Sa 5 cm su gubitci i dalje preveliki , a sa 25 je to bacanje novca .
U svakom slučaju ako ima visine da stavi 1 cm termoizolaicje , onda i nema efekta i ne treba da je stavlja uopšte ali ako može 3-4-5 i to je optimalno u datim okolnostima . Ali ako ide na podno grejanje imaže veće gubitke i povećanu potrošnju .

BOSSKE
BOSSKE's picture
Pa drug moj, i zamrzivac koristi toplotnu pumpu, samo obrnut princip od toplotnih pumpi koje se koriste za grijanje. Izolacija i u jednom i u drugom slucaju sluzi da zadrzi toplotu tamo gdje treba, kod kuce unutra, kod zamrzivaca vani, i u oba slucaja izolacija treba da sto vise smanji troskove energenta koji se koristi za dobijanje energije. I ako zamrzivac sa 3-4 cm izolacije obezbjedjuje da lim sa vanjske stranje ima temperaturu sredine u kojoj se nalazi, znaci da odlicno vrsi posao izolacije, i da su gubici smanjeni na jako mali nivo.

Bojleri recimo bugarsko smece Leov, sa 1cm stiropora kao izolacija kazana, bas danas sam mjerio, u gornjoj zoni ima oko 35 stepeni temperaturu lima, kod mene neki platinum sa 3cm stiropora (poprilicno lose zaptivenog sa gornje strane) je 20,5 stepeni, a ariston koji je zaliven u poliuretan ima 17 stepeni temperaturu gornje zone, i neki bez oznake, mislim da je mebos, sa mineralnom vunom nesto oko 18 stepeni, sva tri mjereno na 17 stepeni temperature plocica, Svi su na ono sto kazu dvojici, sto bi trebalo da je oko 70tak stepeni kazana.

Ne kazem ja, daleko bilo da izolacija ne treba, vec mislim da su inzenjeri debelo predimenzionisali potrebne kolicine izolacije koji su neophodni da bi se veci dio energije zadrzao tamo gdje treba. Isto kad pogledamo recimo kamionske hladnjace, kod kojih je rad poprilicno skup, s obzirom da koriste obicno dizel motore za pokretanje kompresora, usteda svakog litra goriva je poprilicno uticajna, a rasturao sam neke hladnjace i vidim da i kod njih nema nigdje vise od 5cm izolacije u zidovima. Mislim da bi cvaki prozivodjac hladnjaca ustupio 15tak cm debljine zida na racun smanjenja gubitaka i smanjenja potrosnje za odrzavanje zadate temperature.

Ja samo mislim da se debelo neko "odozgo" igra sa ciframa, i ubjedjuje nas da treba krkati mnogo vise izolacije nego sto ima smisla i finansijske opravdanosti.

Ono jes, da stiropor vremenom izvjetri, i da mu se smanjuju izolacione karakteristike, ali bas toliko da lapi, pa i ne bas, ako se dobro zaptije...

tenzor
tenzor's picture
Moderator
Da se igraju ciframa igraju se . A poliuretan 2K je mozda i najbolja izolacija koja postoji . I stirpor jeste dobar izolator ali ima jako mali "fluks " i to mu je glavna mana . Toplotna pumpa je ista samo sto moze da radi u "kontra smeru " , tj princip je isti . Drumski prevoz je u startu najskuplji ali se masovno koristi jer svi troškovi ukalkulišu u krajnju cenu pa mi to platimo. Kod izolacije objekata je ipak malo drugačije , pa je logično da se postavkom izoalcije ipak nešto uštedi , e sad koliko i za koje vreme , ako pričamo u novcu je veliko pitanje . Ja sam dubiko ubedjen da kad se pronadje sistem za izolaciju koji je bolji od sadanšnjeg najboljeg , da će za toliko otići i cena energenata . I opet si na istom . Jedino sa čim nema zajebavanja to hidroizolacija to ili uradiš kako treba ili si debelo omanuo .

BOSSKE
BOSSKE's picture
Hahah, isto razmisljamo. Doduse to i jeste realnost jer u potrosackom drustvu kome i mi pripadamo nije bitno koliko nesto vrijedi, vec kako to da se uklopi u strukturu potrosnje. Zato u titino doba niko nije vodio racuna o izolaciji, jer su energenti bili dzabaka, e onda, hajde da bez ikakvog osnova nakrkamo cijenu energenata, da bi ljudi stedjeli, a stednja se odnosi na to da kupuju preskupe izolacije, da bi manje placali preskupog energenta, sve u svemu svodi se na to da se pravi sto veci obrt. Sirova nafta i gas danas kostaju isto kao i prije 40 godina, saml se ubacila ta umilna akciza i cijena za krajnjeg korisnika je otisla u nebo. Sa jedne strane drzava zaradjuje basnoslovne cifre, narod sirotinja ko sto je i bio, a gomila ljudi radi na poslovima da prodaju skupe stvari kako bi navodno bilo jeftinije ono sto vlastelini bjesomucno zahvataju. I cim postane dosta jeftinije, dodje nova akciza, pa ajmo nove izolacije i tako u krug.
Na zalost narod, ko narod, sta god da mu plasiras, on sve prihvata...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
BOSSKE wrote:
Na zalost narod, ko narod, sta god da mu plasiras, on sve prihvata...

А како да изађе на крај шут са рогатим? Ћути и трпи док трпило не пукне.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..