Dragi majstori,hajde da vidimo ko sta planira i sta ocekuje u 2009.godini...posto je ocito da nam idu teski dani....molim vasa misljenja..
Sta ocekivati u vezi posla u 2009.godini
Postovana gospodo Preduzetnici
po nekoj mojoj proceni (a i mnogih mojih kolega ) u 2009 treba uraditi sledece
1 izbegavati sve "velike " poslove
2 smanjiti broj zaposlenih na minimum ( doprinosi +minimalac =30 000 din iliti 322 e)
3 . ako je potrebno i privremeno prekinuti delatnost
4 .raditi na sitno i za kes avans bar 70 %
jel kako stvari stoje za sada ove godine ce naplata biti najveci problem svima
a kako kod nas kazu "za budale uvek ima posla " :tup :hh :hh
evo ja trenutno cekam naplatu za poslove iz 2008
toliko od mene
Poz svima. Ja imao poslica i ove godine. :hh Jeste sitno ali nije za bacanje. Meni placaju uglavnom redovno. Ko nema novca odmah mi kaze (pre posetka radova) i dogovorimo se kada ce isplata.
ma to na dodjem ti nekako kod mene ne igra...u decembru sam radio filijalu Alfa banke u Backom Petrovcu kod mene preko firme prosistem-inzinjering tim iz Beograda...verujte mi pokajao sam se....trazili dlaku u jajetu,sve sam ispostovao,ali sad kad treba da se plati,te dao sam bgd cene za selo,te ovo,te ono.....kazem onom njihovom direktoru...moj cenovnik vazi i ovde i tamo....to sto je ovo selo to meni nista ne znaci...jaoooj bato....dele na rate,lazu,petljaju,mazu...bruka....od sada cu morati da uzimam avans 98%na pocetku,a ostatak na zavrsetku radova....bruka i sramota!!!
Pa da kucnem u drvo,ova godina je počela kako treba.
Mada sumnjam da će da bude ovakog posla tokom čitave godine.
Cjene repromaterijala nisu još skočile koliko sam očekivao.
Ali sve mi govori da će ubrzo da skoče i to nevjerovatno.
Svakako treba dobro paziti kada se ulazi u posao,
Što reče tenzor avans obavezan...
A nije loše ni ovo od 98%,da se uzima avans...
Ja lično i nisam imao nekih većih problema oko naplate,
ali u ovoj godini će da ih bude svakako.
Ma svi pričaju o toj famoznoj krizi,samo se ne primjeti,još uvijek.
Pa se i narod prepao,pa pažljivije troše novac...
Samo kod nas stambene zgrade niču tako reći preko noći.
Što mi govori da je ta kriza samo izmišljotina pojedinih(nadam se)...
ali pazi druze..prosistem-inzinjering tim je firma koja radi iskljucivo alfa banke ali nije mi jasno kako ljudi rade za njih a nikog redovno ne placaju...ja sam zimus prvi put saradjivao sa njim a...opekao se i vise necu....
Pa znaš kako,recimo kod nas ide na sličan način.
Firma koja ima nekakav renome,ima svoje stalne
firme koje rade za njih.Recimo jedna građevinska firma,molerska ,
stolarska itd...E sad sa njima rade normalno i isplata je regularna.
Naravno te firme dobijaju jače poslove.
Ali sad ako je posao i njima malo sumnjiv,onda traže nekog koga će da levate.Ja sam jedno vreme radio nešto na opštinskom nivou,
što se mog posla tiče,e tu je bilo problema,jedva sam izvukao pare što sam uložio u materijal...Tako je natezanje trajalo dva mjeseca,
Naravno ja sam imao sve uredne ugovore sa svim urednim pečatima i potpisima.Onda sam zapretio da ću da zovem novinare.
Nakon 5 dana na račun je uplaćen ostatak novca...
Poslije sam dobio još jednu ponudu ali nije mi palo na pamet da pristanem na nju.Posle sam saznao da je cifra za taj posao koji sam ja radio pa jedno pet x veća bila...Tako da im nikako nije odgovaralo da to dođe do novinara,pogotovo pošto je to bilo pred izbore...
Srećom da je ta ekipa smijenjena sa položaja,inače ko zna šta bi bilo...
Ali znam onih koji nisu uspjeli da izvuku ni novac za materijal...
Pa kod nas ima ljudi koji su uplatili potpuni iznos za stanove pre 5-6 godina ali još uvijek se nisu uselili u iste.Da ne govorim o izvođačima radova što su tu izvisili,samo tada ko se pobunio...firme su se gasile za noć...A ova godina nosi silu takvih poslova,pa ko koga prevesla taj će i da opstane,to je neminovno...Jer da bi danas opstao moraš da budeš gori od životinje...Ja sam neki dan dobio pitanje da zajedno sa još nekoliko stolarskih radnji,ujednačimo cijene...Samo sam se nasmijao...
I pitao što me to nisu pitali, kada sam tek počeo da radim ovaj posao,tj
kada sam otvorio radnju...
Kod nas ima jedan majstor koji je rodjak predsednika opstine preko zene,radio opstinu dzabe,pa mu sad predsednik nabacuje poslove samo tako...ja im radio moleraj u opstini,naplatio samo materijal i nista....ne verujem vise nikome....ja radim za cash i i samo to me zanima...nema rodjackih veza....prijateljstava i tako toga,samo cash.....
dejane
ako se secas ja te jos u novembru upozorih na te "varijante" i prevare
a ti si se tek sad opeko
pa dragi moji do sad je bilo prevara ali ce tek odsad da nastane haos
zato pamet u glavu i vodite racuna sa kim saradjujete i za koga radite
jer u danasnje vreme je bolje raditi za 10 000 din sigurnih nego za 500 000 din pa da te ne plate
zato pamet u glavu i dupe uza zid
dejane
zato pamet u glavu i dupe uza zid
:hh Koliko se sećam to je recept za zaštitu od side ili AIDS-a :hh :hh
Tenzore,to je na zalost firma sa kojom saradjujem vec duze vreme i nije bilo problema,kao sad.....
Evo i ja da se ukljucim,meni je bogu hvala godina do sada isla kako vidin odlicno,ali je ipak problem sa naplatom! No uzdam se u to da nas zezaju sa ovom krizom da se ljudi malko skupe,nema krize kod nas,mi smo na sve vec navikli nego sada hoce da nas naviknu da stedimo skroz,ali izaci ce i nesto dobro iz ove krize,ovi volovi od nazovi investitora ce puci pa ce nas nekolicina postenih ljudi normalno raditi,bar se nadam!Sretan rad svima!
Pa ni meni ne ide loše ove godine.Priče o krizi su možda malo "napuhane" pa narod živi u neizvjesnosti i čeka a ni sami ne znaju šta čekaju...
Ako bog da to će se smiriti i leće sve na svoje mjesto i počeće radovi ...
Mada ruku na srce mnogi koji su u mom poslu kukaju i ne rade ništa (da li kvalitet i profesionalnost konačno isplivavaju na površinu?)
MNOGO sreće i mnoooogo posla svima želim
Novi sam na forumu,ali smatram za sebe da me 17 god iskustva u raznim varijantama rada na crno i belo cini kompetentnim da diskutujem o ovoj temi.
Drzati kvalitet,izgubiti vise vremena na objasnjavanje predstojecih radova i tako istaci razliku izmedju kvalitetnog i jeftinog rada,drzati se proverenih poslodavaca i raditi manje poslove je moj recept.Pozdrav svima
Do marta sve je išlo kilavo, ali od tada punom parom tri mjeseca ugovoren stalno sada mogu primiti neki posao tek u februaru a i njega sam pola ugovorio.Moje mišljenje o krizi :"pa ljudi mi smo u krizi od 92". Slažem se sa jednim forumašem da jednom i kvalitet , pouzdanost i poštenje mora doći na red dosta je više brate lopova i majstora i mušterija.Za fukaru se brzo čuje ako si na nepoznatom terenu raspitaš se i saznaš za svakog sve .I mene prijatelji zovu kad trebaju radit u mom gradu a nepoznaju gazdu .
pozdrav i dobrodosao,slazem se sa tvojom pricom ali ljudi koji placaju po prirodi slusaju kada je novac u pitanju ali kada ga treba izbrojati ogluve!
:hh
Pa svi su izgledi da će biti posla ali para nikako.radi će se za par pilića, prasića ili već za neke kompenzacije, a niko neće videti žutu banku.Tako mi se čini.Daj Bože da grešim.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..