Htela bih da napravim figuricu sladoleda na tocenje u prirodnoj velicini. Gledala sam po netu i za to najvise koriste masu koja se na engleskom zove Plaster of Paris. U enciklopediji je ovo objasnjenje:
"plaster of paris, Setting a broken hand with a cast of plaster of paris.quick-setting gypsum plaster consisting of a fine, white powder, calcium sulfate hemihydrate (see calcium), which hardens when moistened and allowed to dry. Plaster of paris is prepared by heating calcium sulfate dihydrate, or gypsum, to 120°–180° C (248°–356° F). With an additive to retard the set, it is called wall, or hard-wall, plaster.
Used since ancient times, plaster of paris is so called because gypsum was early used near Paris to make plaster and cement. Plaster of paris is also used to precast and hold parts of ornamental plasterwork placed on ceilings and cornices and is used in medicine"
Zbunjuje me onaj deo o zagrevanju. Da li je to obican gips?
Da li mozda imate neku bolju ideju od cega da napravim figuricu sladoleda, i kako da izlijem fil koji ide odozgo?
To je najobičniji gips, a u englčeskom tekstu koji si priložila piše i kako se proizvodi - dehidriranjem kalcijum sulfata na temperaturi od 120 do 180 stepeni.Pariski malter se naziva po tome što je što je najpre korišćen u blizini Pariza, za spravljanje maltera.Eto to je ukratko prevod teksta koji je priložen.
Inače gips je nastao, prema predpostavkama pre više od 200 miliona godina, a ovo je hemijska formula CaSO4 x 2 H2O.
Na ostali deo pitanja ne znam odgovor, jer ja ne umem ni pravi sladoled da napravim, a kamo li od gipsa.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..