Zna li mozda neko kako ustirkati na domaci nacin stonjak itd?Hvala unapred...
Štirkanje heklanih miljea?
Ja uvek sa brasnom i vodom stirkam i bude bas cvrsto i bez problema se pegla, sa secerom hoce od pegle malo da pozuti. Jos bolje je koristiti umesto brasna gustin. Ja stavim otprilike vodu da zavri pa u to ukuvam kao puding pripremljeno brasno ili gustin. Paziti da ne bude suvise gusto nego onako kao masa za palacinke. Staviti heklane stvari, malo da odstoji, pa malo iscediti i rasiriti da se susi.
cao sloki i hvala za recept,moracu i ja da ga isprobam...
Nema na cemu, probaj, a sva je tehnika u praksi. Kada nekoliko puta tako stirkas vidis kako je dobro i dok osetis gustinu.
Zaboravih da kazem ako se skuva gusce slobodno se moze razblaziti sa malo vode, ali ipak ako je pregusto onda se naprave grudvice koje onda procedis na klasicnu cediljku i stirak je gotov!
Ja koristim brasno ali ne pravim toliko gustu smesu, vec stavim odprilike 2 kasike brasna na oko 2 litra vode, prokuvam i super se ustirka. Mada ne bude bas onako skamenjeno ali ja i ne volim tako. Pa ko kako voli nek izvoli.
...hvala puno svima na odgovorima probacu ja to sve ....
Da li moze da se ovako stirka i konac u drugim bojama, osim bele?
a svi nekako govore "od prilike" toga toliko od prilike toga ovoliko...jel zna neko tacnu mjeru koliko cega se stavi sta ako imam veliki stonjak pa zelim da ga ustirkam pa treba da stavim koliko cega a neznam recimo jer tako nisam nikad stirkala a voljela bi probati ?
a svi nekako govore "od prilike" toga toliko od prilike toga ovoliko...jel zna neko tacnu mjeru koliko cega se stavi sta ako imam veliki stonjak pa zelim da ga ustirkam pa treba da stavim koliko cega a neznam recimo jer tako nisam nikad stirkala a voljela bi probati ?
Da li moze da se ovako stirka i konac u drugim bojama, osim bele?
Može sve da se štirka dobrom smešom! Brašno nikako nije dobro rešenje za štirku- ostavlja tragove i PRAVI TESTO, koje se teško istera iz finog rada! Gustin je bolji ali, iskreno, fabrička štirka je toliko jeftina i kod nas lako dostupna (pa i razni "stiffen-eri" napolju) da je najpametnije igrati se s njom. Prvo je savršena za radove u raznim bojama (ne ostavlja nikakve tragove), drugo, rad ostaje krut i više od jednog pranja (s malo umanjenom čvrstinom ali, u krajnjoj liniji, može se malo "doštirkati" kod narednog pranja) i najbolje je rešenje za radove kkoji nakon pranja idu pod peglu (ne stvara se testo)!
Za najčvršće štirkanje, ja fabričku štiru uglavnom razvodnjavam 1:1 (voda:štirka). nekad se može poprskati deo već osušenog rada i jačom otopinom. Za izravnavanje i izvlačenje oblika, rekla bih da nema potrebe stavljati preko 1/3 štirke.
Pljoska, mislim da ćeš u Kanadi lako naći veliki izbor Stiffenera ("FELT STIFFENER", "HAT STIFFENER") za filc ili ručne radove, većinom ih prodaju u spreju (radnje široke potrošnje, radnje koje prodaju šešire, drogerije...). Na njima postoje "straightforward" uputstva ali, sudeći prema nekom ljudima koje poznajem i koji su takve kanaCke proizvode koristili da učvršćivanje filcanih radova i heklanih korpica (dakle, kada treba da bude čvrsto kao da nije heklerj), savet je da dupliraš dozu. Za samo oblikovanje rada, preporučena bi trebala biti dovoljna!
Uglavnom su u spreju i veće boce koštaju otprilike 9-10$ . Verovatno ima i jeftinijih!
da imam ja to kupila sam ali nije bas nesto tj ne ustirka onako fino ko kod nas se sto se radilo.ja se sjecam moja mama je stirkala sve to na domaci nacin ali u tom periodu me nista nije zanimalo kako se sta radi bila sam jos klinka hvala puno svima na iscrpnim odgovorima divni ste svi ...pozdravljam vas puno i saljem milion pusica
zdravo koleginice i vama svima drugima da vam kazem bolje je napravi stirku 2zlice velikebrasna ali ne prepune sa sa 4kub vode stavi u mikser dobro izmesati pa onda prokuhati pa onda staviti u 2l mlake vode i stavi heklani stolnjak pola sata da stoji u vodi i onda ga isjedi i protresi dobro i kad peglas rasirti dobro i stavi onda veliku gazu pokvasena vodom icjedeno dobro i onda peglaj tako ce biti puno ljepsi bilo sta da peglate stavite pokvasenu gazu tako cuvate sve materijale i odecu ali stirku nemojte koristiti stalno jer kvari konce nadam se dasam vam pomogla malo pozdrav svima samira iz hladne syrije :ahaha :ahaha :ahaha :ahaha :ahaha ps kuhati stirka samo 10minuta :ahaha
hvala vam samira hvala puno svima divni ste
evo ja znam na domaci nacin-mozes ovako:u zavisnosti koliko zelis da ti hekleraj bude ustirkan uzmes i prokuvas koliko vode toliko secera,moja bi baba rekla mera ti je koliko-toliko...hi hi hi. ako hoces da se manje ustirka stavis na meru vode pola mere secera...
malo se prohladi i u to umocis hekleraj,kad se ocedi prepeglas preko krpe(da ne zeznas peglu) ili ga rastegnes i to ti je to,tako sam ja one moje ukrase.
A postoji i varijanta sa brasnom i vodom koje se isto kuva ali nisam to probala i neznam kako tacno ide receptura,pa malo pricekaj mozda se jos neko javi...puno pozdrava...