Prepravka alata na baterije za rad na 220V

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Sale-VS
Sale-VS's picture
Registrovan dana: 24/03/2013
Sledeći savet sam izvadio iz jedne druge teme od Genijalca Smile
" Praktičan savet: ... preraditi na ispravljač. Ne bacajte kućište za baterije. Izvadite baterije, pa na kućištu napravite konektor ... Preko kućišta povežite kablovima preko osigurača na odgovarajući ispravljač. Pazite na polaritet! Bez obzira da li je napon 12, 14 ili 18V minimalna struja ispravljača ne sme da bude ispod 5 A. Poželjno je 10, ili više. Kao što čovek reče ni 20 ne bi smetalo, mada nije neophodno. Dobar Grec bi Vam trebao za tu struju. Naročito za duži rad i za veća opterećenja. "

Hvala na savetu ! Ali ne bi bilo loše još malo pomoći: da li za to može da se koristi npr. neki od onih univerzalnih punjača za lap topove, pošto oni mogu najlakše da se nađu i kupe ?
Npr: Univerzalni kućni punjač za laptopove u kompletu sa 8 adaptera za razne vrste laptopova i sa izlaznim naponima od 12/15/16/18/19/20/24 volti koji se podesavaju sa kliznim prekidacem. INPUT 110V-240V 1.3A MAX / OUTPUT 12/15/16/18/19V-4.5A MAX.
Da li bi to moglo da posluži ? Ili možda neko ima ideju gde bi tako jak ispravljač mogao da se nađe i kupi, a da ne bude preterano skup ?

Maajstor
Maajstor's picture
Registrovan dana: 19/10/2011
pa onda ti je isplativije uzeti pc napajanje jer ono na izlazu od 12v može dati i više od 20 A siguran sam da se može naći jeftinije od tog punjača za laptop
ili ako nađeš transformator od neke stare linije ili neki punjač akumulatora sekundar transformatora po potrebi možeš i premotati. teško je naći jači ispravljač za male pare jedino možda u oglasimi ili na buvljaku

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

Sale-VS
Sale-VS's picture
Registrovan dana: 24/03/2013
Meni treba konkretno izlazni napon od 18 V, za Einhell šrefilicu. To PC napajanje daje izlazni napon od (mislim) 12 V, a ja se baš ne razumem mnogo u elektroniku, kao i dosta drugih koji imaju slične probleme, tako da premotavanja, prepravke itd baš i nisu za nas :?:
Inače, cena ovih univerzalnih punjača je u internet prodavnicama od 900 dinara pa do kolko hoćeš. Te cene 1000 - 1500 su ok, ako bi sa tim rešili problem i alat ostao upotrebljiv, jer inače ako mu je crko punjač ili baterija ... šta ostaje nego da ga bacimo (ako se neko kao ja ne razume u elektroniku).
Ako su ovi punjači ok, onda bi trebalo samo spojiti žice na + / - preko adaptera, što ipak ne bi bio problem čak ni nama Smile
Ipak bi nam trebao savet nekog iskusnijeg, da li je to moguće tako odraditi ?

Jovke
Jovke's picture
Registrovan dana: 23/06/2013
Ispravljač mora da izdrži maksimalnu struju koju mašina može da povuče. Kolika je maksimalna snaga te Einhell šrafilice, trebalo bi da piše na njoj?
Većina ispravljača koja se prodaje kod nas ne može da izdrži opterećenje za koje je na njima napisano da može, jer su uglavnom kineski (čak i oni koji izgledaju kvalitetno).
Najbolje rešenje je naručiti transformator u firmi Trafco (www.trafco.rs) sa vrednostima napona 18V pri maksimalnoj struji i struje u zavisnosti od maksimalne snage mašine.
Zatim u prodavnici elektronskih delova kupiš univerzalnu kutiju, kablove i konektore, grec spoj u obliku jednog kola, elektrolitski kondenzator i osigurač sa kućištem.
Grec i kondenzator isto treba dimenzionisati prema šrafilici.
Sve to se spoji i dobije se savršeno napajanje za šrafilicu. Ovi svi delovi su malčice skuplji nego da se kupi gotov ispravljač ali je kvalitet vrhunski i trajaće večno.
Što je najbitnije, može neograničeno dugo da radi na maksimalnom opterećenju.

Ako ne želiš nešto pouzdano i kvalitetno onda kupi neki ispravljač u radnji koji otprilike zadovoljava vrednosti napona i struje, pa kad otkaže kupuj novi.

branimir
branimir's picture
Registrovan dana: 13/08/2009
Jovke, veoma korisna informacija u vezi firme Trafco, zatrebace mi.
Inace kada se pravi u sopstvenoj reziji, uz malo jaci trafo moze se napraviti
da pokrece vise baterijskih alata,a narocito u kombinaciji 5 i 12 volti.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.