Potrebne iformacije za Meuser strug iz 1956 godine. BASH SVE INFORMACIJE.
strug MEUSER iz 1956.
Nikakve ti informacije ne mogu dati ali ti mogu reci da .....sam...... uh...... malo ljubomoran. Ovako sa ovih fotografija, nimalo lose ne izgleda nakon svih ovih godina. Gotovo da sam siguran da ce te posluziti jos mnogo mnogo godina. Kad god ga upalis sjeti se da neko na ovoj strani svijeta slusa kako taj motor radi.
Sa srecom i sve najbolje.
Ako je takoooooo, onda evo josh slika sa duplerice...
Svaki dan ga pali jedna Majstorchina ( sa velikim M ) od 80 leta i jedan drugome ne daju da zaribaju... Samo shto majstor ima zelju da nabavi od njega neku knjizicu, sa nechim... neke tablice... norton... tako nesto... Neko mu ih ukrade pre i hi hiii godina, a njega i dalje mori shto je vishe nema. Kao da mu bez te knjizice mashina nije kompletna... Mnogi obecavali da ce mu naci, pa rekoh, 'ajd i ja da pokusham...
ne mogu da vjerujem 2 čitava sata sam tražio o ovome strugu informacije,ima tu svakakvih MEUSERA ,ali ni jednog vezanog za ovu mašinu ,.
nortonove tablice su vezane za prenos na samom pogonu struga .i ako se dobro secam a nisam siguran trebalo bi da su univerzalne za svaki strug koji ima pun norton ili polunorton
to ti je nortonov prenos i komande od njega nadji neku stariji udzebnik iz strugarske struke tamo imas te tablice
Imam slican strug iz 1953.Tablice se lose vide pa nisam siguran da ce uspeti fotografisanje. Kada dobijem malo slobodnog vremena pokusacu da ih fotografisem.Ukoliko ne uspe preostaje da se rucno prepisu.
Kovac, sreci nema kraja ! :n Slikaj samo par strana da vidimo da li je to TO.
Vasiooono, javi se !
Brate,imas srece za onaj strug,ja sam kupio isti model iz 1964.U veoma ocuvanom stanju godine na njemu se ne poznaju.
I mene interesuje ista problematika sve sto budem saznao u vezi njega javicu ti.Tebe one kombinacije interesuju za rezanje navoja.Cini mi se da sam preko interneta nasao da moze da reze navoj do 56mm i korak do 7mm.Ima oba navoja whithvorth i metricki.
evo ti moj mejl pa se cujemo
[email protected]
Samo mi reci,posto strug jos nisam doterao u garazu nije mi tu pri ruci u gradu je,koji je bese opseg obrtaja koji je najmanji broj obrtaja a koji najveci?(ne znam napamet)Sta pozadi na motoru pise od koliko kilovata je?
navedi mi sve obrtaje koje ima,kao i pomake.
Ono sto ja znam je sledece:
glava fi200,otvor u glavi fi 42,rastojanje siljak-glava do 1000mm.
Fi koji se moze obradjivati je do fi 320.
bez skidanja parceta sina.Morze konus u konjicu je MK3.
Koju vrstu ulja si sipao u njegovu menjacku kutiju?
Sipa se hipoidno ulje SAE90 standard.Obicno motorno je retko i nije tako dobro mazivo kao ulje za menjace SAE 90.Pa sad ti vidi da li je jeftinije da mu menjas menjacko ulje na 5 godina ili da mu menjas zupcanike i lezajeve.Sine mazes istim tim uljem pa prebrises.Strug ce ti uvek koristiti ako ga odrzavas.
ne znam da li si se snasao za dokumentaciju o strugu,imam takav strug vec pet godina kao i tehnicku dokumentaciju ali na nemackom jeziku vrlo sam zadovoljan sa strugom, ako moze to da ti pomogne kopiracu ti i poslati
Molim te posalji mi tu dokumentaciju mnogo bi me interesovalo,nema veze sto je na nemackom jeziku.
Snaci cu se nije problem nikakav,daj sta imas.
Hvala na svakoj informaciji
Ja posedujem isti strug mauser,godina proizvodnje nepoznata,sve tablice poseduje i sve se dosta dobro vide,ako niste dobili,javite se pa cemo vam proslediti potrebne slike tabela!Moj strug je malo bucniji,pa me zanima da li je i vas?Ocekujem vas odgovor!
Tehnicke podatke koje ja imam postavio sam na link http://rapidshare.com/files/199274569/strug_mauser.rar.html odnosi se na poluge (rucice) koja se za sta koristi, gde se vrsi podmazivanje,koje ulje za koju menjacku kutiju i kolicina ulja,...
Sto se tice buke i moj se cuje to je tako kod starijih modela, moj je iz 1957. do pre pet godina, tj dok nije dosao kod mene nije zapeo u gvozdje radio covek samo mesing i drvo.
ja imam jedan nemački mislim da je i stariji polunorton ali na njemu još stoji tablica pa ako sam od koristi učiniću što mogu a sada ću da pokušam da ubacim sliku. Njemu se ubacuju zupčanici sa strane ali meni to nisu od koristi.
evo slike
Tema je prilično zastarela(mada je strug relativno mlad).Čoveku treba tablica položaja ručica za narezivanje navoja i puževa različitih koraka nožem.Po meni ta tablica je bitna,koliko i oznake na ručici menjača automobila.Svaki iole iskusan strugar će lako naći korak pomoću češlja pa čak i bez njega.Bitno je da u norton-kutiji sve fercera.
Ovaj strug ima razne mogućnosti:rezanje metričkih navoja,colovnih navoja,rezanje puža(korak puta pi) i jednu zanimljivu stvar koju nema strug Potisje-Morando rezanje colovnog puža(takozvani" diametral pič")
jeste da je stara tema, ali slikacu tablicu i polozaj rucica na mom strugu, isto ima pun norton, mozda bude od pomoci
evo je i tablica, nadam se da ce moci da se procita, slikao sam je iz vise delova da bi bila preglednija, inace metricki navoji na ovom strugu idu od 0.25 do 24 mm, a ima i colovne, itd...
Zastarela tema boga mi ali se tice struga Meuser pa me zanima od iskusnijih clanova misljenje o ovom strugu
http://www.kupujemprodajem.com/Nemacki-strug-MEUSER-39637108-oglas.htm?f...
Evo jos fotki. Ako se nekome javlja?