Vredi li za PWS 720-115 dati oko 6000 din (nije bas sest, li nije ni daleko od toga) :tup
Ugaone brusilice Bosch
E sad jeste nezahvalno preporuciti nekom brusilicu a pogotovo marku
Ali ipak bih se ja odlucio za Metabo W 6-115 . A cena je oko 6500 din a u profi klasi i jos uvek je made in Germany .
Nije losa, ali , za te pare moes naci i makitu fi 125,
pozdrav
Marko
Tenzore
kad vec pomenu Metabo, koja firma je uvoznik njihovih alata, neki link ili sl. Prijatelju treba testera za gerovanje alu stolarije. Nasli smo cene za druge proizvodjace ali za metabo nista. Jel zna neko mozda da preporuci neki model za hobi upotrebu? Ima jeftinih (12-2000) ali im je testera 250mm a treba mu bar 300mm a ono su paprene.
U potpunosti se slazem sa Tenzorom.Zeleni Bosh i Metabo se ne mogu porediti a ako jos nema neke razlike u ceni.....bez razmisljanja Metabo.Ja je imam i prezadovoljan sam
Uvoznik i zastupnik za Metabo je OVDI
Bili smo u njihovim radnjama u Nisu, bas kod njih su te jeftinije a male. Provericu opet. Hvala.
Molim ,i drugi put :roll :roll
Kod nas je i Metabo made in china...
Ono sto sam vidjao po ZR je jos uvek made in Germany ali ko zna mozda su stare zalihe . A zadnji komad alata od Metabo-a sam kupio prosle godine . I to veliku brusilicu ,uzeo sam najveci i najjaci model i PREZADOVOLJAN sam
... HVALA SVIMA NA SAVETIMA ...
Nego pri koriscenju brusilice, npr za doterivanje alatnih i drugih visokougljenicnih celika, da li treba predmet hladiti vodom kako bi zadrzao svoju cvrstocu ili ga pustiti da se na vazduhu sam ohladi??
Sve zavisi sta se radi,da li je komad koji se brusi stegnut ili se drzi u ruci.Kada se ostre burgije ili strugarski nozevi bilo stirije ili vidije normalno je da se hlade vodom.Obicno posuda sa vodom stoji kraj tocila i dok se ostri hladi se vodom.Sta mislis koliko bi trajalo ostrenje ili preostravanje alata kada bi cekao da se hladi na vazduhu.Normalno mora se voditi racuna da se pri ostrenju alat ne pregreva mnogo tj.da ne menja boju ali ponekada kada se zuri ni to nije presudno.
Mozda bi pravo pitanje trebalo da bude ako se predmet ugreje usled rada sa brusilicom da li se na toj tempereturi mogu desiti odredjene promene koje bi dovele do kaljenja ilii opustanja tog predmeta u nekoj znacajnoj meri?
Zavisi od temperature, verovatno da u nekoj meri menja strukturu ali sigurno ne bitno posto brusilica ne moze preterano da ugreje materijalako se koristi normalno tj.niko nece sad da ne znam koliko brusi i greje materijal koji je potreban kao neki alat.Ako bi se ispitivala tvrdoca verovatno da postoje neke promene ali to je vec visoka skola tj.morao bi neko ko je strucan u toj oblasti da detaljnije objasni.U svakom slucaju ako polako citaj normalno radis sa brusilicom neces bitnije da ugrozis sastav materijala.
Moja najtoplija preporuka je PERLES brusilica 710W, profi varijanta po akcijskoj ceni u Merkuru od 5299,00 din.
Da ne otvaram novu temu nasao.
Nasao sam na netu brusilicu GWS 580 BOSCH, za nekih 4700 dinara, to bi trebalo da je profi alat, Pa me zanima da li je neko imao prilike da je koristi i kakva su iskustva?
Trenutno sam ostao samo na jednoj maloj brusilisi (GWS 7-125 i služi me dobro za rezanje).. Hoću da kupim još jednu ali jaču. Treba mi za brušenje varova i skidanje korozije lončastom žičanim četkom. Sve to namenjeno lakoj bravariji, HOP profili manje veličine. Planirao sam GWS 1400 ali se mislim da nije prejaka. Da li ima potrbe uzmati nju ili ići na manju GWS 1000. Zašto je toliko mala razlika u ceni (samo 600dinara) između GWS 1400 i GWS 20-230.
Ако планирате и жичану четку, а већ је у плану и брушење варова онда бих се ја пре определио за снажнију брусилицу, мање ће се грејати.
Nijedna brusilica nije prejaka . U svakom slučaju mala brusilica od 1200 ili 1400 W je ozbiljna mašina obavezno sa potenciometrom zbog upotrebe lamelnih diskova , četki ...Što se cena tiče ona zavisi od mnogo faktora recimo GWS 1400 je jedna od najačih u klasi a GWS 20-230 iz donje kateorije svoje klase i zato je mala razlika u ceni .Usput i Bosch menja šifre i oznake proizvoda na globalnom nivou pa ima i mnogo alata na rasprodaji (sa starim ) oznakama . Sad je još galimatijas , nove i stare oznake plus još i Heavy duty serije . Ako planiraš da koristiš četku onda duplo pamet u glavu . Četka neka bude firmirana recimo Pferd , dobra zaštita ruku i tela , rukavice kožne , vizir za lice . Ja lično izbegavam četke kad god mogu , a kad moram obavezno na niskom broju obrtaja uz debelu zaštitu .
E da
GWS 1400 nema mogućnost regulacije broja obrtaja. Da li to znači da obavezno gledam neku drugu ako hocu četke da koristim?
Не би било лоше послушати Тензоров савет у вези са потенциометром. Ипак, искуство много значи, као и напомену о заштитним средствима.
Iskustvo od vadjenja zalomljenih iglica tj delova četki iz butine i drugih delova tela . Četka je vrlo opasna alatka iako tako ne deluje , ali loša četka na 11-ak hiljada obrtaja je katastrofa u najavi . Pride i ne skida rdju ili nečistoću već je uglačava . Kvalitetna četka se lako prepozna jer skida i čelik i lete varnice . U današnje vreme kad imate i lamelne diskove i diskove za skidanje boje , rdje , za grubo i fino poliranje , potreba za četkom praktično i ne postoji .
Generalna preporuka za malu brusilicu bi bila bar 1000 w , potenciometar a firma i nije toliko bitna ako se radi o profi alatu .
Добра опција је и угаона бушилица.
Za šta bi služila ta bušilica ?
Јако користан алат, па и да се стави четка.Највише користим за чишћење роштиља (гусана је решетка).Лепо послужи и код полирања, и још још још.
Pa već smo se "složili " da je četka prevazidjeTa . Ja gusanu rešetku na roštilju čistim na vatri lepo da pobeli . Ipak je brusilica potenciometrom mnogo funkcionalnija alatka
Sad se razmišljam da uzmem malo slabiju ali sa regulacijom na primer GWS 9-125 S 125 (trenutno na akciji je 10430dinara).
Što se tiče upotrebe zaštitnih sredstava tu sam jako rigorozan i nema problema. Kad malo bolje razmislim nije mi nešto ni preterana potreba za lončastim četkama...
Тензоре, јесте да није тема, и ја чистим на ватри али повремено се пере са средством за скидање масноће па стајањем за неко време ухвати се мало рђе те четка добро дође.Ко се бави намештајем угаона бушилица је преко потребан алат.
@histerezis to je vrlo solidan izbor brusilice
Vredi.Nije model za profi upotrebu,ali ipak je kvalitetan komad alata.