Poštovani forumaši možda je naziv teme malo rogobatan ali muči me sledeće. Pre neki dan sam krenuo u reparaciju nekog starog noža i uspeo sam da uništim 4 burgije da bih probušio 2 rupe na sečivu. Pri tom burgije su Beta, Bosch i Kern (nove/nekorišćene) i sve sam uredno hladio tečnošću predviđenom za te svrhe. U pitanju su rupe fi 6 i prosto nemogu da poverujem koliko je to moćan čelik (da dodam da sam u tu svrhu koristio stubnu bušilicu). E sad! Da li je neko od vas imao sličnu situaciju i kako je rešio? Čime bušite i čime podmazujete? Da li da tražim neku specijalnu burgiju? Skupo me koštao ovaj poduhvat jer sam koristio vrhunske burgije i zainatio se da završim bušenje neračunajući da su mi skuplje burgije od celog noža ..
Hvala unapred svima..
Bušenje sečiva pod oznakom "Stainles steel"
Samo ti mogu reči ono šta sam i ja čuo (nisam probao), malo zagrijati dio koji bušiš.
ognjeni ti sve rekao
Aj' i ja da dodam ono najnosnovnije.
Nemoj odmah da busis najvecom burgijom,, nego kreni sa najmanjom ( recimo 1 ili 2mm) , pa prosiri sa vecom i na kraju najvecom.
Noz se prvo busi pa se posle toga kali na neku tvrdocu od 57-59 rokvela e sad ti je jasno zasto tesko ide. A ovo sa manjom burgijom pa vecom nece da pije vodu jer se u tom slucaju griju samo mali dijelovi "ivice" burgije koji su tanki i onda se lakse deformise, nego ti probaj kako je Ognjeni naveo manji ugao i manja brzina i trebalo bi da ide. Nije ko obicni flah ali ipak ide.
U svakom slucaju, izgleda je celik noza odlicnog kaliteta. Eto utehe
Ovo sa manjom ka većoj burgiji sam probao i to nepije vodu..U pravu je Ozzyy..
Probaću ovo što Ognjeni napisa ali ću morati onda iz ruke da bušim.. Ova moja stubna nema opciju redukovanja obtaja a o glodalu nema govora-onda bi me tek skupo koštao nož ..
Hvala svima na odgovorima..
Treba jako mali broj obrtaja i manji leđni ugao pri oštrenju,dobro stegnut komad a možda ponajlakše vidia glodalo(izjedina)...
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/