Pomoc oko tig zavarivanja Kemppi minarc 150

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
majstorli
majstorli's picture
Registrovan dana: 31/10/2013
Ako mi netko moze reci zasto prilikom zavara inoxa tig postupkom volfram stalno bljeska,zazari se...?
To se desava kad varim u čosak gdje jedva volfram dohvati.Uvukao sam volfram maximalno i opet isto!Ja sam samouk varioc pa molim nekog iskusnog da mi pomogne.
Volfram je crveni na - polu.

zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Nisi dovoljno opisao problem. Tokom TIG zavarivanja, vrh volframa ostaje uzaren, tj crven. Otprilike isto kao volfram vlakno u klasicnoj sijalici. Kada se sijalica upali, vlakno se uzari i postane crveno ili koju vec uzarenu boju ima. Poenta je visoka tacka topljenja volframa, tj ne smeta mu tolika temperatura luka, ali boju menja i kod TIG-a i kod sijalice.

Sta znaci da "stalno bljeska" ne razumem, kada se upali luk ne bi smeo da bljeska tj da pali i gasi luk. Ako pali i gasi luk, nesto je do tebe.
Nisi rekao ali pretpostavljam da pustas gas. Inace mi imamo taj aparat i to je REL aparat, a TIG je vise onako usput, na dodir, sa brenerom sa ventilom, nije klasican TIG.

majstorli
majstorli's picture
Ma tako izgleda kao da se stalno pali volfram.Kad zavarujem dva komada koja su npr.sastavljeni jedan uz drugi onda ide dobro a kad moram u čosku onda kao da volfram probija sa strane kao svjecica na motoru.Probam uvuc volf. maksimalno tj. jedva diram cosak i opet isto.Šoba je broj 5 da sto blize mogu prici čosku.I kad tako uvucem volfram onda ne vidim sta radim.
Znaci kad zavarujem u čosku krene var i onda pocme da bljeska ne mogu gledat kroz masku koliko to bljesti.Vari i bljeska.Gledam na youtub i cini mi se da oni nista bolje od mene ne zavaruju.Ali kod njih nema takvog problema.
Ne znam kako da objasnim sta se tocno desava.Luk se ne gasi nego dok gori nesto bljeska kao da se ponovo pali a ja lijepo drzim volfram tocno u čosku i ne dodiruje materijal.

zoran_i
zoran_i's picture
Iskreno nisam razumeo tacno sta se desava. Mogu samo da probam da nagadjam.

Prvo, maska ti nije dobra, tj tebi se cini da bljeska wolfram, a u stvari maska ti "otvara". To se desava kod losijih samozatamnjujucih maski. Neke maske nisu dobre za TIG, ali su zato vrlo jeftine. Rekao bih da je ovo sto se tebi desava, cest je slucaj.

Drugo, wolfram pravi luk po najkracoj putanji, pa kada radis unutrasnji ugaoni spoj, ti zelis da luk bije u sam cosak... ali wolfram je blizi donjoj ili gornjoj ploci, tj u idealnom slucaju ako je udaljen "x" milimetara od donje i gornje ploce, rastojanje do coska je 1.41 puta "x" (dijagonala kvadrata je jednaka koren iz dva puta stranica kvadrata). Zato luk baca na blizu plocu, bilo gornju bilo donju, pa kada pomeris wolfram, on opet bije po najblizoj putanji na ploce. Doduse ovo je tipican problem kod zavarivanja unutrasnjeg ugaonog spoja kod aluminijuma, i ovaj spoj je ranije trazio vrhunsko majstorstvo zavarivaca, cak su postojali i tajni trikovi kako ovo prevazici. Kod celika je vec luk daleko stabilniji, ali ako si pocetnik pa drzis dug luk, a ruka ti drhti, mozda je ovo problem kod tebe.

Nesto vise ne bih umeo da kazem, morao bih da vidim, sta se desava pa da shvatim. Ako si iz BG, mi imamo bas taj model aparata (generacija pre ove najnovije), imamo i brener sa ventilom i gas, pa ako hoces, svrati na 5 minuta, ili ponesi aparat pa da vidimo sta se radi.

Goranns
Goranns's picture
Registrovan dana: 09/06/2011
i ja bih rekao da mu maska otvara,zakloni senzor i eto tog bljeska

majstorli
majstorli's picture
Sve je moguce ali maska radi dobro kad zavarujem npr.dva plosnata lima iste debljine i prislonjeni jedan uz drugi.Probat cu sa obicnom maskom oa cu vidjet sta se desava.Zavaruje dobro kad dva lima postavim kao slovo A i zavar ide gore po vrhu.Hm,mislim da je problem kad se radi u čosku.Kako to da drugi nemaju taj problem.Dali aparat koji ima Hf paljenje a ne kresanje moze imat problem sa čoskom kao sto je slucaj kod mene?

zoran_i
zoran_i's picture
majstorli wrote:
...Kako to da drugi nemaju taj problem.Dali aparat koji ima Hf paljenje a ne kresanje moze imat problem sa čoskom kao sto je slucaj kod mene?

Imaju i drugi isti taj problem sa maskama i to cesto. Cak i sa najboljim maskama ponekad ima problema sa TIG zavarivanjem. Razlog je gore naveden, zaklanjanje senzora. To je recimo i jedan od razloga da pri zavarivanju cevi u kotlovima TIG zavarivaci uopste ne nose samozatamnjujuce maske (drugi razlog je taj sto je tamo tesno, a maska budzasta, pa ne mogu da uguraju glavu sa maskom u mali prostor). Oni preferiraju kozne maske, sa stalnim zatamnjenjem.

Zato je i smisljena maska koja ne zatamnjuje pomocu optickih senzora, vec pomocu detekcije elektromagnetnog polja. Cim se upali luk, detektuje se elektromagnetno polje i maska zatamni.

Probaj sa obicnom maskom, pa ces uociti razliku.

Sto se tice razlike izmedju HF paljenja i kresanja, pa prvo utvrdi da li je problem do maske, a sama razlika izmedju ta dva nacina je verovatno i tebi jasna.

majstorli
majstorli's picture
Hvala,hvala,hvala i 100x hvala
Maska je problem!Kineska.Danas pokusam sa obicnom maskom i zavarujem BEZ PROBLEMA. E toliko sam se napatio i napljucko varove a sad zavarujem kao profesionalac.Hvala jos jednom.
Jel se mozda moze maska popravit?
Mozda to radi na baterije pa su loše ili...

zoran_i
zoran_i's picture
majstorli wrote:
...Jel se mozda moze maska popravit?

Prakticno, ne moze se maska popravljati. A inace, taj problem sa losim senzorima, losom osetljivoscu, losom brzinom zatamnjenja i drzanja zatamnjenja je jasan. Kada kupujes samozatamnjujucu masku, proveri da li je namenjena za TIG i pulsni MIG. Mozda je maska OK za REL i bravarski MIG, ali kada se radi sa TIG-om i pulsnim MIG-om, gotovo sve jeftine maske su neupotrebljive jer otvaraju tokom rada.

Sa druge strane, i kod najboljih maski se desava da se blokira senzor, prosto linija koja povezuje luk i oci, nije ista kao linija koja povezuje senzore i luk. Ako je ova druga linija zatvorena, npr zbog toga sto soba zakloni luk, onda ce i najbolja maska otvoriti. Vec sam rekao, u tim slucajevima, kada se glava cesto naginje, kada se radi u snopu cevi, kada se pistolj okrece, narocito oko cevi, jedino sigurno resenje je maska sa elektromagnetnim senzorom.

Inace, sve maske, priznavao to neko ili ne, rade na principu baterija+fotocelija. Kada se luk pali, baterija daje struju filteru da zatamni, kada se luk uspostavi, baterija se iskljucuje iz kola, a fotocelija se napaja svetloscu luka, i daje struju filteru i dopuni bateriju. Pre ili kasnije posle dosta takvih punjenja i praznjenja baterija oslabi. Mozda su i kod tebe baterije oslabile, a tada je potrebno baterije zameniti, ako je to moguce. Kod starijih maski, baterije su bile zalivene i hermeticki zatvorene, sa izgovorom da se zastite od kondenzacije i drugih stetnih uticaja i kada se baterija isprazni, maska se bacala. Novije maske ipak imaju klasican nacin zamene, otvori se poklopac baterije i zameni se.

majstorli
majstorli's picture
zoran_i wrote:
majstorli wrote:
...Jel se mozda moze maska popravit?

Prakticno, ne moze se maska popravljati. A inace, taj problem sa losim senzorima, losom osetljivoscu, losom brzinom zatamnjenja i drzanja zatamnjenja je jasan. Kada kupujes samozatamnjujucu masku, proveri da li je namenjena za TIG i pulsni MIG. Mozda je maska OK za REL i bravarski MIG, ali kada se radi sa TIG-om i pulsnim MIG-om, gotovo sve jeftine maske su neupotrebljive jer otvaraju tokom rada.

Sa druge strane, i kod najboljih maski se desava da se blokira senzor, prosto linija koja povezuje luk i oci, nije ista kao linija koja povezuje senzore i luk. Ako je ova druga linija zatvorena, npr zbog toga sto soba zakloni luk, onda ce i najbolja maska otvoriti. Vec sam rekao, u tim slucajevima, kada se glava cesto naginje, kada se radi u snopu cevi, kada se pistolj okrece, narocito oko cevi, jedino sigurno resenje je maska sa elektromagnetnim senzorom.

Inace, sve maske, priznavao to neko ili ne, rade na principu baterija+fotocelija. Kada se luk pali, baterija daje struju filteru da zatamni, kada se luk uspostavi, baterija se iskljucuje iz kola, a fotocelija se napaja svetloscu luka, i daje struju filteru i dopuni bateriju. Pre ili kasnije posle dosta takvih punjenja i praznjenja baterija oslabi. Mozda su i kod tebe baterije oslabile, a tada je potrebno baterije zameniti, ako je to moguce. Kod starijih maski, baterije su bile zalivene i hermeticki zatvorene, sa izgovorom da se zastite od kondenzacije i drugih stetnih uticaja i kada se baterija isprazni, maska se bacala. Novije maske ipak imaju klasican nacin zamene, otvori se poklopac baterije i zameni se.

A gdje ima tih maski koje preporucate da mogu kupit.Mozda mi mozete dati neki link.

majstorli
majstorli's picture
Evo koja maska je u pitanju.Ne valja za tig zavare.Majku kinesku.

• 2013-11-18_21.54.27.png
  • 2013-11-18_21.56.29.png