Da li neko zna postupak ostrenja nozeva. Imam kuci dosta nozeva a skoro da su svi neupotrebljivi jer su tupi a dolazi vreme svinjokolja...
Postupak ostrenja nozeva?
Ako imas kvalitetne nozeve onda je naj bolje da ostrenje uradi neko ciji je to posao
pa da ali onda nikad nece naucit da ostri nozeve
imaš u bolje snabdevenim prodavnicama lovačke opreme da kupiš kvalitetan kamen za oštrenje tj. više njih jer se jedan koristi za oštrenje a drugi finiji za poliranje kao i poseban stalak u kome se fiksira oštrica pod određenim uglom u odnosu na kamen jer je cela filozofija da postigneš određeni ugao između oštrice i kamena i da ga održiš celom dužinom sečiva a koji je oko 40'' a što zavisi od namene noža i vrste čelika od koga je izrađen. Takođe kamen treba biti mokar ili nauljen, a što takođe zavisi od tipa kamena i sečiva.
Nije jednostavno naoštriti nož !!! iskustvo je najbolji majstor ..Ja sam kao mali išao sa ocem na svinjokolju . . od malih nogu malo po malo sam dobio da koristim noževe pošto su bili jako oštri .. Prvi nož koji sam proba da noštrim se mogao baciti . .izlupao sam ga i pokvario Žicu koju poseduje svaki nož ( sečivo )
Mislim da sam i sledeći nož isto tako upropastio . .. Danas posle 30 godina nerazmišljam u opšte kako da naslonim štrajker na žicu noža i pod kojim uglom da prevučem . . to postane deo tebe . . bitno je da ne lupaš Štrajkerom po sečivu da nenapraviš zube na sečivu.Za jako tupe noževe treba da koristiš vodeni kamen, koji skida taman toliko da ne ošteti nož. . Ako želiš oštricu za brijanje ja koristim moj kožni kajiš . . prevlačim u dugačkim potezima i faktički poliram oštricu !!! Takav nož je opasan u blizini dece !!! Puno uspeha !!!!
Ako nemas iskustva najbolje je da odneses majstoru nije skupo a jeftinije je nego da upropastis nozeve, pogotovo ako se kvalitetni.
Posle je lako da navuces zicu kada su dobro i kvalitetno naostreni.
Nosi majstoru najpametnije.
ili kupi one kineske 5 za 200 dindži pa se uči na njima, jes da je čelik mek ko betonsko gvožđe i ne drže oštrinu ni za dva sečenja ali neće ti biti žao ako ih upropastiš (možda ti čak bude i milo da ih se otarasiš) jer samo praksa daje rezultat, na kraju niko se naučen nije rodio!
Da dodam i ja koju .
Ostrenje nozeva koliko god delovalo prosto nije uopste .
Lose ostrenje ili los postupak ostrenja moze totalno i nepovratno upropastiti secivo. Doduse danas gotovo i nema da se kupi kvalitetnih nozeva kod nas .
Moj prvi komsija je profesionalni ostrac koje sve radi masinski na masinama sa podeonim glavama , kako ostrenje tako i poliranje . E zato moji "DICK " nozevi iz 70-ih idu samo kod njega na ostrenje .
Generalno treba izbegavati vatrena tocila i brusilice za ostrenje , o ovim rucnim tocilima po radnjama nemam neko nas lepo misljenje .
Tenzore dobar ti je odgovor i savjet a da ti kazem bas "nisi znao" odabrati nozeve nego bas si naletio na "DIK" nozeve alal vera za izbor. Ja imam jedan od trosenih donijeo mi covjek iz austrije i nebi ga dao za drugih deset.
Evo savrsensta seciva i na slici
U pitanju je s pravom mnogo hvaljeni DICK sa drvenim drskama
Pa sad kad te zima stjera sa krovova,možeš da "kolješ po kućama" :hh :hh :hh
Pa sad kad te zima stjera sa krovova,možeš da "kolješ po kućama" :hh :hh :hh
....i nosi svoj alat....
Jasta
Cak da se pohvalim da imam razliciti alat za sve vrste zivuljki :hh :hh
Univerzalac covek.... :hh :hh :hh
E pa alat cini zanat
Imal' negde da se nađe Dick noževa? Imao sam jedan, baš kao na Tenzorovoj slici, al' je volšebno nestao (ne insinuiram ništa...) i jako patim za njim.
Ima Dick nozeva raznih dimenzija u Metrou,a video sam ih i na rostiljijadi u Leskovcu i kod ostraca.Svi su sa plavim plasticnim drskama.
Pogledaću, hvala!
Nemoj ni da gledas te nozeve , to veze nema sa DICK-om . Bolje se muvaj po buvljacima pa trazi nesto polovono , Solingen il Dick . Ovo sto se danas prodaje su nozevi od pleka , a cena je onako masala . A o plasticnim drskama ne zelim da trosim reci
Nisam bas siguran da su ovi nozevi od pleka.Pogledaj po vecim mesarama iza pulta koje nozeve oni koriste i videces da su bas ti, a oni dnevno isecu mesa sigurno vise nego ti za celu godinu.Uostalom kupi jedan manji,odnesi kod boleg ostraca pa neka ti on kaze o kvalitetu posto su skupi.
A sto se tice plasticne drske nebi da komentarisem, jer se sve danas menja u odnosu na ranije pa si vrlo cesto u nemogucnosti da biras.Sta cemo kad nestanu polovni sa drvenom drskom, dali ce da nam budu dobri polovni i sa plasticnom drskom?
Stoji da su ranije bile mnogo kvalitetnije stvari.ali danas su i mnogo dostupnije neke o kojima si ranije samo mogo da mastas.
na sreću drvenma drška se uvek da napraviti a ima još majstora koji prave i noževe i to dobre samo su primorani da prodaju na svojoj tezgi kineske da bi preživeli
Ma ne samo za drške za noževe i delove koje ugradjuju ljudima (u vidu raznih proteza) su danas od plastike.Doduše nije ista plastika, ali.........
Sta god i kako god bilo , uvek se trudim da kad nesto napisem onda to bude nesto u sta sam ja 100 % siguran a bar u 99% situacija je to iz mog licnog iskustva i cesto propraceno slikama .
No da se vratimo na temu , sto se tice Dick nozeva , ja na svoju veliku sreceu imam original Dick nozeve pa mogu da budem relativno merodavan kad pricam o njima . Pre jedno 2 godine nasednem i ja na tu pricu o Dick nozevima iz Metro-a i kupim 3 komada , jel da ne bude kako mi je sve sto mi je valjano u kuci , dobijeno od roditellja. I kupim 3 komada tih poskupih Dick-ova , dodjem kuci sav sretan i odnesem nozeve kod prvog komsije koji je profi ostrac samo da ih malo doostri i ispolira , posle 15 min me zove komsija i kaze da us nozevi vrlo losi . I sta sam mogao nego da se luoam po glavi , em sam bacio pare em sam tekve iste nozeve mogo da kupim kod kineza i to 3 kom za 'iljadarku .
E zato sam ja siguran da su ti Dick nozevi koji se kod nas prodaju napravljeni od pleka .
A sta ko ima po radnjama i sa kojim alatima radi to je vec posebna prica .
Inace ovi moji Dick nozevi nikad nikom nisu islkliznuli iz ruke cak ni kad se seku cvarci na svinjokolju a ruke su od sala i masti . E samo zato ja ne volim plasticne drske
drvo je drvo da je plastika dobra i lovački noževi bi imali plastičnu dršku a ne drvenu
ako smo već kod noževa sve poznate marke bilo kojih noževa za meso ,čvarke pa do duboreza imaju drvene drške jer leže u ruci i ne iritiraju ruku jel se i sa noževima radi i po 12 sati
Bio u Metrou i čini mi se da to nije ni blizu onog Dick noža koji sam imao. Moraću da počnem da njuškam po buvljaku.
Цхеф'с Едге
ДВДРип | Ксвид | 550 МБ | 46 минс | Енглески | 720к544 | 29.97фпс | мп3 - 128кб / с
Цхеф'с Едге приказује:
-Како Јапански ножеви су произведени од стране премијера ножем у Јапану занатлије
-Традиционална ручно оштрење технике за земље западног стила ножеви
-Како да користите исправне оштрење камен
-Основни ручно оштрење ножева техника за Ианаги
-Правилна нега и нож за складиштење
http://hotfile.com/dl/21493144/b446f0f/Korin_The_Chefs_Edge.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/21493384/f40a6c2/Korin_The_Chefs_Edge.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/21493623/4a30f2d/Korin_The_Chefs_Edge.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/21493910/1c39eb5/Korin_The_Chefs_Edge.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/21494081/5b021e8/Korin_The_Chefs_Edge.part5.rar.html
http://hotfile.com/dl/21494117/05ee14e/Korin_The_Chefs_Edge.part6.rar.html
E moj zemljace pa ja to pricam "jos od prvog vagona " :tup :tup :hh :hh
ja bi da dodam nesto. gledao sam kako to majstor radi i tu ludi stvarno treba smirena ruka ko u hirurga. nije lako priznajem ali, zasto bi neko rizikovao kad to nije skupo. ja ostrim svoje obicne kuhinske nozeve sa brzom el. masinom (kod nas to zovu tocilo), i svaki noz je lose naostren. prvo i prvo stanje se brzo (potrose) a to niko ne zeli da uradi sa pravim i skupim nozevima
Ja sam se zezao oko modifikacije busilice za potrebe ostrenja noza i dobro mi je ispala, a kasnije sam saznao da su se ranije mogli kuputu pravi nastavci za iste kojima bi se busilica pretvorila u pravo tocilo. U svakom slucaju malo sam svrljao po netu i osnovni principi ostenja jesu da se ostrica, obicnog kuhinjskog noza, formira pod uglom od 22 stepena i da se postepeno ide od grubljeg ka finijeg kamena ili trake, pocevsi od 800 pa nadalje zavrsavajuci se na izvrnutoj kozi zarad poliranja. Sto je povrsina seciva finije obradjen tj sa zavrsnom sitnom granulacijom, to ce noz duze da ostane ostar. Problem nastaje ako se secivo obradi samo sa jednim kamenom, nakon cega se na vrhu seciva formiraju mali listici koji se usled upotrebe saviju i zaoble ostricu i tako je efektivno istupe. Jos jedna cesta greska jeste da se ide sa suvise grubim kamenom-malom granulacijom i da se tako efektivno pojede secivo...
Bitno je da se čelik ne pregreje i da šajbna za oštrenje bude što finija, najbolje je koristiti one sa vodenim hladjenjem i malim brojem obrtaja.
A najbolje, ako se već nema alat i iskustvo odneti noževe dobrom oštraču, nije to tako skupo da bi se reskiralo i pokvario dobar nož, ako je dobar, jer sa lošim noževima ne vredi ni počinjati svinjokolj.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..