Dobio sam stariji TV Grunding T70-640 atext koji sam povezao na ipTV i sve radi kako treba samo imam tanke zelene linije koje se vide samo na tamnoj pozadini dok ih na svetloj nema slika i ton su izvrsni pa me interesuje kakava je greška i dali se isplati popravljati
Horizontalne zelene linije na TV Grunding T70-640 atext
To sta je Ug2(osvetljaj) znaju samo elektronicari koji popravljaju (stare) televizore. Covek verovatno i ne zna ili ne sme da otvori televizor. A ako bas hoce to da uradi treba mu reci da se to podesavanje radi na visokonaponskom transformatoru(VN trafo). Ali mu treba reci i da se nalazi i Ug3(fokus) tako da lako moze da pomesa,mada veoma cesto na VN trafou ima oznaka za obe funkcije. A jos bolje da odnese u servis. i da se ukuljuci na regenerator i vidi u kakvom je stanju ekran. Ako je losiji ekran,mozda se moze uraditi regeneracija(a verovatno se i isplati jer je u pitanju Grundig). U prilogu se nalazi sema izvoda VN trafoa. U pitanju je CUC 6310 sasija.
drugar ne treba coveku sema, bolje da ne dira sam ono sto nije radio, ali bar zna ako odnese kod majstora sta je u pitanju i da mu ne prica prazne price, a ja NECU nikom da savetujem da sam otvara i popravlja tv , jer ne znam koje je njegovo znanje oko toga ( to i nije smisao ovog foruma) ako ti hoces slobodno izvoli.
U svakom slučaju hvala Vam na odgovorima , u pravu ste što se tiče toga da je otvaranje TV-a suviše velik zalogaj za mene ali odgovori a pogotovo šema će sigurno dobro doći mom prijatelju elektroničaru .
pozdrav
Ako slika ima dovoljno osvetljaja (nije jako tamna), moze malo da se smanji Ug2 napon pa se linije nece videti, to nije tesko uraditi, ali ako onaj ko radi zna sta radi. Ukoliko nemas iskustva oko toga nemoj da probas sam. Inace taj problem je najverovatnije zbog losijeg ekrana ali moze jos neko vreme da se gleda.