Relej 220V - pomoć

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pedja2602
pedja2602's picture
Registrovan dana: 18/04/2011
Da li postoje ovakvi releji - zna li neko oznaku nekog takvog?
Ideja je da naponom 220V 50Hz (fazom) uključujem prekidač -prekid faze inicira isključenje prekidača.
Inače na ULAZ sa slike mislim dovesti fazu (220V 50Hz) koju bi relej prosleđivao na IZLAZ, a koja bi pokretala motor snage 1,5kw.

• relej.jpeg
Carlos
Carlos's picture
Registrovan dana: 25/01/2010
Mozda u stvati tebi treba "KONTAKTOR" ?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Ako je za pokretanje elektromotora onda je najbolje staviti DM sklopku.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

pedja2602
pedja2602's picture
Kakva je to sklopka - kako se povezuje? A šta je "KONTAKTOR"? Ako može nešto detaljnije - kako se povezuje i šta se postiže time?
HVALA

FMJ
FMJ's picture
Registrovan dana: 18/11/2011
"carlos" je odlično napisao. To je isto relej ali namenjen samo za ovu svrhu, znači još bolji. Postiže se kvalitetnije uključenje i isključenje. "zvukoljub" je još bolji predlog ali mislim da prevazilazi SSM i tvoje znanje ( izvini ali ja tako mislim ).

pedja2602
pedja2602's picture
OK! Ja i jesam laik, nego, znači li to da pomoću dva kontaktora i jednog dvopoložajnog prekidača, mogu postići startovanje trofaznog motora u oba smera u zavisnosti od položaja prekidača? To je ono što sam zapravo želeo.

FMJ
FMJ's picture
Prvo je bilo da treba uključivati JEDAN par kontakata, sad spominjete trofazni motor?!? Da, može baš kao što ste napisali. Prekidač 1-0-2 i dve trofazne sklopke ali će motor imati samo jednu snagu.

pedja2602
pedja2602's picture
Kako jednu snagu? Jel to ima veze sa Y-Δ spojem?

svetleći
svetleći's picture
Registrovan dana: 28/10/2009
Ako želiš da na trofaznom motoru menjaš smer možeš da koristiš ili grebenastu sklopku 1-0-2 ili kontaktore u kombinaciji sa tasterima za ukjlučivanje i isključivanje.Sklopka je jednostavnija za ugradnju, a ako treba u toku rada češće uključivati i isključivati motor onda su kontaktori bolje rešenje.

pedja2602
pedja2602's picture
Potrebna mi je mogućnost češćeg uključivanja i isključivanja motora - znači kontaktori i to mi je perfektno jasno kako napraviti. Ali ne razumem kako će mi motor imati samo jednu snagu što reče FMJ i šta bi to značilo?

FMJ
FMJ's picture
Trofazni motori se mogu povezati na dva načina: trougao ili zvezda. Broj obrtaja će biti isti u oba slučaja ali će biti različita snaga: zvezda je slabija a trougao je jači. Zvezda je bolja za start a trougao za neprekidan rad - i veću snagu. Na pločici na motoru pišu podaci o tome. Menjanje smera iz trougla u trougao ne bi bilo baš pametno, a zvezda u zvezdu je sasvim ok.

ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
FMJ, koja je to četvrta žica za zvezdu?

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

pedja2602
pedja2602's picture
Motor je vezan u zvezdu i pogodan je za promenu smera, brzo se startuje, a u trougao može da se preveže vrlo lako samo premeštanjem kratkospojnika - ima uputstvo na slici u priključnoj kutiji.
Za mene je zvezda baš pogodan način vezivanja i to je to. Ali zašto za trougao nije pogodno obrtanje smera - zbog starta motora (težeg) ili zbog veće jačine struje? A za zvezdu je moguće vezati "0" kao četvrtu žicu, alli to ne bi principijalno ništa promenilo osim što bi propustilo neku struju kroz nulu zbog fazno naposke neujednačenosti i ona ne bi bila baš "0" - mislim promenila bi bar malo napon osim u idealnom slučaju. Nego, koliko bi ja dobio na snazi, ukoliko bi motor prevezao u trougao?