na unimeru imam neku oznaku dB oznacena je od minus 100 do plus 22 nalazi se u doljnoj zoni kazaljke njene vrijednosti su oznacene crvenom bojom ne znam sta znaci i sta se sa njom mjeri i jos st me buni je st ima druga linija na kojoj se ocitavaju vrijednosti je Hz kako se to mjeri i moze li se mjeriti frekfencija na unimer 102 HVALA
Ocitavanje vrijednosti sa unimera 102 iskra
Taj deo skale označen sa Hz je predvidjen za merenje frekvencije.Na primer da proveriš da li u mreži imaš 5o Hz, što je bitno kod elektromotora na primer.
to me i zanima jel mozem da izmjerim frekfenciju na izlazu trafoa a meni je bolje da se naucim sa ovim jeftinim unimerom nego sa nekim skupim hvala na pomoci za pocetnike svaki savjet blaga vrijedi
Frekvencija na izlazu trafoa je ista kao i na ulazu trafoa...uvek!Ako je to mrezni trafo...koja je svrha proveravanja frekvencije?
Koliko se meni čini soljaaa ti najpre moraš savladati osnove elektrotehnike, pa se tek onda upustiti u merenje.Jer imati samo merni instrument ne znači ništa ako ne znaš šta meriš i gde to treba meriti.Sem toga opasno je igrati se električnom energijom,kako po život a tako i po merne instrumente ako ne znaš kako šta radi i kako treba meriti odredjene pojave.
Naravno , ti prvo moras da naucis osnove elektotehnike, ja predpostavljam da ti sad neznas ni sta je struja i kako se meri, da bi nesto hteo meriti moras znati sta meris, zato moras prvo da savladas teoriju , pa posle praksu
pozdrav
Marko
marko ja se nadam da cu uz vasu pomoc savladati teoriju
soljaaa knjigu u šake teško ćeš to savladati preko interneta.Kad budeš pročitao to što je napisano iz osnova elektrotehnike onda možeš da pitaš ono što ti nije jasno ili nisi razumeo.Ovde su ljudi, koliko sam ja procenio, već sa nekim iskustvom i znanjem ali imaju problem u nekim detaljima ili žele da provere jedno od dva ili tri ponudjena rešenja pa se kolebaju koje je bolje, a ti si na samom početku, koliko sam shvatio i zato moraš savladati osnovna znanja iz oblasti koja te interesuje.Na dobrom si putu u toliko što imaš interesovanje i što si uporan da saznaš to što želiš a to je već dobar početak.
Da, najbolje knjigu u sake, ovde bi mi trebali da pisemo milion stranica,
evo npr uzmi knjigu osnove elektotehnike od Dr.Miodraga Popovica ili bilo koju sto nadjes, pa posle da nadjes neku elektricna merenja
pozz
Marko
Mozda ti ovo moze pomoci http://209.85.229.132/search?q=cache:bxhBWZayXIEJ:www.tehnika.edu.yu/teh...
Ono dB je opseg skale koji se koristi za merenje u audio tehnici...najcesce...takodje je to i skala za merenje pojacanja....sve je to mnogo prostije kod digitalnih instrumenata....
U elektronici je instrument sve i sva....sto bolji-to bolje....ostavi ti taj unimer da bude ono sto jeste:Muzejska vrednost....ima digitalaca koji mere indukciju,kapacitet,pojacanje tranzistora,frekvenciju,temperaturu...cak ima i onih koji mogu da izmere kapacitet nikl-kadmijumskih baterija....
Pogledaj malo "konrad" kataloge....bosch takodje....