Ne uspevam da na obrtnom prekidaču proizvedem rad oba spiralna grejača na kalorifer grejalici 2000W (valjda Magnohrom ili AEG).
Naime, postoje 4 položaja: isključeno, rad ventilatora bez rada grejača, rad jednog grejača i rad oba grejača.
Položaj rad ventilatora bez rada grejača kod mene uvek startuje i grejač dok ova zadnja opcija ne dovodi do rada oba grejača.
Pomoć!
Prekidač T-150 za kalorifer grejalicu 2000W
Malo sam konfuzan, izvinjavam se...
Grejalicar je sigurno Magnohrom a slična je ovoj grejalici sa slike (u att.).
Grejači su ispravni i prekidač(gore naveden - Končar) nema termostat.
Postoji neki termostat na samom kućištu grejača, kružnog oblika, verovatno zaštitni kroz koji prolazi nula.
Da dodam još neku sliku, nije mi jasno kako ovo funkcioniše...
To mi liči na klasičan grebenasti prekidač za ringlu.
Jesi li siguran da ima samo 4 položaja (0 + 3 uključenja)? Takvi prekidači imaju po 6 položaja + isklj.)
Najsigurniji način da se poveže je da se instrumentom ispita, ne skidajući dolazne priključke (P1, P2 i P3), na kom se izlaznom priključku javlja napon prilikom preklapanja.
- Na onaj koji u sva tri uključena položaja ima napon ide ventilator.
- Na onaj koji dobija napon u 2. i 3. položaju (tj. samo u dva položaja) ide prvi grejač
- Na onaj na kome se napon javlja u samo jednom, 3. položaju, ide drugi grejač.
Sva tri potrošača treba da imaju zajedničku nulu i to je već konstatovano da je priključak pod brojem 4.
grebenastih prekidaca je puno, one klasicne za ringlu variraju od tipa 3+0 pa 4+0 i 6+0, lici ovaj na takav ali ne verujem da je isti, jer nije sustina samo u izgledu nego u principu rada, a to zavisi od plasticne izbocine na osovini prekidaca, koje se njenim okretanjem pomeraju i time ukljucuju i isklucuju kontakte izmedju leve ulazne i desne izlazne strane prekidaca, ukratko zavisi sta se ukljucuje u kom polozaju. ovako kako vidim najverovatnije je dobro povezano ali izgleda je taj prekidac dotrajao pa se neka od tih izbocina na osovini zalomila i sad ne obavlja funkciju za koju je predvidjen, proverite to golim okom, okrecite osovinu kao kad menjate polozaje i gledajte u te izbocine koje lice na prstenove dali ima nesto polomljeno, zna se glatka povrsina a zna se i neravna kad je polomljena. e sad sto se povezivanja tice, 99% sam siguran da je poezano kako treba jer je ovo prost prekidac, narocito prva i zadnja zica, mislim na nulu i na fazu koja vodi do ventilatora, one su predvidjene da propustaju struju u svim polozajima sem u iskljucenom, naravno da ventilator radi i da je nula prisutna u svakom polozaju. e sad najbolje uzmite unimer jer sa uredjajem pod naponom nema igracke, pa proverite samo izlazne sredisne kontakte. jednu pipalicu postavte na ulaz face, a drugom porveravate krajeve izlazne strane. naravno raskacite stopice koje vode ka grejacima. kad je u polozaju 1 trebalo bi da su kontakti iskljuceni t.j. ne provode. kad okrenete u polozaju dva, pronadjite koji kontakt provodi a u prvom polozaju nije provodio, i najzad u polozaju tri trebalo bi da provodi i drugi kontakt tako da su oba grejaca pod naponom. sad ne vidim dobro dali ima mesto za stopicu na kontaktu sa brojem 2 ili je prazan to vi najbolje znate.
Da dopunim....
Slika 1 i 2 isključeno
Sl. 3 Jedan grejač uključen
Sl. 4 drugi grejač uključeno
Sl. 5 oba grejača uključeno
Na kontaktu br. 2 nema stopice
da se vratimo na ppocetno pitanje koje ste postavili, ono sto ste dali kao zakljucak zapravo i jeste stanje koje ovaj prekidac salje grejacima. ne znam dali je to originalni prekidac to se ne zna ali na trecoj opciji zapravo vama greje isto kao u drugoj, ili eventualno slabije. prekidac je neostecen ali ne moze pustiti oba grejaca u radu. mozda je to i fabricki prekidac i to je fabricki predvidjeno da ne rade oba grejaca jer bi to bila prevelika temperatura... cak postoji i druga mogucnost, ne znam dali je rucica sa brojevima 1.2.3 originalna, jer sudeci po ovome kako radi prekidac, na trojci rade oba grejaca redno, na dvojci slabiji a na jedinici jaci grejac, pa trebalo bi da bude obrnuto. svakakvih je mogucnosti ali opciju rada samo ventilator bez grejaca i opciju rada oba grejaca sa ovim prekidacem ne postoji.
Nekako sam uspeo da pokrenem oba grejača istovremeno, kako..to ne mogu da se setim (Patrik) ali izgleda da ovaj prekidač nije originalni ili ne može da radi samo u režimu rada ventilatora bez grejalice. Obzirom da se ne razumem u ovu problematiku ovde ću stati mada bih voleo da znam o čemu se radi.
Hvala svima na podršci.
Ako neko imašemu ovog grbenastog prekidača, bio bih mu zahvalan.
Na osnovu napisanog moze se jedino zakljuciti da je grejalica nepoznatog proizvodjaca i da veze u njoj nisu ispravne. Potrebno je znati da li su grejaci ispravni , ko je proizvodjac , da li je ptekidac sa termostatom ili bez, kakav je raspored kontakata u prekidacu a dobro bi dosla i neka fotografija.