Pozdrav svima E pa otac mi je dao zadatak da mu nadjem semu za programator PG1, koliko sam jos uspeo da procitam na njemu, ispod ove oznake pise i "16(4) / 250", a pored "Iskra licenca Crouzet Milano". Trazio sam svuda ali nista nisam nasao, jedino sto sam nasao je sema za PG 111 koja ima isti broj klema i isto rasporedjenih ali brojevi na njima nisu isti kao na ovom programatoru, pa se nadam da neko ovde moze da mi pomogne..
Sema za Programator PG1 za Gorenje Superautomat 635
Moraće tavan da radi "ognjeni", ja nemam tu šemu, tj ne znam gde sam je ostavio. Ja lično koristim PEA 635 Bio, ali sa PG111 + bio rele.
Nema druge nego da se ujutro "konektujem"na tavan...
haha hvala puno, ako budes imao vremena i uspes da nadjes bice ti moj cale puno zahvalan
ima nekih novosti mozda? :S
U masini "Gorenje" PS653 je bio programator PG 800 i mozes ga zameniti sa programatorom PG 111. Imam tu masinu i zamenjen je programator i ona radi kao sat.
U masini "Gorenje PS-653" je programator PG-800 koji se moze zameniti sa programatorom PG-111 Evo sema od PG-800 i sema za zamen PG-800 sa PG-111. Pozdrav
Pokušaću da nabavim baš traženu šemu.
PG 1, PG 111, PG800, svi mogu na istu mašinu ali nisam siguran da PG800 može sa BIO-releom da radi kao PG1.
Pozdrav
koliko znam PEA 635 ima pg 111-01
ako je to ova ves masina
Posedujem PEA 635 BIO i ima 12 programa.
Da, kaze cale i trebao bi da ima taj programator, tacnije PG111-02 ali ova ima ovaj :S. Nego, uspeo je da nadje masinu sa PG1, kako mi rece danas, pa ce da napise kako se vezuju zice, pa cu ja da okacim onda ovde, cisto da se ima hvala svima na pomoci btw.
FMJ druze ti gresis ..PEA su imale sve deset programa a 664 BIO -R su imale 12 programa one su po izgledu potpuno indenticne kao PEA 635 evo pogledaj na slikama lice ko jaje jajetu
programi su im isti s tim sto je skrobiranje meksanje i sintetikai zavese obelezeno kao posebni program kod 664 pa je onda pa je onda 12 programa plus sto 664 BIO R verzija ima i crveno dugme za BIO (kao kod 663) koje za pravo stopka za bio relej i to je sustinska razlika izmedju PEA 635 i 664-bio R
http://www.youtube.com/watch?v=CdZ9vj7Cvx4
PS ja sam uvek obozavao PS 664-BIO S verziju koja je dosla posle ove R koja je imala PG 501 14 programa i 4 dugmenceta e to je bila najbolja Gorenje masina ever
Verovatno grešim, nemam pojma kako mi se zove mašina i prekjuče sam je nabavio. Najverovatnije da je to holografska projekcija ili je neko prelepio etikete. Eto naivan ja poverovao...
Koliko ja znam PEA je skraćenica od "perilni avtomat" i bila je cela paleta mašina sa tim prefiksom i naravno sa više programatora.Pa zaboga "gorenje "je ceo program veš-mašina pokrivalo sa desetak programatora a bilo je možda i stotinjak tipova.Znate ono kada zakon nije dozvoljavao dizanje cena a oni kao izmisle novi proizvod(dodaju neko dugme na komandnoj tabli kao npr "črpalka-stop")i dignu cenu u nebesa.
P.S.Preturio sam ceo tavan i ne nađoh šemu(ali sam našao gomilu drugih stvari na koje sam zaboravio) u principu taj PG1 se ugrađivao u mašine sa dvokondenzatorskim motorom i ladno ga menja i PG111 i PG 800 ali on ne može da menja njih...
Poštovanje "ognjenom zmaju", moj izvor govori da je PEA nastalo kao izmišljotina 1969 zbog Prvenstva Evrope u Atletici i da je ovo održano u sloveniji pa su se ljudi setili kako da zaobiđu zamrznute cene i da obeleže događaj. a na poleđini su se zvali / perilni stroj - avtomatski perilni stroj - superavtomatski perilni stroj.
superautomatski => pranje i pretpranje sa zadatom temperaturom + ceđenje.
Toliko od mene a možda i grešim, tad sam bio mali
Upravu ste i jedan i drugi sto se naziva tice PEA perilni avtomat-Gorenje jeste bio tada sponzor prvenstva ,imalo je vise modela PEA a prvi je bio ovaj PS 636 (koji je pravljen po ugledu na tada aktuelni model 664 BIO-R s tim sto su PEA trebali da budu neka ekonomik varijanta masina,meni deda radio u Gorenju i kao klinjo gotovo da sam preturio sve Gorenje masine i znam svaki model do 1990
drago mi je sto smo uspeli ovom decku da pomognete i odlicni ste majstori obojica , svaka cast
Nažalost ja sam pregledao knjige starosavne i u njima nema za starije od PG111, bez veze sam se hvalisao. Nadam se da se uvažava, mislio sam da imam... kad ono jok. Ko se hvali sam se kvari! Običavao sam da su mi izjave odmerene a ispadoh i ja Minhauzen. Dečko je zaslužio pomoć i nadam se da je sad kako treba sve. Ne popravlja taj muzejski eksponat iz obesti sigurno.
Zna li neko cemu sluzi ono crveno dugme, a cemu crno i kad treba da se ukljuce na PS 635 BIO!
Da li ona ima mogucnost pranja na 30 stepeni i 90, jel nigde nema podesavanje temperature? Hvala !
Crno dugme uljučuje centifugu i ima položaje 0 i 1, njegov izbor ne islkjučuje izbor crvenim dugmetom.
Crveno dugme uljučeno pretvara pretpranje od 30C koje je kratko u BIO pretpranje na 55C i koje traje bezmalo 2h. ----- ukoliko je ostao ispravan bio-rele. Namena je za izuzetno prljav veš koji podnosi pranje na najvećoj temperaturi ( pamučna radna odela, dečije pamučne pelene, pamučnu posteljinu, kvalitetnije frotirske peškire, donji veš, bele pamučne i satenske stoljnjake i slično). Prethodi kad se uključi pranju na 90C.
Ta mašina ima sledeće temperature: 90C (ali stvarno 90), 60C, 40C i 30C kao i pretpranje na 30 ili 55C gore objašnjeno.
Preselili smo se u novi stan koji ima PEA superautomat 635
Molim vas je li moze neko da mi kaze kako se koristi ova masina, posude za sipanje deterdženta itd?
Pa ne znam kakvo uputstvo vam treba,to je relativno jednostavna mašina,samo će vam se kazati sve,probajte sa belim vešom otpočetka...
Tipa sta je 1, 2, 3.... belo i crveno dugme cemu sluze.
Nemam vremena za isprobavanje...probali smo 3 i nismo sigurni da li je bilo 60 ili 90 stepeni.
Te PEA su jednostavne i jako dobre ves masine i obicno peru ves u sebi imaju PG111 programator a neki su modeli sa PG 800 uzetim od PS 664 BIO-R (sa BIO krivuljarom)
1-2 predpranje greje vodu na 30C (i traje oko 20-tak min)
***ukoliko je ukljuceno crveno dugmence onda predpranje zamenjuje mamutski BIO program od 2 i po sata voda se greje na 55C kako bi enzimi u deterzentu postali aktivni za skidanje fleka sa povremenim kratkim mesanjem vesa.To je danas u eri deterdzenata sa 5-6-7 enzima koji postaju aktivni vec od 20C upotpunosti prevazidjeno.Cisto gubljenje vremena energije i novca tako da ti savetujem da crveno dugme stalno drzis iskljuceno
3.hladno predprajne (i taj program preskaci-bacanje praska)
4-5.Iskuvavanje belog vesha na 90C
6-7 sareno rublje i belo rublje - pranje na 60C ovaj program je idealan za danasnje deterdzente voda je dovoljno ugrejana da se svi sastojci u prasku aktiviraju (ukljucujuci enzime i opticke izbeljivace) pranje netraje dugo ali je intezivno i ves je odlicno opran !!
8.sareno i tamno rublje na 40C (znaci duksevi farmerke trenerke sintetika mesana vlakna i slicno)
9 osetljivo rublje 30C (zavese dzemperi osetljivi materijali) ovaj program je delikatan i kratko traje i najbolje prilikom koriscenja njega drzati crno dugme za centrifugu iskljucenim kako se ne bi tkanina ostetila
po zavrsetku pranje PEA ima 4 vode ispiranja praceno sa dve mini centrifuge od po minut i po (izmedju voda)
ukoliko zelis da omeksas ves (znas ono Lenor Bohor Ornel i te fore ) onda to cinis kad programator dodje na oznaku pahuljica * sipas cep omeksivaca u gornju posudu gde tece voda.Ovo mozes da uradis i nakon obavljenom pranja, ukoliko nekim slucajem nestignes da sipas.Posle zavrsetka pranja okrenes programator na * (pahuljica) i picis on ce da odradi samo meksanje za tih nekoliko minuta
10-ka je zavrsno centrifugiranje od 6 minuta (ukoliko je crno dugme iskljuceno nema centrifuge samo se obavlja crpkanje vode iz vesa pomocu pumpe )
Sto se tice nacina doziranja na slici ti je koja pregrada sluzi za pranje a koja za predprajne
pozdrav Damirko
Hvala velika na odgovoru.
Nasa masina se nesto onda zbunila na 3 je grejala (to smo jedino probali) samo ne znamo na koliko se zagrejala ali verovatno na 90 tako lici.
Nema druge nego da se proba.
Gde se nalazi to crno dugme za centrifugu, imam samo belo i crveno?
Pozdrav
E,ako ne nađeš nigde,ima na mom tavanu...To je jednostavan programator,znam da imam šemu 100& ali ima više od 20 godina kad mi je poslednji put trebala...
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/