Imam problem sa ves masinom Gorenje Ps 405 ( PS 80.44) kuva na 90 stepeni i na programima na 40 i 60 stepeni.Masina ima dva termostata sa po 3 izvoda ,oba sam proverio instrumentom cak sam ih vadio i zagrevao u posudi i oba su iskljucivala jedan na nizoj drugi na visoj temperaturi.Kada sam ih vratio sedeo sam pored otvorene masine (sa zadnje strane) i cuo sam zvuk
prekida kontakta prvo jednog pa posle drugog termostata.Grejac je i dalje radio.Posle sam izvadio sve zice iz termostata i grejac je i dalje radio.Proverio sam i njega nije probio na masu proveren i blokirni relej i on radi na programatoru PG 1300 spolja gledano nikakvih ostecenja nema ni nagorevanja.Da li je moguce da su termostati otisli i da li sam ja sve ovo ispravno uradio?Ako neko ima ideju sta dalje da radim neka mi se javi.Unapred hvala.
Ves masina Gorenje PS 405 stalno kuva i na programima od 40 i 60 stepeni
Hvala na savetu.Kupio sam obe gume zamenicu i njih ali cu pre toga da nabavim termostate da ujedno sve zamenim.Kada i to uradim javljam sta sam uradio.Jos jednom hvala.
Nema Zlaticanina, da nam javi sta je uradio...
A mene bas zanima, ako je povadio sve zice sa termostata, onda teorija da termostat baca na masu preko gumice, pada u vodu. Zar ne ?
Pozdrav
Neznam dali si možda slučajno direktno spojio grijač sa strujom i kad nema termostata pa je logično da grijač radi .
Ako povadi žice sa termostata ništa neće zaustaviti napredovanje programatora,pošto bl.relej u tom slučaju ostaje neuključen i programator će preći preko grejnih zona za minut-dva.Neka te ne čudi to što se Zlatičanin nije javio,ja sam više puta rešavao probleme i čak insistirao da ostave komentar na kraju "balade" ali ništa...
Doduše,bilo je i izuzetnih situacije i zahvaljivanja...Čak sam i velike čokolade dobijao preko brze pošte...
Znam, i ja sam ljudima postom slao, kataloge za traktore, berace, slao jednom prilikom semE nekog lekovitog bilja, i to o svom trosku, a covek onda nestane bez traga i glasa, cak nece da odgovori : "Jeste, stiglo je" !
Nego, gosn Zmaju, pratim vec par dana neke vase postove, i vrlo brzo cu otvoriti novu temu, imam neku idejicu, mislim da ste pravi covek za savet...
Sad nemam vremena, tema ce se zvati, PREPRAVKA GORENjE PROGRAMATORA
Primite moje izvinjenje zbog odredjenih problema nisam bio u stanju da se javim.Prvi put sam danas otvorio forum i video komentare potpunio ste u pravu ja sam ispao nekorektan prema vama još jednom izvinite.A sto se tice masine samo sam promenio gumice na termostatima jer je na jednom malo curela voda.Podlivala je ispod bubnja tek sam video kad sam slucajno pipnuo bubanj odozdo.Posle promene gumica masina radi kako treba.Da li je zbog njih ili je nešto drugo glavno da radi. Još jednom se izvinjavam svima
Neko će nekada imati isti problem i imaće potvrdu odakle da ga rešava.Pouzdano znam da su zbog ove gluposti neki menjali na mašini grejač,termostate i programator a ja sam sam dva dana tražio i bukvalno ispratio i proverio omski svaku žicu i kontakt sve dok mi nije zasvetlila mala varnica između gumice termostata i bubnja.
Logično je,bez obzira što je termostat odreagovao i prekinuo kontakt nule za špulnu blokirnog releja ona je ostala u blagom kontaktu sa zemljom a napon između faze i zemlje je sasvim dovoljan da aktivira taj mali elektromagnet.
Potpuno si u pravu sve kritike prihvatam.Jos jednom veliko izvinjenje i hvala na svim savetima.Nadam se da cu moci da se jos koji put posavetujem ako mi nesto bude trebalo.Puno pozdrava.
Zanimljivo...Imao sam jednom davno sličan problem(mislim da je bila upravo ista mašina,programator je definitivno bio PG 1300)
Patio sam se isto tako kao i ti i na kraju sasvim slučajno otkrio da jedan od termostata "blago" probija prema masi i to preko gume da ne poveruješ.Ustvari,proboj je bio preko vode nekad ali guma se ugljenisala na jednom mestu,a ugljenik je provodnik.
Logično posle se dešava to što se dešava,špulna blokirnog releja reaguje na napon između faze i zemlje i ne dozvoljava napredovanje programatora bez obzira što su sonde i kontakti oba termostata odradili svoje kako treba.
Pozdrav i drago mi je ako sam bar malo pomogao u rešavanju dileme,javi zbog drugih ako si rešio.
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/