Imam mikrotalasnu pec i koristim je samo za podgrevanje.Da li mozda neko zna kako spremati u njoj.Zelela bi da je iskoristim maksimalno ali......nemam pojma!
Mikrotalasna
Ne znam dali će ovo da ti pomogne ali ajd.
Prednosti mikrovalne pećnice već su nam dobro poznate: od praktičnosti, uštede vremena i energije do lakog održavanja. Zbog tih se je značajki već odavno udomaćila u većini kućanstava. No, i za tako jednostavan kućanski aparat potrebno je znati nekoliko stvari kako bi priprema hrane završila što sretnije.
Ako vam se u pećnici nakupilo neugodnih mirisa, u zdjelicu vode stavite sok i koricu jednog limuna, stavite na najjače i kuhajte 5 minuta.
Povrće jako dobro reagira u ovakvom načinu obrade. Skuhano u mikrovalnoj pećnici zadržava dobar izgled te prirodnu boju i okus. Količina vitamina i minerala također je veća nego kod većine klasičnih tehnika termičke obrade.
Namirnice s velikim udjelom vode, kao što su riba i plodovi mora, posebno se dobro kuhaju u mikrovalnim pećnicama, a njihova je prednost i u tome što se korištenje masnoća svodi na minimum. A tu je i sjajna prednost čišćeg posuđa: bez zagorjelih masnoća.
Današnji izbor mikrovalnih pećnica kreće se u svim mogućim smjerovima: od jeftinih, osnovnih modela, do vrlo skupih, svemirskih, s bezbroj funkcija (sa senzorom težine, sistemom koji sprječava prekuhavanje, sistemom za "posmeđivanje“, tj. stvaranje privida korice, čak i s knjižicom recepata i programa koji ih automatski obrađuju po broju!).
Za lakšu i bržu pripremu jela
Kako biste je maskimalno iskoristili, mikrovalnoj pećnici pristupite kreativno:
* volite li jutro započeti svježe iscijeđenim sokom od agruma, prije rezanja ih ubacite u mikrovalnu na najveću snagu na 10 sekundi. Zagrijani limuni, naranče i grejpfruti tako će dati više soka!
* grožđice i drugo suho voće možete na brzinu "namočiti": stavite ih u zdjelicu, poprskajte vodom, pokrijte plastičnom folijom i na najjačoj snazi kuhajte tridesetak sekundi.
* kada rajčicama želite oguliti kožu, ubacite ih u vodu koju ste zavreli u mikrovalnoj pećnici. Nakon par sekundi ih izvadite i ogulit ćete ih s lakoćom. Na sličan način možete ubrzati i ljuštenje luka i češnjaka: stavite ih na nižu temperaturu na trideset sekundi, ohladite i oljuštite.
* u mikrovalnoj možete i osušiti začinsko bilje: svežnjić svježeg bilja stavite između dva sloja papirnatog ubrusa i sušite na najjačoj snazi minutu do dvije. Ohladite i provjerite mrve li se listići (znak da je sušenje gotovo). Ako je potrebno, ponovite postupak na još tridesetak sekundi.
* otvorenim keksima, krekerima i čipsu vratite svježinu s 10 minuta na najjačoj snazi.
* prije dubokog zamrzavanja, povrće je potrebno blanširati: oprano i narezano stavite ga u zdjelu, dodajte malo vode, pokrijte i stavite na najjače na 3-4 minute (po pola kilograma). Nakon druge minute, izvadite, promiješajte i vratite u pećnicu. Ocijedite, vruće povrće ubacite u ledeno hladno, ponovo ocijedite i u vrećicama pospremite u zamrzivač.
* kada kuhate jabuke, probodite ih na nekoliko mjesta kako bi para nesmetano izašla.
* maslac i margarin stavite u mikrovalnu na srednju jačinu, na 20 sekundi - postat će meki i spremni za mazanje. Slično napravite i sa zamrznutim sladoledom: kanticu stavite u mikrovalnu na najjaču snagu na 30 sekundi.
* popecite kokosovo brašno: tanak sloj stavite na kuhinjski papir i pecite na najjačoj snazi oko 2 minute.
* da biste lakše ogulili bademe, blanširajte ih. Do vrenja zagrijte šalicu vode, u drugu šalicu stavite bademe i prekrijte ih vrelom vodom, a zatim stavite u mikrovalnu na najjaču snagu, na 30 sekundi. Ocijedite ih i skinite im kožicu.
* grillate li meso, skratite vrijeme pretpripremom u mikrovalnoj pećnici na nekoliko minuta.
I savjet za kraj: ako vam se u pećnici nakupilo neugodnih mirisa, u zdjelicu vode stavite sok i koricu jednog limuna, stavite na najjače i kuhajte 5 minuta, a zatim unutrašnjost pećnice prebrišite vlažnom krpom.
Prije nego pokušate da koristite ova uputstva,budi te spremni za kupovinu novih namirnica...Još bolje držite se uputstva koje se nalazi ispod ovog posta,tj od člana Katarina...Koja se daleko više razumije od ovih što su napisali ovaj post,a ja pa znam da podgrijem sendvič u mikrovalki,
mada i onda ima onih koji i nisu baš srećni zbog mog stručnog rukovanja sa istom...
hvala za sjajne ideje,ako slucajem naletite na neki recepti za pripremu i mikr. javite.. :nes . Ova strnica na googl-u dobra ali naziv govori sam za sebe,to je samo dobra enciklopedija a prakticke primene nema. Ipak hvala barem sam naucila nesto novo o misterioznoj mikrotalaske
http://www.cooking-corner.co.uk/cc/pages/microwave_recipes.asp
Ko nema problema sa engleskim, ima gomila recepata i "Tips & Hints"
Svega ima, od "pravih" jela do zaebancija i topljenja cokolade.
Meni je ovaj sajt do sad najvise koristio.
za ovo veliko hvala,snasla sam se a uspu su i ponidili neke druge linkove ima sad da moju mikrotalasnu od spremanja klope
Ne znam gde je Bosch-ke pokupio ove mudrosti, ali ih očigledno nije primenio kod svoje kuće.
Da krenemo od početka: Ako se nakupio miris, dovoljno je uključiti praznu mikrotalasnu - miris će izaći. Naravno, ako je miris od pare koja se slivala tokom pripreme hrane onda je pravi lek generalno ribanje.
Drugo: Povrće koje se "peče" u mikrotalasnoj se samo sasuši i skupi kao stara krpa.
* Zagrevanje agruma jeste praktično, ali vreme i jačina potpuno zavise od veličine i sočnosti voća, a to niko živ ne može sa sigurnošću da isprogramira. Često se voće pregreje ili čak eksplodira (kao i sve što je sočno a hermetički zatvoreno).
* Začinsko bilje se suši na vrlo niskoj temperaturi ili na promaji, a u mikrotalasnoj bi bilo kuvano pa dehidrirano - potpuno bljak ukus i miris, a o lekovitosti da ne govorimo.
* Kes i čips 10 min. pečen na maksimali??? Pa manje od 20min. treba da se ispeče ceo krompir u ljusci, šta bi ostalo od čipsa mogu da pretpostavim (čips je pun ulja koje dodatno ubrzava pečenje).
* Maslac i margarin se za 30 sekundi potpuno otope, tako da je i 20 sek. za omekšavanje previše.
Sladoled ili bilo šta kompaktno i duboko smrznuto nikad ne stavljajte na najjaču snagu jer će se spolja istopiti ili čak skuvati a unutra ostati tvrdo kao kamen.
Na ostale ideje nemam neke naročite primedbe, ali generalno je pravilo da se dok mikrotalasna radi češće proverava "rezultat", jer je teško pogoditi pravu jačinu i vreme.
Ne znam gde je Bosch-ke pokupio ove mudrosti, ali ih očigledno nije primenio kod svoje kuće.
Šta da ti kažem, preuzeto sa jednog sajta,na kojem ima hiljade recepta
i načina kako šta u mikrovalki,a pogotovo koliko...
Stim da sam zapazio,da je jako posjećen,takođe da im se ovo nalazi na portalu,pa sam mislio da je ok...
Što se bosch-ke-tove mudrosti tiče,pa ja u kuhinju ulazim iz dva razloga,jedan je da jedem, drugi što mi je posao takav da moram da ih pravim (kuhinje)... :roll:
Bosh-ke, nisam nameravala da tebe vređam, već kažem da je neko svašta nalupetao u tom tekstu.
Nadam se da se ne ljutiš...? :huh
Ma jok nemam razlog da se ljutim,jer ne mogu da se ljutim ako
nisam siguran dali je to tačno što je napisano..
Pa mi je u neku ruku i drago, što se našao neko da to malo ispravi,jer ako
se neke namirnice mogu upropastiti na ovakav način pripreme,
mnogo je bolje što si to ispravila svojim postom,nego da
mi je neko natrljao nos,zbog pogrešnog uputstva...
Prazna mikrotalasna nikako ne sme da radi....Belancevine posle obrade (pripreme hrane) u mikrotalasnoj NISU iste kao kdo klasicne termicke obrade.Bio sam u americi na predavanju koje su drzali strucni ljudi i po njima mikrotalasna nikako nije za pripremu hrane bas iz navedenog razloga,njena osnovna namena je bila i ostala samo za blago odmrzavanje a pripremu hrane ne bih savetovao ni najgorem neprijatelju!
A šta kažu u vezi zagrevanja hrane? Promena belančevina?
Iskljucivo za odledjivanje i nista vise,i opasno je ici na totalno odledjivanje jer se slojevi hrane nejednako greju zbog neravnomerne izlozenosti VF-u...Ako idemo dalje u teoriju koja je van tematike Foruma,nije slucajno izabrana frekvencija 2,4Ghz za mikrotalasnu pec,jer su tu negde molekuli vode posebno aktivni...ali to je van domena Foruma,zalosno je sto komercijala u nastojanjima da proda ne bira sredstva i okrece fiziku naglavacke u ovom slucaju...
Eh to mi sad liči kao ono nemoj sjedit blizu tv odoše oči,
ili ono nemoj oznojen piti vode...
Mikrovalnu koristim jako dugo,većinom za podgrijavanje,za odmrzavanje je uopšte ne koristim...
Nikakvih posledica nemam,kao ni sa sjedenjem blizu tv,
ili lokanjem hladnog pića dok sam jako zagrijan...
Ja i ne marim ili ti neopterećujem se raznim naučnim s***ima,
ne vodim zdrav život,jedem brzu hranu i bez masnoće ne mogu da živim...
Pa još uvijek imam bolje zdravlje nego većina onih koji "paze" na zdravu ishranu...A mlađi su i po 10 godina od mene...
A vidis ja ne marim da dobijam netacne savete tipa.." ja....",bez obzira sta radio bilo ko od nas-fakta su fakta...a sta ko voli-nek izvoli...Glupo je raspravljati oko toga dali su bolje crnke ili plavuse...Jedno sigurno znam-kod pecnice kad nastupe problemi-rasprse se kao mehur od sapunice ubedjenja recenog tipa,no tad je za zdravlje ne kasno-vec prekasno bojim se!kako ovo nije forum autobiografskog tipa-ipak je svejedno sta ko voli ili ne voli!
Hm,pa znači po tvojoj teoriji moje mišljenje ne važi,nego tvoje je bitno,
mislim što si ti "slušao" predavanja "stručnih" ljudi od kojih sve i jedan
vjerovatno koriste mikrovalku,i podgrijavaju hranu u njoj...
A sem toga u mom postu nije ništa netačno,pa ja koga god poznajem od uvijek mikrovalku koristi za podgrijavanje hrane...
Mislim da mi je to mnogo važnije nego tamo neko naučno mišljenje...
Mislim da za forum ovog tipa bolje prolaze priče tipa "ja" sam to doživio,ja sam to uradio, ja to radim...
Nego gledao sam,slušao ili čuo da se to radi ovako ili onako....
Mislim da mi je mikrovalka u kući od djetinstva i uvijek su se u njoj podgrijavali sendviči i ostale namirnice,pa ako i nije bilo ništa do sada onda će vjerovatno pod stare dane kad to i neće biti više važno jer ću do tada svejedno popushiti razne bolešćuge kao i svi ljudi koji stare u ovim vremenima...
Da nije zdravo svjestan sam i toga,ali dosta toga je koje je mnogo nezdravije oko nas,tako da...
mi nismo imali mikrovalnu i ćale ipak umro od raka :nes :nes :nes
sve je to genetika kako koji loz izvukao tako će živeti i gotovo džaba nauka i šta ti ja znam
:hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh
Koji si ti lik :+ :+ :+ :+
To ljudi, razbite taj mit o mikrotalasnim (zracima, sta li vec) :hh :hh
Ceo zivot nam neko govori ne valja ovo, ne valja ono, nemoj ovo, nemoj ono i na kraju cu da umrem od starosti :hh :hh :hh
Ma daj, mi smo ovde toliko ozraceni da ne kazem "osiromaseni" (uranijumom) da nam mikrotalasi, uv talasi i ostala kojestarije ne moze nista!
The end, svi u radnju po jednu mikrotalasnu
i mobilni zrači od kad ga imam nisam normalan mora da me ozračio a ako je mikrovalna opasna možda treba dozvola za njega kao za oružje može neko atentat da odradi s mikrovalnom ili odraditi bombardovanje mikrovalnim pećnicama to mu dođe ko kasetne bombe
:hh :hh :hh :hh :hh :hh :hh
:nes :nes :nes :nes :nes :nes :nes :nes :nes :nes
evo za one koji se boje vuka još...........
Ajme momci, vi se lepo iz-šegaste ali ja bih na vašem mestu stajala malo dalje od mikrovalne dok podgrevam sendvič. Kako mi se čini, šalje ona čudne talase i spolja, na pojedince :hh :hh :hh
Svak je rek´o "a ništa mi nefali"! 8-O
Može biti, :roll: ali u mom slučaju to jednostavno nije moguće...
Hrana na meni ne ostavlja nikakav trag,em što imam u kući malu teretanu,mada da budem iskren ne prilazim spravama tako često.
Ali radim takav posao koji topi salo,a i što sam živčan
i lud ko struja :tup pa tako mogu da pojedem i mikrovalku sa sendvičem u njoj i ništa mi neće biti...
Ljudi, kakvo to nezdravo zracenje moze da salje mikrotalasna? Ona salje talase veoma malih (mikro) talasnih duzina cija je tal. duz. jednaka onoj koja je potrebna da se stvori rezonanca sa molekulima vode u hrani, oni se onda pobude, pocnu brze da se krecu i na taj nacin se oslobadja toplota. Reci da je mikrotalasna nezdrava, isto je kao reci da je nezdravo svirati akusticnu gitaru, zbog rezonance.
sve sto izadje iz mikrotalasne, treba ostaviti 30-60 sekundi da se molekuli vode "smire". toliko znam i to postujem, sve ostalo...sta znam...valjda nije ubitacno? nas za 30-ak godina upotrebe jos nije utepalo
a sto se spremanja hrane tice, ja sam kao nesto bila probala i nije mi se dopalo. jedino sto skuvam je - pirinac.
Zna li neko kojom bojom ili sprejom "popraviti" izljuskanu boju u unutrašnjosti mikrotalasne.
Mojoj se od prevelike upotrebe oštetila ta farba (emajl?) i sada krenula da korodira na tim mestima.
Planiram i kupovinu skuplje pećnice a zbog trajnosti bih uzeo neku sa unutrašnjošću od inoxa ili keramike.
Ima li neko iskustva sa njima?
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0...