:tup kad sam ispitivao glinericom elektromagnetni ventil izazvao sam kratak spoj, crko je osigurač od 5A na štampanoj ploči i kad sam ga zamenio mašina se ponaša na sledeći način: čim uključim mašinu na dugme prima i izbacuje vodu ali program nije startovao( ranije je čekala da izaberem program i da pritisnem start da bi počela da izbacuje vodu a potom da je prima),onda pritisnem start i program krene, dioda za so ne svetli iako je posuda potpuno prazna ( pre je svetlela), onda isključi izbacivanje vode i krene da pere ali i dalje prima vodu, radi par minuta i uključi akva stop,gledao sam odpozadi i nigde nisam video gde curi...creva koja sam dirao oko elektomagnetnog ventila su suva.....probao sam mašinu par puta...ono iskrenem,je čista voda iscuri, startujem je, malo radi i uključi se akva stop, poslednji put kad sam iskrenuo mašinu iscurela je neka crno - braon voda, kao soc od kafe...to me je baš začudilo. Ima li ko neku ideju šta se ovde dešava ?
sudomašina midea 12 9235 s
čeka te veliki posao,od rasklapanja do čišćenja,kad si naginjao mašinu najvjerovatnije si pomjerio mehanizam akva stopa,kod većine mašina je to komad stiropora koji slobodno visi u udubljenom djelu poda i kad u taj dio dođe voda on se izdiže na principu plovka i gurne mikroprekidač koji direktno gasi svako napajanje elektroventila a uključuje pumpu za izbacivanje vode sve dok ne izbaci svu vodu a to mu javlja presostat
šta je programator, ovo je ,,digitalna,, mašina i u gornjem delu ima dve štampane ploče. na jednoj gde je on-of dugme ima nešto kao procesor i diode za so i sjaj, sad ta dioda za so ne svetli( ranije je svetlela ) iako je posuda za so prazna.Na drugoj ploči je dugme za odabir programa i start dugme, tu je bio i osigurač koji sam spalio.Kolko može da košta ta akcija oko programatora?
Znam šta je aqva stop, i ranije mi se dešavalo da se aktivira na jedno 7-8 meseci-nisam tražio uzrok jer mi to nije smetalo.Sad mi nije jasno odakle curi voda, ne vidi se kad gledam odozdo odpozadi, još čudnije mi je otkud sad prljava voda kao od soca kafe....ranije je uvak izlazila čista voda,nešto mislim da to nije prljavština iz pumpe za izbacivanje vode...nema odakle drugde ? ili možda ima ? I sada akva stop ne ugasi prijem vode, već non stop prima i izbacuje vodu
Mašina se skroz drugačije ponaša nego ranije...sad čim pritisnem ,,on,, dugme ona počne da izbacuje i prima vodu, ranije je posle ,,on,, čekala da izaberem program pa da pritisnem start pa tek onda krene da izbacuje a potom i da prima vodu
Vidim da se ne razumijemo pa malo pogledaj ovde
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/viewtopic/p=27116.html#27116
pa ćeš shvatiti princip rada pojedinih dijelova,mašinu ćeš morati otvoriti i to bočnu stranu gdje je posuda sa sistemima pregrada,sve se mora rasklopiti i očistiti
sad kad sam je probao više ne izbacuje vodu već je samo prima i ne reaguje na ,,start,, dugme za otpočinjanje programa
zna li neko ko servisira midea belu tehniku
Zameni programator.