auto u dobro stanju ali na uzbrdicama slabo vuce sta da radim?
zastava 101 slabo vuce
auto je presao 43500
svecice nove stavio stavio nove kablove motor zdrav nigde ne duva dobar je jedino slabo vuce prljav je karburator i smrdi na benzin...treba da proverim paljenje jer cudno da je sve ok a da me jeb..e
onda očisti karburator,skini poklopac onih pet šrafova očisti lonče(sigurno ima unutra one fine crvene prašine) namesti zazor plovka između poklopca i plovka treba da bude 10-10,5 mm razmaka pod uslovom da dihtung nije se iskrivio,najbolje izmeri razmak imbus ključem 10 mm.
i obrati pažnju na ajnšproc membranu sa strane(ona kockasta sa četri rupe)najbolje da se zameni.
onda očisti karburator,skini poklopac onih pet šrafova očisti lonče(sigurno ima unutra one fine crvene prašine) namesti zazor plovka između poklopca i plovka treba da bude 10-10,5 mm razmaka pod uslovom da dihtung nije se iskrivio,najbolje izmeri razmak imbus ključem 10 mm.
i obrati pažnju na ajnšproc membranu sa strane(ona kockasta sa četri rupe)najbolje da se zameni.
Ovo sve svakako proveriti i urediti, zatim proveriti(promeniti) vakum crevo razvodnika palenja(od razvodnika do karburatora)i proveriti ispravnost vakim membrane na razvodniku.Ugao palenja prekontrolisati (10* na 950 o. tj. ler režimu)...kablovi, svećice , raz. kapa , raz. ruka....prekontrolisati..po potrebi zameniti
uradicu sve to...nego da li znate kako da stavim el paljenje kupio sam danas sve??? jel mozete da mi pojasnite
uradicu sve to...nego da li znate kako da stavim el paljenje kupio sam danas sve??? jel mozete da mi pojasnite
Šta si kupio?
Elektronsku bobinu?
komutator?
Razvodnik el.komplet?
kabl?
da sve komplet...nego kako to da namontiram a da ne placam majstore ako moze sam da se uradi???
nije tolika frka,prvo,doteraj motor u fazu(gmt) gledaj reper na remenici radilice da se poklopi sa tackom 0 na poklopcu kaiša razvoda(zupčasti kaiš),skini razvodnu kapu rotor razvodnoka(razvodna ruka) treba da bude u pravcu četvrtog cilindra ili je u pravcu prvog,nije toliko ni bitno,samo da obratiš pažnju na kom je je bila okrenuta prvi ili četvrti u tom pravcu moraš isto da okreneš i novi razvodnik.
kad sve to uradiš odviješ maticu razvodnika skineš viljušku i izvadiš razvodnik,treba kratki viljuškasti ključ 13 da odviješ maticu(možeš sa onim iz alata koji si dobio uz auto ako ga imaš)
poskidaš i staru bombinu i kabal koji je išao do starog razvodnika to ti ništa ne treba.
ubaci razvodnik,samo obrati pažnju na smer razvodne ruke,stavi viljušku i maticu,nemoj da stežeš maticu neka bude labav razvodnik zbog okretanja kad budeš palio moraš da ga pomeraš levo desno dok ne upali.
fiksiraj komutator na desni koš kod šolje amortizera(obično imaju nosač za to,zavisi od godišta,ako nema improvizuj nešto)obavezno mora da bude na šasiji zbog hladjenja mora da ima aluminijumski nosač koji je ujedno i hladnjak,obavezno mora da ima namazana termo pasta izmedju komutatora i tog al. nosača zbog hladjenja.
fiksiraj bombinu i poveži kao što je bila stara,obrati pažnju kad povezuješ na bombini imaš oznaku bat+ na taj šraf povezuješ plus kabal skoji je bio i na staroj bombini i stavljaš od el.paljenja obično je crveni plus a drugi koji je zeleni ili plavi povezujena minus ili piše 1 na bombini a crni kabal na masu negde pored bombine na šraf uključi džek u komutator i onaj mali u razvodnik i pali,nađi nekog da vergla a ti pomeraj razvodnik levo desno dok ne upali.
kad upališ pusti da se zagreje i moraš da našteluješ paljenje sa stroboskomskom lampom(stroboskp) vozi.
ako nešto ima još da je nejasno piši
hvala sasko skapirao sam sve sem sto si napomenuo komutator kako da giksiram zbog hladjena kakva je to pasta da prvo namazem sasiju pa tek onda stavim?
pasta se maže između komutatora i aluminujumske ploče,a ploča se šrafi na školjku
Imam Zastavu 101 1978 godiste motor , presao 140 000 km , deda ga nije ni vozio , kad je cale uzeo novi auto meni je on pripao. Menjana mu je lamela,korpa, druk lezaj i sve sto ide uz to menjanje. Plinski uredjaj ociscen , filteri i sve... Kad sam ovo sve promenuo radi za 30 % bolje, al mi je jako cudno sto lose vuce , ja kad stisnem gas on ne reaguje bas, tj vise se gusi i nema ubrzanja nego '' zaletanja''..isto na uzbrdici oseti se nemoc auta.. Ima platinsko paljenje pa me interesuje, da li bih bolje isao sa elektronisim i koje su prednosti. Da li bi bolje vukao , reagovao na gas, da li bi se osecala ''snaga'' bezobzira sto je Zastava
Ništa njemu ne smetaju ni platine, pre će biti da se auto "ulenjio" ma kako to čudno zvučalo. To se dešava kad se auto vozi penzionerski a rešava se oštrijom vožnjom.
Zvuci glupo. Sta ima da se ulenji, verujem da moze, al ne razumem. Ali mislis da ce mu elektronsko paljenje pomoci.. ?
Zalio sam se juce , kako vuce Zastava 101 1978, kako sam stavio elektrnosko paljenje nemam reci, pali ko metak bolji start nema gusenja motora, reaguje na papucicu gasa, zdravije radi kao na benzin , al je tng... na benzin ne smem ni da prebacim, i fali mu peta Pre zadovoljan sam, nasao sam , komutator , razvodik i bobina i ugradnja , tj sve sto treba i sto ide u to ..za 3000 din..neverovatno. Ko god ima platine nek ih skida, i nek ubaci elektronsko.. pozdrav svima
mnogo šturo objašnjenje,trebalo bi uraditi neki servis,tipa svećice,paljenje,karburator,platine(ako ih ima ili je elektronsko paljenje)zavisi i koliko je prešao motor i da li možda već duva i....
Slusaj mene i radi kako znas
0642249546